Hyppää sisältöön

Ostaessaan mökkinsä Christer Forsström ei arvannut, millainen ralli järvellä olisi 20 vuoden päästä – poliisi: liikenteen kasvu räjähdysmäistä

Korona-aika kasvatti vesillä liikkumisen suosiota. Lohjanjärvellä liikenne on lisääntynyt niin paljon, että poliisi on tehostanut valvontaa alueella. Tuoreille veneilijöille tarjotaan usein myös apua ja neuvoja.

Poliisi valvoo kasvavaa veneliikennettä Lohjanjärvellä
Paula Tiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Meren äärellä Tammisaaressa syntynyt Christer Forsström oli vannonut, ettei koskaan ostaisi järvimökkiä.

Kun Forsströmin perhe etsi mökkiä Uudeltamaalta, sitä etsittiinkin pitkään ja hartaasti. Lopulta kaikin puolin sopiva löytyi odottamattomasta paikasta: Helperin saaresta Lohjanjärveltä.

– Ihastuimme ja ostimme sen saman tien, Forsström muistelee.

Lohjanjärven puolesta puhui erityisesti sijainti lähellä Helsinkiä, jossa Forsström perheineen asuu. Matka-aika Lauttasaaresta Helperiin kestää kaikkineen alle tunnin.

Lohjanjärven mökkiläinen Christer Forsström Aurlahden rannassa.
Helsinkiläinen Christer Forsström on mökkeillyt ja veneillyt Lohjanjärvellä parikymmentä vuotta. Veneiden määrä järvellä on kasvanut tänä aikana hänen arvionsa mukaan kaksinkertaiseksi. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Forsström kehuu myös kauniita maisemia ja järven kokoa. Sama vesistö yltää naapurikuntiin saakka, ja matkaa järven eteläpäästä Mustiolta Lohjan läpi Vihdin puolelle kertyy vesiteitse yli 80 kilometriä. Järvi on siis meri-ihmisellekin "riittävän suuri".

Nyt Forsströmin perhe on mökkeillyt Lohjanjärvellä jo parikymmentä vuotta ja nähnyt mökkijärven kokeman muutoksen.

Häiriö keskittyy kaupungin keskustan lähivesille

Christer Forsström arvioi, että veneiden määrä on tuplaantunut Lohjanjärvellä 20 viime vuoden aikana.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Mika Heikkinen kuvailee liikenteen kasvua esimerkiksi viime kesän osalta jopa räjähdysmäiseksi.

Varsinkin Lohjan keskustan lähisaarten, kuten Helperin, ympäristössä liikenne jatkuu lähes tauotta. Forsström kokee erityisesti päämäärättömän vesiskootteriajelun häiritsevänä.

– Totta kai suvaitsen ohiajon, mutta niitä saattaa olla viisi tai kuusikin ajamassa kilpaa tuntikausia edestakaisin. Se ääni häiritsee. Viikonloppuna on vilkkainta. Ajo jatkuu aamukymmenestä pitkälle iltapäivään, jonnekin kello viiteen tai kuuteen.

Christer Forsström pitää saarimökkeilyn huonoimpana puolena loputonta tavaran kuljettamista mantereelta saareen ja takaisin.
Järvimökkeilyyn kuuluu olennaisena osana tavaroiden kuljettaminen mantereelta saareen ja takaisin. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Samassa saaressa mökkeileviä Tapani ja Eija Suoniemeä liikenne ei sen sijaan vaivaa.

– Meidän puolella saarta on kyllä rauha maassa, siinä vesiskootterit eivät pörrää.

Lohjan keskustan lounaispuolella Vohloisissa vanhempiensa mökillä kesiä viettävä Minna Hauta-Aho on noteerannut liikenteen ja veneiden koon kasvun. Hän on kuitenkin tottunut ohi lipuviin veneisiin.

– Eihän tämä ole mikään korpijärvi, eli liikennettä riittää. Siitä tietää, että on kaunis päivä, kun veneitä on järvellä paljon. Tietenkin välillä liian läheltä rantaa ohittavat tai mökin eteen pyörimään jäävät veneet ottavat aivoon.

Christer Forsström pitää loputonta tavaran kuljetusta mantereelta saareen ja takaisin ehkä mökkeilyn työläimpänä puolena. Juomavettä saareen ei enää tarvitse viedä porakaivon ansiosta.
Christer Forsströmin perheen mökkikausi kestää noin puoli vuotta. Tänä keväänä se alkoi hiukan tavanomaista myöhemmin, vapun jälkeen. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Traficomin mukaan vesikulkuneuvoja ensirekisteröitiin Suomessa vuonna 2021 yhteensä 5 166 kappaletta eli vajaat 10 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Venerekisterissä oli vuoden 2021 lopussa yhteensä 231 599 venettä, josta vesijettien osuus oli jo lähes 10 000.

Poliisi paitsi valvoo, myös auttaa yhä useammin

Poliisi saa säännöllisesti Lohjanjärven mökkiläisiltä toiveita erityisesti nopeusrajoitusten valvontaan.

– Kyllähän nimenomaan skoottereilla kaahailu ja tällainen häiritsevä ajelu ovat sellaisia asioita, joista yhteydenottoja tulee, Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Mika Heikkinen toteaa.

Vanhempi konstaapeli Mika Heikkinen ja ylikonstaapeli Pasi Huhta valvomassa vesiliikennettä Lohjanjärvellä.
Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on ottanut alkukesästä käyttöön uuden valvontaveneen Lohjanjärvellä. Vesillä Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Mika Heikkinen (kuvassa vasemmalla) ja ylikonstaapeli Pasi Huhta. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Valvontatehtävien lisäksi poliisi myös avustaa pulaan joutuneita vesillä liikkujia entistä useammin.

– Aika paljon on uusia veneilijöitä, joilla taidot eivät ehkä ole ihan kohdallaan, eivätkä he välttämättä tunne Lohjanjärven vaaranpaikkoja. Täällä on esimerkiksi merkitsemättömiä kareja ja muita yllätyksiä veden alla. Niistä kannattaa kysellä vaikka paikallisilta lisätietoja, Heikkinen vinkkaa.

Esimerkiksi Helsingin edustalla tapahtui viime kesänä kuolemaan johtanut vesiskootterionnettomuus.

Voit keskustella aiheesta 2. kesäkuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Mökkiläiset kimpaantuivat hurjasteleviin vesiskootterikuskeihin – hakevat Traficomilta täyskieltoa: "On jouduttu hyppäämään SUP-laudalta pois"

Vesiskoottereilla hurjastelu kaupunkien edustoilla lisääntynyt – jettikuski kaahasi merivartioston tutkaan reilusti yli satasen tuntivauhdilla

Kokemattomuus ja kova vauhti aiheuttavat vesillä vaaratilanteita – kohtaamiset kalastusalusten kanssa voivat päättyä huonosti

Suosittelemme