Palestiinalaisen Hamasin raketit ovat ainakin toistaiseksi pysyneet piilossa, vaikka sekä palestiinalaiset että monet israelilaiset syyttivät Israelin kansallismielisiä eilisistä provokaatioista Jerusalemissa.
Arviolta 25 000 israelilaista osallistui eilen lippumarssiin Jerusalemissa. Jerusalemin päivä on Israelin kansallinen juhlapäivä, jota vietetään Jerusalemin vanhan kaupungin eli Itä-Jerusalemin valtaamisen muistoksi kuuden päivän sodan seurauksena 1967. Sitä vietetään juutalaisen kalenterin mukaan Ijar-kuun 28. päivänä, joka tänä vuonna osui eiliselle, sunnuntaille.
Viime vuonna Jerusalemin päivänä Hamas ampui raketteja Jerusalemiin. Sen seurauksena Israel aloitti sotatoimet Gazan alueella, ja yhteenotoissa kuoli lopulta yli 250 palestiinalaista ja 13 israelilaista.
Tänä vuonna Hamasin varoitukset ovat olleet lähinnä yleisellä tasolla olevaa puhetta. Analyysien mukaan (siirryt toiseen palveluun)Hamas keskittyisikin nyt saavuttamaan edistystä aseleponeuvotteluissa.
Muuten tunnelmat palestiinalaisten ja israelilaisten välillä ovat olleet viikkokausien ajan äärimmäisen kireät. Poikkeuksellinen terrorismin aalto on tappanut jo ainakin 19 israelilaista, ja Israelin joukkojen vastatoimissa on kuollut kymmeniä palestiinalaisia.
Yksi ratsioissa surmansa saaneista oli työtehtävissä ollut Al-Jazeera-kanavan kirjeenvaihtaja Shireen Abu Akleh. Palestiinalaisten mukaan Israelin sotilaat ampuivat koko arabimaailman tunteman seniorijournalistin tahallaan. Myös länsimaat ovat vaatineet puolueetonta tutkintaa tapahtumista.
Raivoa on lisännyt se, että Jerusalemin poliisit kävivät Abu Aklehin hautajaissaattueeseen osallistuneiden kimppuun.
Eilinen marssi järjestettiin siis jo valmiiksi tulenarassa tilanteessa. Oikeistolainen hallitus antoi luvan siihen, että marssijat saivat kulkea koko Itä-Jerusalemin palestiinalaisen alueen läpi, normaalisti vilkkaita torikatuja pitkin Damaskoksen portilta aina Al-Aqsan moskeijalle saakka.
"Kuolema arabeille", "Toivottavasti kylänne palavat", huusivat monet nuoret äärioikeistolaiset israelilaismiehet porttiensa ja ikkunaluukkujensa taakse koteihinsa lukituille palestiinalaisille. Useat marssilaulut olivat lähinnä painokelvotonta tekstiä. Monilla marssijoilla oli päällään äärioikeistolaisin ja rasistisin symbolein kuvitettuja vaatteita, ja sellaisia tarroja myös liimailtiin seiniin, kertoivat Israelin mediat. (siirryt toiseen palveluun)
Osa marssijoista kävi myös palestiinalaissiviilien ja journalistien kimppuun kyynelkaasuin, potkuin ja nyrkein. Sekä israelilaiset että palestiinalaiset heittelivät pulloja, kiviä ja muuta irtaimistoa. Kymmeniä loukkaantui.
Paikalla olleet tuhannet poliisit onnistuivat kuitenkin säilyttämään tilanteen totaalisen eskaloitumisen. Rähinöinnistä otetut kuvat ja videot kuitenkin leviävät jo palestiinalaisten parissa ja levittänevät myös raivoa entisestään.
Yksi raivoa herättänyt hahmo on Israelin parlamentin Knessetin kiistelty jäsen, äärioikeistolainen ja äärisiionistinen Itamar Ben-Gvir. Hän kävi jo marssin alla näyttämässä voitonmerkkiä Al-Aqsan alueella, kun joukko israelilaisia päästettiin sinne.
Ben-Gvir on avoimesti sanonut ottaneensa vaikutteita vuonna 1990 tapetun rabbi Meir Kahanin ajatuksista. Kahanistiset puolueet kiellettiin Israelissa 1994 sen jälkeen kun yksi liikkeen jäsen tappoi 29 palestiinalaista. Seuraavana vuonna toinen liikkeen jäsen murhasi Israelin silloisen pääministerin Jizhak Rabinin.
Kahanistit ovat myös Yhdysvaltain ja EU:n terrorismilistalla, mutta sunnuntaiset tapahtumat osoittavat, että ajatuksilla on vielä paljon kannatusta Israelissa. "Rabbi Kahan on oikeassa", luki joidenkin marssijoiden paidassa israelilaislehtien mukaan.
Itse asiassa äärioikeistolaisuus on vain noussut Israelissa. Lisäksi pääministeri Naftali Bennettin hallitus joutuu kaiken lisäksi myötäilemään radikaalimpia siipiä, sillä hauras hallitus on jo menettänyt enemmistönsä Knessetissä ja Bennettin Yamina-puolueen kannatus (siirryt toiseen palveluun) on laskenut mielipidemittauksissa.
Bennett siis laskelmoi sisäpoliittisesti ja antoi marssijoiden riehua Itä-Jerusalemissa. Nähtäväksi jää, millaisia seuraamuksia sillä on palestiinalaisalueilla.
Lue myös:
Palestiinalaistutkinnan mukaan israelilaisjoukot tappoivat al-Jazeeran toimittajan tahallisesti