Hyppää sisältöön

Sateet ovat viivästyttäneet kylvöjä ja istutuksia

Etelä-Pohjanmaalla pääosa ravintokasveista on kylvetty ja istutettu, mutta paikoin on vielä työtä edessä. Sateet viivästyttävät toukotöitä.

Veden runtelamalle pellolle on kaivettu hätäojia.
Sateet ovat paikoin keskeyttäneet muun muassa perunan istutuksen. Kuva: Jouni Tanninen / Yle
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime aikojen sateet ovat hidastaneet perunan istutuksia ja viljakasvien kylvöjä koko Suomessa. Kylvöt ovat noin viikon myöhässä keskimääräisestä.

Etelä-Pohjanmaalla on kylvetty runsaat 80 prosenttia, mutta erot alueellisesti ovat isoja. Pohjanmaan alueella ja myös Kyrönmaalla lähes kaikki on kylvetty. Vielä kylvetään ainakin rypsiä, ohraa ja kuminaa.

– Tämä viikko näyttää myös sateiselta, joten loput kylvöt myöhästyvät paljon, toteaa Juha-Matti Toppari Etelä-Pohjanmaan Pro Agriasta.

Toppari arvelee, että kylvöt saadaan kuitenkin päätökseen monin paikoin ensi viikon aikana.

Perunan istutuksissa myös loppuspurtti

Perunan istutuksista pääosa on edelleen kesken pohjalaismaakunnissa. Erityisesti Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla perunan istutuksista on paljon tekemättä.

Keski-Pohjanmaalla osa on saanut jo kaikki perunat istutettua, mutta suurin osa istutuksista tulee valmiiksi tällä viikolla.

Myös perunan istutusten loppuunsaattaminen on Topparin arvion mukaan mahdollista heti, kun sateet hellittävät.

– Tarkkoja lukuja en osaa sanoa, mutta kyllä aloitus on ollut myöhempi kuin edellisvuosina. Uskon, että ensi viikolla ollaan loppusuoralla. Kyllä siinä varmasti spurtti otetaan, kun vaan on pellot siinä kunnossa, että sinne voi mennä, pohtii Toppari.

Suosittelemme