Hyppää sisältöön

Tulli tutkii Pirkanmaalla yhden yrityksen ja yksityishenkilön ilma-aseiden maahantuontia

Tulli takavarikoi tehokkaita ilma-aseita postilähetyksistä.

Tullin logo auton kyljessä
Tullilla on tutkinnassa tehokkaiden ilma-aseiden maahantuontia. Kuvituskuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Pasi Punkari

Tulli on paljastanut vuosina 2021–2022 useita luvanvaraisten tehokkaiden ilma-aseiden laittomia maahantuonteja. Pirkanmaan osalta Tulli tutkii yhden alan yrityksen ja yhden yksityishenkilön osuutta ilma-aseiden maahantuonnissa. Tulli kertoi tilanteesta maakunnan tasolla, mutta ei tarkempia paikkakuntia.

– Esitutkinta tapauksissa on vielä kesken ja tekojen tahallisuutta selvitetään, kertoo tutkinnanjohtaja Kimmo Kaunisto Tullista.

Tehokkaita ilma-aseita on tuotu maahan kaupallisessa tarkoituksessa satoja, ja myyty eteenpäin suomalaisissa alan yrityksissä ilman asianmukaisia lupia. Tutkinnan kohteena olevilla yksityishenkilöillä ei ole ollut lainmukaisia edellytyksiä tuoda aseita maahan.

– Teimme etsinnät alan yrityksiin maaliskuussa 2022 ja takavarikoimme useasta yrityksestä ympäri Suomea noin 140 tehokasta ilma-asetta, joita epäilemme laittomasti maahantuoduiksi. Yrityksillä ei ole ollut oikeutta tuoda tehokkaita ilma-aseita kaupallisessa tarkoituksessa maahan ja myydä niitä edelleen ilman Poliisihallituksen myöntämiä lupia, kertoo tutkinnanjohtaja Kimmo Kaunisto.

Takavarikot tehtiin vuonna 2021 postilähetyksistä

Tulli takavarikoi vuonna 2021 ulkomailta Suomeen saapuneista postilähetyksistä aseita, joiden epäiltiin olevan tehokkaita ilma-aseita.

Tullin Poliisihallitukselta saaman lausunnon mukaan Umarex-merkkiset ilma-aseet T4E HDR50 ja T4E HDS68 täyttivät tehokkaan ilma-aseen määritelmän. Lausunnon perusteella maahantuojien toiminnassa oli syytä epäillä ampuma-aserikosta, koska heillä ei ollut ampuma-aselain mukaisia edellytyksiä tuoda aseita maahan.

Ampuma-aselain mukaan muun muassa ampuma-aseiden siirto ja tuonti Suomeen sekä aseiden kauppa, hankkiminen, hallussapito ja valmistaminen ovat luvanvaraista toimintaa.

Tehokkaan ilma-aseen hankkiminen ja hallussapito ovat ilmoituksenvaraisia, mikäli hankkijalla tai hallussapitäjällä on aiemmin hankittu oikeus ampuma-aseen hallussapitoon.

Tulli on suorittanut ympäri Suomea useita esitutkintoja liittyen tehokkaisiin ilma-aseisiin. Pääosa tapauksista on jo lähetetty Syyttäjälaitokselle syyteharkintaan.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 1.6. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle