Hyppää sisältöön

"Done!", tviittasi suurlähettiläs – Israel ja Yhdistyneet arabiemiraatit solmivat historiallisen vapaakauppasopimuksen

Arabimaat ovat pitkään vältelleet laajoja sopimuksia Israelin kanssa palestiinalaiskysymyksen vuoksi.

Ilmakuva Dubaista aurinkoisena päivänä.
Vapaakauppasopimus avaa Isralille esimerkiksi Dubain markkinat, Arabiemiraateista avautuvat myös muut Persianlahden maat sekä reitit Aasiaan. Kuva: Sergii Figurnyi / AOP
Antti Seppälä

Israel on solminut ensimmäisen vapaakauppasopimuksensa arabimaan kanssa. Sopimus tehtiin yli puolen vuoden neuvottelujen jälkeen Israelin Yhdistyneiden arabiemiraattien välillä.

Israelin arabiemiraattien suurlähettiläs suurlähettiläs Amir Hayek kertoi sopimuksen syntymisestä Twitterissä toteamalla lyhyesti "Tehty!".

Israelin edustajat sanoivat aiemmin, että sopimus poistaa tullit esimerkiksi ruoalta, maataloustarvikkeilta ja lääkkeiltä.

Jerusalem Post -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) sopimus kattaa 96 prosenttia Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiraattien välisestä kaupasta, jonka arvo oli israelilaislähteiden mukaan viime vuonna yli 800 miljoonaa euroa. Sopimuksen on arvioitu seuraavien viiden vuoden aikana yli viisinkertaistavan maiden välisen kaupan.

Israel ja Yhdistyneet arabiemiraatit solmivat täydet diplomaattisuhteet vain kaksi vuotta sitten osana Yhdysvaltain välittämää sopimuskokonaisuutta, jossa Israel solmi suhteet myös Marokon ja Bahrainin kanssa. Sopimukset päättivät vuosikymmenien jakson, jonka aikana arabimaat boikotoivat Israelia palestiinalaiskonfliktin vuoksi.

Vapaakauppasopimus allekirjoitettiin samaan aikaan kun väkivaltaisuudet israelilaisten ja palestiinalaisten välillä ovat kiihtyneet.

Öljyvaltiona tunnettu Yhdistyneet arabiemiraatit neuvottelee tällä hetkellä useista muistakin kahdenvälisistä kauppasopimuksista, mutta toistaiseksi sillä on sopimukset vain Intian ja Israelin kanssa. Emiraatit toivoo sopimuksilla vahvistavansa koronapandemian rapauttamaa talouttaan.

Yhdistyneiden arabiemiraattien ja Israelin kauppavaltuuskunta arvioi, että vuoden loppuun mennessä liki tuhat israelilaista yritystä toimii myös Emiraateissa. Maa toimii niille myös reittinä Keski- ja Etelä-Aasian markkinoille.

Suosittelemme sinulle