Hyppää sisältöön

Vaikea sairastelu piinasi teini-ikäistä Miro Heiskasta – isä kertoo Leijonien sankarin kiekkouran vaikeimmasta jaksosta

Miro Heiskanen nousi Leijonien ratkaisijaksi MM-välierässä. Heiskasen isälle on tullut yllätyksenä, miten kivuttomasti poika on hypännyt aina seuraavalle tasolle. Matkan varrelle mahtuu yksi vaikeampi vaihe.

Miro Heiskanen lähikuvassa kentällä.
Miro Heiskanen on tehnyt Leijonissa viidessä ottelussa pisteet 1+4=5 tämän vuoden MM-turnaukessa. Kuva: Tomi Hänninen
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun Jukka Heiskanen vei tyttärensä ulkojäille, kaksivuotias pikkuveli seurasi perässä.

– Muistan, että aluksi luistelin vain yhdellä jalalla potkien ja yritin päästä siitä kärryille. Se ei ollut helppoa, mutta se oli lempijuttuni, Miro Heiskanen muisteli vuonna 2018 The Athleticille.

– Menin heidän mukaansa ja vain katselin. Hän ei antanut ikinä periksi. Hän kaatui, ja yritti uudelleen ja uudelleen, Heiskasen äiti Mia Mattinen totesi samassa jutussa.

Isä Jukka kertoo Yle Urheilulle, että hänen poikansa on ollut todella innokas urheilumies jo syntymästä saakka. Maila oli kädessä ja pallo jalassa jo oikeastaan siitä lähtien, kun hän oppi kävelemään.

Jukka vietti poikansa kanssa aikaa ulkojäillä todella paljon. Kun Jukka palasi töistä kotiin, Miro Heiskanen odotti sisällä maila kädessä ja luistimet olkapäällä.

– Kävimme silloin paljon ulkojäillä, kun hänellä ei ollut pikkupoikana niin paljon joukkuetoimintaa. Kävimme läpi ihan peruasioita. Luistelua, syöttämistä ja syötön haltuunottoa. Kaikkea pientä, mitä isä voi pojalleen opettaa, Jukka Heiskanen sanoo.

MM-torikokous: Finaalin ratkaisija pelaa kahden hullun porilaisen rinnalla
MM-torikokous: Finaalin ratkaisija pelaa kahden hullun porilaisen rinnalla

Lähes 20 vuotta myöhemmin Miro Heiskasen nimi on koko kansan huulilla. Sulavalla luistelullaan MM-kotikisoissa hurmannut Heiskanen pelasi turnauksen parhaan pelinsä välierässä Yhdysvaltoja vastaan. 22-vuotias puolustaja teki komealla tavalla turnauksen avausmaalinsa, ja täydensi huippuiltansa tämän jälkeen kahdella syöttöpisteellä.

Parannettavaa kuitenkin jäi, jos Heiskaseen on uskominen.

– Tämä oli varmaan tässä turnauksessa paras esitykseni. Totta kai vieläkin on varmasti varaa parantaa. Sunnuntaina otan vielä parhaan irti, Heiskanen lupasi ottelun jälkeen.

Miro Heiskanen hymyilee.
Miro Heiskasella on irronnut hymy useamman kerran haastattelupisteellä. Kuva: Tomi Hänninen

Espoolaisen uralla kaikki on edennyt kuin elokuvissa, isä Jukka kuvailee. Heiskanen nousi 17-vuotiaana HIFK:hon, ja pelasi jo seuraavalla kaudella olympialaisissa ja MM-kisoissa. Sen jälkeen tie vei Dallas Starsin NHL-organisaatioon.

– Kaikki on mennyt vähän niin kuin elokuvissa. Hän on aina päässyt hyvin sisään, mihin on ikinä mennytkin. Ilolla olen uraa katsellut, Jukka sanoo.

Sairastelut piinasivat teini-iässä

Uralle mahtuu kuitenkin yksi erikoisuus. Bluesin kasvatti Heiskanen vaihtoi 14-vuotiaana HIFK:hon, sillä hän ei mahtunut kasvattiseuransa C-junioreihin.

– Olin silloin tosi paljon kipeänä, oli paljon sairasteluja, kuumetta sun muuta. Silloin oli vähän sellainen heikompi jakso, Miro Heiskanen sanoi Iltalehdelle vuonna 2020.

Jukka Heiskanen ei halua ottaa sen kummemmin kantaa, miksi Blues päätti jättää Heiskasen rannalle.

– Hän oli aika pikkuinen poika fyysisesti. Bluesissa oli omat suunnitelmat, niin siinä kohtaa oli hyvä vaihtaa seuraa, Jukka sanoo.

Tuo ajanjakso oli Heiskasen uran tähän mennessä vaikein. Sairasteluita oli enemmänkin.

– Hänellä oli parina kautena mykoplasma. Yksi oli Pohjola-leirin kaudella ja toinen tuli vähän myöhemmin. Se jarrutti, kun oli muutaman kuukauden veto poissa ja ei päässyt pelailemaan. Se oli aika ikävään kohtaan, mutta onneksi ei nyt kaatanut miehen uraa, Jukka Heiskanen sanoo.

Miro Heiskanen och Roope Hintz firar mål.
Heiskanen (keskellä) huhkii Dallasissa suurella vastuulla. Kuva: Icon Sportswire

HIFK:n apuvalmentajana kaudella 2016-2017 toiminut Pekka Kangasalusta kertoo, että Heiskanen päätyi jo 17-vuotiaana liigajoukkueeseen osin sattuman kautta. Tampere-cupin ensimmäisen ottelun jälkeen Heiskasen pelipaikkaa ei kuitenkaan tarvinnut kyseenalaistaa.

– Tarvitsimme silloin yhtä puolustajaa. Olimme toki puhuneet Mirosta, mutta oli pientä ujoutta, uskalletaanko ottaa niin nuori jätkä. Miro tuli Tampereelle ja oli vaihdosta yksi alkaen joukkueen paras pelaaja. Sen jälkeen ei tarvinnut kyseenalaistaa, laitetaanko hänet takaisin A-junnuihin vai pysyykö hän liigajoukkueessa, Kangasalusta muisteli Yle Urheilulle aiemmin MM-turnauksen aikana.

Miro Heiskanen juniorina HIFK:n paidassa.
Miro Heiskanen HIFK:n paidassa syksyllä 2016. Kuva: Tomi Hänninen

Heiskanen pelasi jo ensimmäisessä SM-liigan ottelussaan Kangasalustan mukaan niillä vahvuuksilla, joilla hän nykyään loistaa NHL:ssä – joskin kokemusta ja voimaa on tullut lisää.

Heiskanen on pelannut Dallas Starsissa neljä kautta. Hän on NHL-uransa alusta asti kuulunut Dallasin johtaviin puolustajiin. Tällä kaudella hän sai rintaansa varakapteenin A-tunnuksen.

Pojan harppaukset uudelle tasolle hämmästyttävät isää

Blues-vuosina apuvalmentajana ja huoltajana toiminut isä Jukka on saanut seurata poikansa kehittymistä uran varrella hyvin läheltä. Poika on yllättänyt harppauksillaan kerta toisensa jälkeen.

– Hyppäykset ovat aina hämmästyttäneet. Ensinnäkin se vähän yllätti, kun hän pääsi liigaan ja se kävi niin kivuttomasti. Sama juttu, kun hän meni NHL:ään. Että oho, hän pääsi heti hyvin juttuun sisään. Ne ovat olleet sellaisia positiivisia yllätyksiä.

Miro Heiskanen kiekon kanssa.
Miro Heiskanen on päässyt viime otteluissa väläyttelemään myös kiekollisia taitojaan. Kuva: Tomi Hänninen

Heiskanen edusti Leijonia edellisen kerran kaudella 2017–2018, jolloin Suomi putosi olympialaisten puolivälierässä Kanadalle ja MM-kisojen puolivälierässä Sveitsille.

Tämän jälkeen nuorukainen on pelannut NHL:ssä pudotuspelit mukaan lukien 322 ottelua tehoin 42+122=164. Nyt Heiskasella on mahdollisuus saavuttaa yksi uransa tavoitteista MM-finaalissa Kanadaa vastaan.

– Pidän peukkuja ja varpaita pystyssä, että näin tapahtuisi. Olisihan se mahtava homma. Hän pääsi jo kerran aikaisemmin kokeilemaan ja silloin ei tullut menestystä. Jos toisella kerralla kävisi flaksi, Jukka Heiskanen sanoo.

– Se on yksi tärkeimmistä tavoitteista, mitä Mirolla on Stanley Cupin ja olympiakullan lisäksi. Jos se vielä tapahtuisi kotikisoissa, niin olisihan se mahtavaa ja hän varmasti arvostaisi sen korkealle.

Suomen ja Yhdysvaltojen MM-finaali alkaa sunnuntaina kello 20.20. Ottelua seurataan hetki hetkeltä Yle Urheilun MM-kisaseurannassa.

Miro Heiskanen juhlimassa maalia Joel Armian kanssa.
Valtteri Filppula saapuu juhlimaan maalia Joel Armian ja Miro Heiskasen kanssa. Kuva: Tomi Hänninen

Lue myös:

Suomen NHL-tähti siunaili Miro Heiskasen suoritusta: "Tuota se sitten on"

Kommentti: Leijonien kahdeksan miljoonan dollarin mies sai Junnu Vainion soimaan korvissa

Suomalaista kiekkohistoriaa! Leijonat jyräsi MM-finaaliin – Miro Heiskaselta huima esitys

Miksi Leijonat voittaa aina kaikki tiukat ottelut? Asiantuntija ylistää Jukka Jalosen mestarillisia kykyjä

Suosittelemme