Hyppää sisältöön

Tieto Silvio Berlusconista tuntui alkuun epätodelliselta – nyt jännitetään, kuinka kauan 85-vuotias miljardööri käyttää voimiaan Monzan futishuumassa

Silvio Berlusconi, 85, ja Adriano Galliani, 77, ovat nostaneet Monzan Serie A:han, mutta tavoitteet ovat vielä korkeammalla. Sunnuntaina Monzassa juhlittiin villisti seurahistorian ensimmäistä pääsarjapaikkaa.

Monzan fanit kiittelivät seuran omistajaa Silvio Berlusconia Serie A -nousun jälkeen.
Monzan fanit lähettivät kiitoksensa Silvio Berlusconille sen jälkeen, kun seura oli noussut dramaattisten vaiheiden jälkeen Serie A:han. Kuva: NurPhoto via Getty Images
Mitri Pakkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

MONZA. Kutitteleva jännitys tiivistyi viime viikon aikana päivä päivältä, kunnes sunnuntai-iltana kello 22.17 rajaton riemu viimein purkautui. Samalla päättyi vuosikymmeniä jatkunut odotus.

Italian suurimman hallintoalueen Lombardian kolmanneksi asutuimman kaupungin Monzan jalkapalloseura varmisti tuolloin historiansa ensimmäisen nousun miesten pääsarjaan Serie A:han voitettuaan kaksiosaisessa nousukarsintafinaalissa Pisan yhteismaalein 6–4. Pohjois-Italian samettinen kevätilta oli taittunut jo yöksi, kun villein juhlahumu siirtyi U-Power Stadiumilta kaupungin keskustaan.

Monzassa juhlittiin nousua Serie A:han.
Riemu räjähti Monzan keskustassa sunnuntai-iltana. Kuva: NurPhoto via Getty Images

110-vuotiaan AC Monzan saavutuksesta tekee erityisen ja myös kansainvälisesti kiinnostavan lukuisiin tuliliemiin ehdoin tahdoin ajautunut Silvio Berlusconi, joka on jättiyhtiönsä Fininvestin kautta toiminut perinteikkään seuran pääomistajana syyskuusta 2018 joukkueen pelatessa vielä kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla Serie C:ssä.

Kiistellyn mediamogulin, kohupoliitikon ja maan entisen pääministerin operatiivisena oikeana kätenä toimii paljasjalkainen monzalainen Adriano Galliani, joka työskenteli 1986–2017 vastaavassa tehtävässä 31 vuoden aikana peräti 29 kansallista ja kansainvälistä pokaalia voittaneessa Milanissa.

Tutun voimakaksikon saumaton yhteistyö tuotti kovasti tavoiteltua ja odotettua tulosta taas tälläkin kertaa.

Berlusconi joutui odottamaan 44 kuukautta

Perjantai 28. syyskuuta 2018 oli Monzassa vielä kesäisen lämmin ja aurinkoinen päivä. Ilmapiiristä saattoi aistia säkenöivää sähköä, kun kaupungin jalkapalloseura oli ilmoittanut järjestävänsä tärkeän mediatilaisuuden. Jo silloin tiedettiin, mitä lähes varmasti tuleman pitää – olkoonkin, että hatarista huhuista pikkuhiljaa isoksi uutiseksi muuttunut tieto tuntui lähes epätodelliselta.

Mutta täyttä totta se oli: tilaisuudessa puhunut Galliani ilmoitti Fininvestin ja Berlusconin ostaneen seuran paikalliselta liikemieheltä Nicola Colombolta. Monzassa syntynyt ja seurajohdossa jo ennen Milania vaikuttanut Galliani vakuutti, että uusi omistuspohja on valmis sijoittamaan toimintaan sangen merkittäviä summia saavuttaakseen nousun ensin Serie B:hen ja sitten A:han.

Silvio Berlusconi ja Adriano Galliani toimivat Monzan jalkapallojoukkueen taustahahmoina.
Silvio Berlusconi (vas.) ja Adriano Galliani (oik.) pitävät lankoja käsissään Monzan jalkapalloseuran taustalla. Kuva: imago/Gribaudi/ImagePhoto/ All Over Press

Paikka Italian kakkossarjassa varmistui erikoisen "koronakauden" 2019–20 keskeydyttyä kaksi vuotta sitten maaliskuussa Monzan katsottua olleen jo riittävässä sarjajohdossa. Viime kausi sen sijaan päättyi isoon pettymykseen joukkueen sijoituttua Serie B:ssä kolmanneksi ja pudottua jatkosta nousukarsinnan välierävaiheessa. Kunnes tänä keväänä viimein tärppäsi.

Monzassa tuntuu nyt loppukevään 2022 futishuumassa lähes epätodelliselta, että Lombardia oli vain kaksi vuotta sitten Italian kriittisimpiä ja kovimmin koeteltuja korona-alueita. Jalkapallolla ja paikallisen seuran menestyksellä oli symbolisesti tervehdyttävä vaikutus jo nousujuhlissa 2020, puhumattakaan nyt pääsarjapaikan varmistuttua.

Monzan keskustaan pystytetty fanituotekoju odotti varhain sunnuntaiaamuna vielä asiakkaitaan.
Monzan keskustaan pystytetty fanituotekoju odotti varhain sunnuntaiaamuna vielä asiakkaitaan. Kuva: Mitri Pakkanen

Nousu saavutettiin kreivin aikaan

124 000 asukkaan Monza on Italian kahdeksanneksi suurin kaupunki, jonka jalkapalloseura ei ole koskaan pelannut miesten Serie A:ssa. Tähän mennessä lähimmäksi oli päästy kaudella 1978–79, jonka päätteeksi Monza pelasi uusintaottelun noususta Serie A:han, mutta kärsi puolueettomalla kentällä Bolognassa 0–2-tappion Pescaralle.

43 vuotta on ollut pitkä ja värikäs ajanjakso, jonka eri vaiheet seuran varttuneet kannattajat muistavat edelleen hämmästyttävän hyvin. Pelaajia, valmentajia, seurajohtajia ja -omistajia on tullut ja mennyt, mutta vasta Berlusconi ja Galliani onnistuivat toteuttamaan jo epätoivoisilta tuntuneet unelmat.

Vaikka Monzan kauan odotettu nousu Serie A:han nyt toteutuikin, iso kysymys kuuluu: kuinka pitkään Berlusconi, syyskuussa 86, ja Galliani, heinäkuussa 78, jaksavat käyttää aikaansa, voimiaan ja varojaan erittäin paljon vaativaan huippujalkapalloon? Ainakin Berlusconilla tiedetään alkuvuoden aikana olleen merkittäviä terveyshuolia.

– Nousu olisi erityisen tärkeä juuri tämän kauden päätteeksi, seurapomo sanoi medialle Monzan 2–1-kotivoittoon päättyneen ensimmäisen karsintafinaalin jälkeen.

Monzan fanit juhlivat Pisassa nousua Serie A:han.
Monzan fanit juhlivat Pisassa pelatun ratkaisevan ottelun jälkeen nousua. Kuva: NurPhoto via Getty Images

– Tämä johtuu siitä, että Serie B on ensi kaudella todella kovatasoinen. Serie A:sta pudonneet Cagliari, Genoa ja Venezia investoivat varmasti rikkaiden omistajiensa johdolla joukkueisiinsa hyvin suuria summia.

Berlusconi ja Galliani ovat epävarmasta tulevaisuudestaan huolimatta saaneet jo tähän mennessä paljon aikaan. Kahden sarjanousun lisäksi kokenut mahtikaksikko on uusinut Monzan kotistadionia Brianteoa nykyiseksi U-Power Stadiumiksi, hankkineet seuraan nimekkäitä pelaajia ja lisänneet merkittävästi kaupunkilaisten kiinnostusta paikallista jalkapalloa kohtaan.

Vauras talousalue ja rikas seurajohto vahvana kivijalkana

On selvää, että Monza joutuu Serie A:ssa pelatessaan kilpailemaan kotiyleisöstään, huomiostaan ja yleisestä kiinnostuksestaan kaupungista vain kymmenen kilometrin päässä sijaitsevan Milanon suurseuroja Interiä ja Milania vastaan. Vähintään yhtä varmaa on, että Monza jää tässä kisassa auttamatta kolmanneksi.

Samalla on oleellista kaupungin keskeinen sijainti Milanon pohjoispuolella miltei kahden miljoonan asukkaan Brianzan vauraalla talousalueella. Seuran kotistadion sijaitsee hyvällä paikalla suhteellisen vaivattomien liikenneyhteyksien päässä, minne on helppo saapua. Ei yllättäisi, jos Berlusconi esikuntineen haluaisi ja yrittäisi kehittää edelleen stadionalueen infrastruktuuria.

– Hänestä on tullut Monzan todellinen superfani, seuraa jo lapsena kannattanut Galliani viittasi Berlusconin mahdollisiin aikeisiin huhtikuussa DAZN-televisiokanavalla.

– Hänen taloudellinen kapasiteettinsa on meille ratkaisevan tärkeä voimavara. Kun tämä yhdistetään omaan intohimooni, voimme saavuttaa jotakin hyvin erityistä.

Monzassa juhlittiin nousua Italian pääsarjaan Serie A:han.
Monzan keskustassa oli kova juhlatunnelma sunnuntai-iltana. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Monza on urheilupaikkakuntana kansainvälisesti tunnettu lähinnä moottoriradastaan ja F1-osakilpailuistaan, mutta nyt jalkapalloseuran pääsarjanousun myötä asetelma jonkin verran muuttuu. Tuleva elo-syyskuu on kaupungissa hektistä aikaa Monzan debytoidessa Serie A:ssa vain vähän ennen klassista ja massiivista GP-viikonloppua.

Berlusconi uskalsi jo puhua mammuttitavoitteistaan

Kun sarjanousu oli lempeänä kevätsunnuntai-iltana viimein varmistunut, Monzan keskustassa juhlittiin villisti mutta samalla yllättävänkin hillitysti. Berlusconi ei sen sijaan peitellyt kunnianhimoisia päämääriään.

– Meidän on seuraavaksi voitettava Italian mestaruus ja Mestarien liiga, sillä minä olen tottunut menestymään. Monza ja Milan ovat tehneet pelkkää hyvää sydämeni voinnille, 85-vuotias miljardööri ilmoitti Pisassa heti ratkaisuottelun päätyttyä.

Kunnes valkenivat raukea maanantaiaamu ja uusi viikko. Samassa paikassa missä vielä muutama tunti aiemmin oli juhlittu ja metelöity, tehtiin taas normaalisti töitä ja käveltiin reppu selässä kouluun. Nykyhetki, mennyt ja tuleva kohtasivat luontevasti toisensa.

Lue myös:

Teemu Pukki teki Norwichissa kaikkensa, mutta välimallin joukkueen putoaminen varmistui jo hyvissä ajoin – "Varmasti yksi uran vaikeimmista kausista"

Real Madridin uskomaton dominanssi Mestarien liigassa sai jatkoa – tapahtumat stadionin ulkopuolella langettivat synkän varjon finaali-illalle

Suosittelemme