Hyppää sisältöön

EU-johtajien kokous Ukrainasta ja öljypakotteista jatkuu ilman sopua – Orbán vaatii taas uusia takuita, Marin kovempia sanktioita

EU-johtajat neuvottelevat pakotteista Brysselissä. Kiistaan venäläisen öljyn tuontikiellosta ei ole toistaiseksi tullut ratkaisua.

Komission puheenjohtaja pakotepaketista
Komission puheenjohtaja pakotepaketista

BRYSSEL EU-johtajien huippukokous Brysselissä ei tuonut sopua öljykiistaan ennen vuorokauden vaihtumista.

Kokouksen arvioitiin jatkuvan pikkutunneille.

Huippukokouksessa EU-johtajat neuvottelevat paitsi avusta Ukrainalle myös viikkoja jatkuneesta kiistasta, jossa Unkaria yritetään taivutella hyväksymään tuontikielto Venäjältä tulevalle öljylle.

Tuontikielto olisi osa kuudetta pakotepakettia. EU-johtajien pöydällä on esitysluonnos, jonka mukaan öljyntuonti meriteitse Venäjältä kiellettäisiin, mutta maalla kulkevien putkien kautta öljyä voisi tuoda edelleen tilapäisellä poikkeusluvalla.

Tämä on kädenojennus asiassa vastaan haranneelle Unkarille, joka tuo suurimman osan öljystään Venäjältä. Unkarilla, sen naapurimaalla Slovakialla sekä Tšekillä ei ole merenrantaa, eikä niihin voi tuoda öljyä meriteitse.

Puoleenyöhön mennessä ei tullut tietoa, että Unkari olisi hyväksynyt kompromissin. Neuvotteluiden kerrottiin kuitenkin edistyneen, ja kompromissia pidettiin kokouspaikalla mahdollisena.

Marin: Suomi ajaa kovempia sanktioita

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) oli kokouksen alkaessa maanantaina toiveikas.

– Uskon tässä vaiheessa sopuun, edistymistä on tapahtunut, Marin sanoi saapuessaan huippukokoukseen iltapäivällä.

– On selvää, että Ukraina tarvitsee meidän kaikkien tukea. Meidän on myös asetettava entistä kovempia sanktioita Venäjää vastaan, jotta sota saataisiin loppumaan mahdollisimman pian.

Marin sanoi, että Suomi on avoin kompromissiehdotuksille.

– Mielestäni on tärkeää, että avoimesti katsomme tätä kokonaisuutta. Ymmärrämme toki sen, että jäsenmailla on erilaisia lähtökohtia tuontienergiasta irtautumiseen. Suomelle tehtävä on helpompi, koska olemme varautuneet siihen jo aiemmin.

Orbán: Koko kiista on komission syytä

Ainoana EU-maana poikkiteloin olleen Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei lupaa sopua, vaikka Unkarille on tarjottu kompromissia.

– Mistään ei ole sovittu. Olemme hankalassa tilanteessa, ja koko kiista on komission syytä. Ei hyvältä näytä, Orbán kommentoi tilannetta saapuessaan kokoukseen iltapäivällä.

Družba eli "Ystävyys" on Venäjältä Eurooppaan johtava öljyputkien verkosto. Kuvassa verkoston vastaanottoasema Unkarissa. Kuva: Attila Kisbenedek / AFP

Orbánin mukaan putkiöljyn poikkeuslupa on hyvä ratkaisu. Hän ilmoitti kuitenkin tahtovansa EU:lta uusia takuita siitä, että öljy virtaisi Unkariin siinäkin tapauksessa, että putkitoimituksiin tulisi katkoja.

– Energia on hankala asia. Meidän pitäisi ensin löytää ratkaisuja ja sitten vasta asettaa pakotteita, eikä toisinpäin, hän jatkoi.

Orbánilta tivattiin tiukasti, kenen puolella hän asiassa on, ja miksei hän suostu olemaan solidaarisempi Ukrainalle. Kysymykseen siitä, onko hän Venäjän presidentin Vladimir Putinin sätkynukke, vastaus kuului näin:

– Valeuutinen. Onko muita kysymyksiä?

Kaksi kolmasosaa öljystä tulee meriteitse

Komission ja jäsenmaiden virkamiehet ovat työskennelleet ankarasti kompromissin eteen.

Kompromissiehdotus on vesitetty versio täyskiellosta, muttei silti merkityksetön. Meriteitse kuljetettavan öljyn kieltäminen pysäyttäisi noin kaksi kolmasosaa Venäjältä EU:hun tulevasta öljystä.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ei silti usko, että lopullista sopua löytyy huippukokouksen aikana eli vielä tiistainakaan.

– Odotukseni ovat matalalla sen suhteen, että asia saataisiin ratkaistua tulevien 48 tunnin aikana. Mutta luotan siihen, että sen jälkeen sopu on mahdollinen, hän sanoi maanantaina iltapäivällä.

Myös Viron pääministeri Kaja Kallas oli pessimistinen. Hän sanoi, että ratkaisu saattaa jäädä seuraavaan, juhannuksena pidettävään huippukokoukseen.

Vaikka sopu syntyisi, ratkaisu on kaukana

Vaikka poliittinen sopu löytyisi, lopullinen ratkaisu on vielä kaukana. Tuontikieltoon ja sen poikkeuksiin liittyy runsaasti ratkaistavia yksityiskohtia, kuten jäsenmaiden tasa-arvoisuus.

Jos osa maista voisi tuoda edullista putkiöljyä Venäjältä samalla kun muiden olisi ostettavaa kalliimpaa muualta, kilpailu sisämarkkinoilla voisi vääristyä.

Suosittelemme sinulle