Pakollisesta liikennevakuutuksesta kertova vihreä kortti eli green card lakkaa toimimasta Venäjällä ja Valko-Venäjällä vuoden kuluttua.
Syynä on se, että kaikki ETA-valtiot ja Sveitsi ovat irtisanoneet vihreä kortti -sopimukset Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa.
Sopimuksessa on 12 kuukauden irtisanomisaika, joten vihreä kortti ei kelpaa Venäjällä eikä Valko-Venäjällä enää vuoden kuluttua 31.5.2023 alkaen.
Vihreän kortin lakkaaminen Venäjällä hankaloittaa erityisesti itärajan läheisyydestä asuvia, jotka viime vuosien ja vuosikymmenien aikana ovat tehneet runsaasti turisti- ja tankkausmatkoja Venäjälle. Bensiinin hinta Venäjällä oli ennen koronapandemiaa noin puolet Suomen hinnoista.
Matkustaminen Suomen ja Venäjän välillä on tosin ollut jo reilun kahden vuoden ajan pysähdyksissä koronan vuoksi asetettujen matkustusrajoitusten takia.
Jos koronarajoitukset poistuvat, pitäisi autoliikenteen jälleen avautua Suomesta Venäjälle. Vielä ensi vuoden toukokuun loppuun saakka matkustaminen onnistuu vihreän kortin avulla, mutta sen jälkeen on vielä epäselvää, miten Venäjälle pääsee autolla.
Jatko epäselvä
Suomesta Venäjälle matkustavan autoilijan täytyy itärajalla näyttää todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Se on Venäjällä pakollinen asiakirja.
Liikennevakuutuskeskus johtaja Janne Jumppanen kertoo, että ennen kuin Venäjä tuli mukaan vihreä kortti -järjestelmään, Venäjän liikennevakuutus piti ostaa rajalla. Vakuutuksia välittivät tuolloin myös suomalaiset matkatoimistot.
Venäjä liittyi vihreä kortti -sopimukseen vuonna 2009.
Jumppanen arvelee, että ensi vuoden toukokuun jälkeen palataan jälleen vanhaan tapaan, jossa liikennevakuutus ostetaan erikseen Venäjällä.
– Mutta miten sen myynti on järjestetty, sitä en osaa sanoa. Venäjällä on vuosi aikaa miettiä, miten asian järjestävät, sanoo Janne Jumppanen.
Vakuutusyhtiöt voivat lopettaa vihreiden korttien myöntämisen Venäjälle ja Valko-Venäjälle jo ennen sopimuksen päättymistä 31.5.2023.
– Me olemme pyytäneet vakuutusyhtiöitä kertomaan meille, jos he eivät enää myönnä vihreätä korttia Venäjälle tai Valko-Venäjälle. Yksikään yhtiö ei ole ilmoittanut, etteikö niitä myöntäisi, sanoo Jumppanen.
Vihreä kortti kertoo vain pakollisen liikennevakuutuksen voimassaolosta. Vapaaehtoisen liikennevakuutuksen eli kaskon voimassaolo Venäjällä ja Valko-Venäjällä tulee tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.
Maksuliikenne ei toimi
Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen kertoo, että Vihreä kortti -sopimuksen irtisanomisen taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.
Hyökkäyksen myötä tulleet talouspakotteet vaikuttavat, joten ETA-maat ja Sveitsi ovat katsoneet parhaaksi lopettaa Vihreän kortin käytön Venäjällä.
– Järjestelmä perustuu siihen, että maksetut korvaukset maksetaan takaisin. Maksuliikenne on estynyt, pankit kieltäytyvät välittämästä maksuja ja jälleenvakuutusyhtiöt kieltäytyvät myöntämästä jälleenvakuutuksia venäläisille yhtiöille, luettelee Jumppanen.
Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle.
Vihreän kortin on saanut omasta liikennevakuutuksen myöntäneestä vakuutusyhtiöstä yleensä ilmaiseksi. Itärajalla osa vakuutusyhtiöistä on toimittanut vihreän kortin automaattisesti auton omistajalle joka vuosi.
Suomalaisen vakuutusyhtiön myöntämä vihreä kortti on A4-kokoinen lomake. Se voi olla väriltään myös valkoinen.
Vihreä kortti kannattaa hankkia aina, kun lähtee autolla ulkomaille. Lista maista, jossa se on pakollinen, on Liikennevakuutuskeskuksen sivuilla.