Hyppää sisältöön

Turun valvontaeläinlääkäri rokottaa ja siruttaa ukrainalaisten lemmikkejä vielä toukokuun loppuun

Sotaa paenneet ukrainalaiset saivat tuoda lemmikkejään mukanaan Suomeen, vaikka esimerkiksi kaikista rokotuksista ei ollut huolehdittu.

Pieni koira nuuskii ovea eläinlääkärin vastaanotolla.
Kuvituskuva. Kuva: Mari Vesanummi / Yle
Tarja Hiltunen

Ukrainalaisten mukanaan tuomien lemmikkien rokotukset päättyvät Turussa toukokuun viimeisenä päivänä.

Turun valvontaeläinlääkäri on siruttanut ja rokottanut lemmikkejä, jos omistajat eivät ole itsenäisesti pystyneet huolehtimaan asiasta. Eläin tulee muuten toimittaa eläinlääkärin vastaanotolle kolmen vuorokauden kuluessa maahantulosta.

Suomi on noudattunut EU-komission pyyntöä ja sallinut sotaa paenneiden ukrainalaisten tuoda lemmikkejään maahan, vaikka maahantulon edellytykset eivät eläimillä täyttyisi.

– Näissä tapauksissa pakolaisten on ilmoittauduttava rajalla Tulliin, joka kirjaa päätökseen kaikki olemassa olevat tiedot lemmikistä, omistajasta ja määränpäästä. Päätöksessä luetellaan velvoitteet omistajalle sen mukaan, millaisia puutteita maahantulovaatimuksissa on ollut (sirutus, rabiesrokotus, madotus, kotieristys), kertoo Turun kaupunki verkkosivuillaan.

Tulli on hoitanut ekinokokki-rokotuksen, mutta muut rokotukset ja sirutuksen täytyy omistajan hoitaa itse.

Turun kaupungin mukaan helpotukset koskevat vain ukrainalaisia pakolaisia sekä Venäjältä poistuvia EU-kansalaisia ja muita henkilöitä, jotka matkustavat lemmikin kanssa. Esimerkiksi rescue-koirien tuomiseen Ukrainasta tai Venäjältä sovelletaan normaalia lainsäädäntöä. Hevosiin liittyen lainsäädäntö ei tunne force majeure -poikkeuksia.

Jatkossa rokotuksista ja sirutuksista huolehtivat eläinlääkärit.

Suosittelemme sinulle