Hyppää sisältöön

Helsinkiin saapui neljä Nato-maiden sotalaivaa – On hyvä, että meillä on ystäviä, sanoo puolustusministeri Kaikkonen

Kansainvälisistä laivastovierailuista on sovittu vain muutama viikko sitten. Vierailut antavat vahvan viestin tuesta Suomelle harmaana aikana, arvioivat puolustusministeri ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja.

USS Gunston Hall -alus.
USS Gunston Hall on 190 metriä pitkä Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus. Se saapui Helsinkiin perjantaina. Kuva: Juha Kivioja / Yle
Heidi Sullström,
Pirjo Auvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Hernesaaren laiturissa on parhaillaan neljä sota-alusta Yhdysvalloista, Saksasta ja Ranskasta. Yhdysvaltalais- ja saksalaisalukset ovat osallistuneet harjoituksiin Itämerellä.

Merivoimien mukaan kiinnostus Suomea kohtaan on lisääntynyt. Vierailut nähdään tuen osoituksena Nato-jäsenyyttä hakeneelle Suomelle, sanoo laivueen komentaja Jussi Jämsén Merivoimista.

– Kyllä me sen näin tulkitsemme, ja kiinnostus Suomea kohtaan on ollut aivan valtavaa. Arvostamme kovasti sitä, että näitä aluksia täällä Helsingissä käy.

Jussi Jämsén.
– Eri mailla on ollut Itämerellä harjoituksia. Kansainvälisestä tilanteesta johtuen kiinnostus Suomea kohtaan on lisääntynyt, joten alukset halusivat tulla tänne huoltokäynnille ja miehistö lepotauolle, sanoo komentaja Jussi Jämsén Merivoimista. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Sotaharjoitusten määrää kasvatetaan

Eilen perjantaina puolustusministeriö kertoi, että Suomi lisää kansainvälisiä sotaharjoituksia. Loppuvuodelle on suunniteltu 20 koulutus- ja harjoitustapahtumaa, joista kahdeksan on uusia.

Uudet harjoitukset ovat osa varautumista harmaaseen aikaan ja Venäjän mahdolliseen häiriköintiin Nato-hakemuksen jättämisen ja jäsenyyden hyväksymisen välissä, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

– Nato-jäsenyyden haun aikana vahvistamme kumppanuuksiamme. Se näkyy muun muassa sillä tavalla, että harjoittelemme hieman enemmän läheisten kumppanien kanssa, ja muunkin tyyppisiä vierailuja varmasti lähikuukausina nähdään, Kaikkonen sanoi Yle Uutisille lauantaina.

Harjoitusten määrän kasvattaminen ei ole kuitenkaan Kaikkosen mukaan suuri muutos.

– Mutta se on kuitenkin selkeä tuen osoitus Suomelle, ja tämäkin osaltaan vahvistaa Suomen puolustuskykyä.

Kaikkonen: Tuulisemmassa tilanteessa yhteistyön arvo kasvaa

Laivastovierailuista oli Kaikkosen mukaan sovittu jo ennen Nato-hakemuksen jättämistä, mutta sota-alusten liikkuminen Suomen aluevesillä lähettää vahvan viestin.

– Se kertoo siitä, että meillä on hyviä kumppanuuksia maailmalla ja teemme aktiivista puolustusyhteistyötä. Sitä on toki tehty aiemminkin ja tällaisessa vähän tuulisemmassa tilanteessa näiden arvo tietysti entisestään nousee. On hyvä, että meillä on ystäviä.

Elizabeth Nelson.
– USS Gunston Hallin miehistöstä vain harva on käynyt Suomessa aiemmin, joten tulimme tänne nauttimaan kulttuurista, ruuasta ja museoista, kertoo aluksen päällikkö, komentaja Elizabeth Nelson. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Orpo: Vahva viesti myös Venäjän suuntaan

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) pitää sotaharjoitusten määrän lisäämistä hyvänä ja odotettuna päätöksenä.

– Tämä on osa suunnitelmaa, jolla Suomen turvallisuudesta huolehditaan Nato-prosessin aikana. Harjoituksilla lisätään meidän kumppanimaidemme läsnäoloa Suomen alueella ja lähialueilla. Se on ehdottoman hyvä asia Suomelle.

Myös Orpo näkee, että Naton jäsenmaiden sotalaivojen vierailu Helsingissä tukee Suomea.

– Meille on hyvin voimakkaasti signaloitu vahvaa tukea Yhdysvalloilta, Britannialta ja monilta muilta Nato-mailta. He osoittavat tällä, että he ovat sitoutuneet Suomen turvallisuuteen ja Suomen Nato-jäsenyyteen.

– Se on vahva poliittinen viesti ulospäin ja myös Venäjän suuntaan, että he ovat tosissaan meidän kanssamme.

USS Gunston Hall -alus.
USS Gunston Hall osallistui viime viikolla Merivoimien sotaharjoitukseen Suomenlahdella. Helsingistä se jatkaa matkaa maanantaina. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 29.5.2022 kello 23:een asti.

Lue lisää:

Merivoimat on harjoitellut poikkeuksellisen laajasti Suomenlahdella – Komentaja: "Saimme yhdysvaltalaisista kirsikan kakkuun"

Suosittelemme