Hyppää sisältöön

Valtteri Bottas luottaa autoonsa, ja se voi tuottaa tulosta Monacossa – asiantuntija kertoo, miksi Ferrarin murheet heijastuvat suomalaiseen

Yle Urheilun asiantuntija saapui Monacoon ja yllättyi hulinasta, jota paikallinen kuvasi "kovemmaksi kuin koskaan".

Valtteri Bottas ei harjoitusten vaikeuksista hätkähtänyt. Kuva: Getty Images
Micke Suopuro

Ikonisesta Monacosta ja sen legendaarisesta katuradasta on vuosien varrella sanottu ja kerrottu kaikki olennainen. F1-kauden yksi kohokohdista on taas edessä, kun lauantaina vuorossa ovat aika-ajot.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh on ollut paikan päällä Monacossa lukemattomia kertoja aikaisemminkin, mutta tällä kertaa ilmassa on Mildhin mukaan poikkeuksellista värinää.

– Täällä on paikalla jopa 30 prosenttia enemmän ihmisiä kuin aiemmin. Jo paikan päälle matkustaessa huomasin, että etenkin amerikkalaisia formulafaneja on liikkeellä, Mildh kuvailee.

– Kilpailua on selvästi odotettu. Yksi paikallinen kertoi, että hän on ollut mukana kisan järjestämisessä 26 vuoden ajan, eikä koskaan ole tänä aikana ollut vastaavaa hulinaa, hän jatkaa.

Katsomot pullistelivat jo Monacon GP:n harjoituksissa. Kotiyleisön suosikki oli luonnollisesti Ferrarin Charles Leclerc. Monacolainen piti harjoituksissa parasta vauhtia. Kuva: Getty Images
Monacon ahdas ja hidas katurata on täysin ainutlaatuinen kaikkiin muihin formulakauden kilpailuihin verrattuna. Kuva: Getty Images
Ahtaalla varikolla riittää taas vilskettä koko viikonlopun ajan. Kuva: Formula 1 via Getty Images

Bottakselta voi odottaa vahvaa aika-ajoa – moottoriongelmista huolimatta

Lauantainen aika-ajo on Monacon kaltaisessa kilpailussa jopa itse kilpailua tärkeämpi, vaikka sunnuntaiksi ennustettu epävakaa sää voikin sotkea itse kilpailuakin. Ahtaalla katuradalla ohittaminen on vaikeaa, eivätkä autojen erot nouse sunnuntaina samalla tavalla esiin kuin tavallisella moottoriradalla ajettaessa.

Ferrari oli perjantaisissa harjoituksissa äärimmäisen vahva. Kotiyleisön suosikki Charles Leclerc piti parasta vauhtia niin ensimmäisissä kuin toisissa harjoituksissa. Ferrari-kuskin tallitoveri Carlos Sainz ajoi myös kahteen otteeseen kolmen parhaan joukkoon.

Alfa Romeon Valtteri Bottas oli toisissa harjoituksissa vasta 13. Mildh luottaa silti suomalaisen vauhtiin. Tapaaminen Bottaksen kanssa varikolla vahvisti Mildhin kuvaa siitä, että Alfa Romeon auto sopii Bottaksen käteen.

– Hän todella tykkää sen ajamisesta. Monacossa on oltava malttia ja hermot kunnossa: sillä pääsee jo pitkälle, Mildh muistuttaa.

Luottamus autoon on Monacossa entistäkin tärkeämmässä osassa, sillä rata tasaa kärkitallien ja keskipakan välisiä eroja suorituskyvyssä.

Tekniikkamurheet herättävät kuitenkin huolta. Bottas menetti perjantain ensimmäiset harjoitukset kokonaan moottoriongelmien vuoksi.

– Ei se toki voi olla vaikuttamatta, kun menetät 30 kierrosta rata-aikaa, mutta luotan Bottaksen kohdalla vahvaan aika-ajoon, Mildh sanoo.

Ferrarin ongelmat ovat myös Alfa Romeon ongelmia

Alfa Romeo hyödyntää autoissaan Ferrarin moottoreita. Edellisessä osakilpailussa Barcelonassa nähtiin italialaistallin kannalta pahin mahdollinen tilanne, kun maailmanmestaruudesta kamppaileva Leclerc joutui keskeyttämään moottoriongelmiin.

– Keskustelut Alfa Romeon kanssa paljastivat sen, että ongelma ei ole vain Ferrarin, vaan myös heillä on tekemistä moottorin liitososien kanssa. Talli ja Ferrari eivät tietenkään paljasta, missä ongelma oikeasti on, Mildh muistuttaa.

Mildhin mukaan Leclercin ongelmat Barcelonassa olivat hälyttäviä. Ne aiheuttavat väistämättä huolta kaikille talleille, jotka hyödyntävät Ferrarin voimanlähdettä.

– Kyse on kuitenkin aina kokonaisuudesta. Kun puhutaan koko voimanlähteestä, liittyy siihen polttomoottorin lisäksi sähköpuoli. Jokaista autoa varten voimanlähde kiinnitetään jäähdytysjärjestelmään yksilöllisesti ja tästä voi seurata erilaisia vikoja. Vaikuttaa siltä, että Alfa Romeo on vielä siinä tilassa, jossa kehittyminen on hitaampaa kuin Ferrarilla, Mildh selvittää.

Lue myös:

Mercedes ällistytti kaikki kehitysloikallaan, sanoo F1-asiantuntija – Aston Martin jälleen rajujen kopiointisyytösten kohteena

Suosittelemme sinulle