Hyppää sisältöön

Nooralotta Nezirillä on piinaava jalkavamma, joka pahimmillaan estää kävelemisen – kertoo tuskastaan: "Täytyy myöntää, että tilanne ei ole hyvä"

Nooralotta Nezirillä ei ole rikottuna tulosrajoja kesän EM- ja MM-kisoihin. Suomalaisaiturin harjoittelua on haitannut kantapäävamma.

Nooralotta Neziri lutar huvudet mot handen när hon pratar med sin tränare
Nooralotta Neziri on joutunut kisaamaan alkukauden kipujen kanssa. Kuva: Yle/Magnus Eklöv
Joel Holma

Yleisurheilun Tampere GP TV2:ssa keskiviikkona klo 18.15 alkaen.

Pika-aituri Nooralotta Neziriä piinaa ikävä kantapäävamma, joka estää pahimmillaan juoksemisen, jopa kävelemisen.

Neziri, 29, vetäytyi viime viikolla Lahden GP:n 100 metrin aitojen finaalista kivun takia. Urheilija kertoo, että kyseessä on kroonistunut kantapään limapussin tulehdus.

Nezirillä on ollut sama vaiva aiemmin toisessa jalassa.

– Kipu alkoi jo syksyllä, mutta sain sen hallikaudeksi kuriin. Se alkoi vaivaamaan loppukeväästä uudestaan, Neziri kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Neziri on juossut alkukaudella 100 metrin aidat aikaan 13,23 kivun kanssa. Aiturin ennätys 12,81 on vuodelta 2016.

Neziri kertoo, että kipu vaikuttaa etenkin aidalle tuloon.

– En pysty ponnistamaan sillä jalalla kunnolla aidalle. Kipu vaikuttaa merkittävästi. Olen nyt lepuuttanut jalkaa ja käynyt lääkärissä. Tuntuu paremmalta, mutta haluan edetä pikkuhiljaa.

Neziri ei ole viivalla keskiviikkona 1. kesäkuuta Tampereella GP:ssä. Myös pika-aituri Annimari Kortteen piti juosta kisa, mutta myös hän jättää kisan väliin.

– Tekniikka oli niin surkea Lahdessa, että pitää treenata. Jarrutin joka aidalla. Kilpailen vasta ensi viikolla Espoossa, Korte sanoi Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Nooralotta Neziri pekar uppåt.
Vuoden 2021 maaliskuussa Nooralotta Neziri sijoittui neljänneksi EM-kisoissa 60 metrin aidoissa. Kuva: imago images/Chai v.d. Laage/ All Over Press

"Yritän olla ajattelematta tilannetta liikaa"

Nezirillä tulee kiire kesän MM- ja EM-kisoja ajatellen. MM-kisat ovat Yhdysvalloissa heinäkuussa, EM-kisat elokuussa Saksassa.

Nezirillä ei ole tulosrajoja tehtynä. EM-kisoihin raja on 12,93. Kisoihin voi päästä rikkomatta rajaa rankingin kautta.

Nezirin tavoite on päästä takaisin radalle jo ensi viikon keskiviikkona Espoon GP:ssä.

– Täytyy myöntää, että tilanne ei ole hyvä, kun aloittaa kauden ja on kovat kivut. Uskon ja toivon, että hoidot tulevat auttamaan. Minulla on kokemusta, että tällainen vaiva on saatu kuriin. Yritän olla ajattelematta tilannetta liikaa.

Neziri kertoo, että kevään leiri sujui hyvin ja kunto on hyvä.

– Kauden ensimmäinen kisa 150 metriä meni hyvin (17,61). Jalkakipu tekee olon kurjaksi.

Pika-aituri vaihtoi valmentajaa viime syksyllä. Petteri Jouste vaihtui itävaltalaiseen Philipp Unfriediin.

– Philipin tyyli on ollut sellainen, että ei panosteta kesän ensimmäisiin kisoihin. Tavoite on, että pystyisi kauden mittaan parantamaan aikaa. Yleensä olen kesän alussa tehnyt kovia aikoja, enkä ole pystynyt parantamaan kauden edetessä.

Neziri tiedostaa pattitilanteen: tulosrajoja arvokisoihin ei ole rikottuna ja kisaamaan pitäisi päästä, vaikka taustalla kuumottelee jalkavaiva.

Neziri alleviivaa, että ei aio kisata jalka kipeänä.

– Jos jalka ei ole kivuton, asiat pitää katsoa uudestaan. Tähtäimessä ovat arvokisat, mutta voin miettiä niitä vasta, kun jalka on terve.

Päivitetty juttua 31.5.2022 klo 17.28: lisätty SUL:n tiedotteesta Kortteen kommentti.

Lue myös:

Korkeushyppääjä Ella Junnila ja muut urheilijat törmäävät usein epäkohtiin tai epäasialliseen käytökseen – uusi nettisivu rohkaisee kertomaan niistä

Senni Salminen tunsi helpotusta, kun sanoi pään pettäneen Tokion olympialaisissa – "Toivon, että olen mentaalisesti parempi urheilija kuin vuosi sitten"

Suosittelemme sinulle