Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus käsitteli lahtelaisen moottoripyöräkerhon tapahtumia – murhaoikeudenkäynti jatkuu ensi viikolla

Päijät-Hämeen käräjäoikeus kuuli perjantaina moottoripyöräkerholaisia, joiden kerhotilassa kuoli mies ampumisessa. Neljää syytetään murhasta viime joulukuun tapahtumissa.

Lahden oikeustalo.
Murhajutun käsittely jatkui perjantaina Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Kuva: Mika Moksu / Yle
STT

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa jatkui perjantaina Lahden Voimakadun ampumavälikohtauksen selvittely. Syyttäjä vaatii neljälle miehelle tuomiota murhasta, koska välienselvittelyssä kuoli 44-vuotias mies. Syyttäjän mukaan miehet olivat varautuneet tekoon, mutta syytetyt itse kuvailevat tapahtumia hätävarjeluna.

Lahden Voimakadun epäillystä murhasta syytettyjä miehiä kävi ampumista edeltävänä iltana kerhon tiloissa kyselemässä miehestä, joka sittemmin kuoli ampumisessa, kertoi moottoripyöräkerho Blue Cross Vikingsin (BCV) johtaja oikeudessa perjantaina.

Ampumavälikohtaus tapahtui BCV:n tiloissa 12. joulukuuta 2021. Syytteessä olevista miehistä yksi on Helvetin enkelien jäsen, ja ainakin yksi on aiemmin ollut Helvetin enkeleissä mukana.

Poliisi ei pidä BCV-kerhoa järjestäytyneenä rikollisryhmänä, mutta Helvetin enkeleitä se pitää. Perjantaina oikeudessa kuultiin todistajina BCV:n jäseniä, jotka olivat paikalla ampumisen aikaan. Käräjäoikeus kuuli BCV-kerhon johtajaa ja useita muita kerholaisia todistajina, mutta he olivat olleet jutussa myös epäiltyinä.

Väkivaltainen tapaaminen

Kerhotiloissa oli tapahtuma-aikaan koolla kaksi ryhmää: paikalle saapunut nelihenkinen miesjoukko sekä seitsemän BCV-kerhon jäsentä, uhri mukaan lukien. Taustalla oli tapaaminen, jonka olivat sopineet yksi syytetyistä, uhri sekä BCV-kerhon johtaja.

Oikeudessa on käynyt myös ilmi, että syytetyistä kolme kävi BCV-kerhon tiloissa jo edellisiltana. Syytettyjen mukaan he olivat menneet paikalle viettämään iltaa, mutta kerhon johtaja kertoi oikeudessa, että he olivat kyselleet uhrin perään. Tapaaminen sovittiinkin seuraavaksi päiväksi.

Oikeudenkäynnissä on käynyt ilmi, että uhri oli pyytänyt kerhotovereitaan varautumaan tapaamiseen "kättä pidemmällä". Kerhotiloista löytyi erilaisia astaloita, muun muassa retkikirves sekä ilma-ase. Uhrilla oli ampuma-ase.

BCV-kerhon kersantti kertoi oikeudessa, että kerholaiset olivat varustautuneet uhrin pyynnöstä.

BCV:n johtaja ja muuta kerholaiset kertoivat, että tapaaminen alkoi rennosti. Keskustelu tiukkeni, ja lopulta BCV:n jäsenten 44-vuotias kerhotoveri nousi ja alkoi ampua. Tappelussa kuoli ensimmäisenä ampunut.

Voimakadun murhasyytteiden loppulausunnot pidetään ensi viikolla.

Suosittelemme sinulle