Hyppää sisältöön

Itkuisesta pettymyksestä uran parhaaseen alkukauteen – Reetta Hurske on huippukunnossa, vaikka aiturin suurin valttikortti on vielä piilossa

Pika-aituri Reetta Hurske on päässyt alkukaudella mainioon lentoon. Hurske kertoo kehittyneensä etenkin 100 metrin aitojen loppujuoksussa.

Reetta Hurske under inhemska friidrottssäsongens första GP-tävling.
Reetta Hurske tähtää kesällä EM-finaaliin. Kuva: Lehtikuva
Laura Arffman,
Joel Holma

Yleisurheilun Tampereen GP keskiviikkona 1.6. TV2:ssa klo 18.15 alkaen.

Pika-aituri Reetta Hurskeella on alla uran paras kauden avaus.

Hurske juoksi toukokuussa uransa tähän asti kolmanneksi (12,92) ja neljänneksi (12,94) kovimmat aikansa 100 metrin aidoissa.

– Osasin odottaa alkukesästä hyviä tuloksia. Keväällä oli hyviä treenipätkiä. Ulkomaan leirillä tein hyviä juoksutreenejä, mitä ei voi tehdä hallissa, Hurske kertoo Yle Urheilulle.

Vielä muutama kuukausi sitten Hurskeen mieli oli maassa. Hurske lähti kovin tavoittein MM-hallikisoihin, mutta joutui jäämään pois 60 metrin aidoista koronavirustartunnan takia.

– Hallikaudella oli kaikki tähdätty sinne. Kyllä siinä itku pääsi, Hurske muistelee kisojen väliin jättämistä.

Hurskeella olisi ollut loistava sauma menestyä.

Tamperelainen juoksi ennen MM-halleja ennätyksensä 7,93. MM-kisoissa hän olisi ollut tällä ajalla neljäs. Pronssin vei Yhdysvaltain Gabriele Cunningham ajalla 7,87.

– Ärsytti katsoa tuloksia, Hurske myöntää.

Lähdössä vielä tekemistä

Hallikauden hyvät tulokset pohjustivat onnistuneen harjoituskauden ja mainion toukokuun.

– Haluan juosta ennätyksen, voittaa SM-kultaa ja juosta EM-finaalissa, Hurske lataa kauden tavoitteensa.

MM-kisat järjestetään Yhdysvalloissa heinäkuussa, EM-kisojen vuoro on elokuussa Saksassa. Hurskeella on rikottuna EM-raja 12,93 – MM-raja on 12,84. Sitä ei välttämättä tarvitse juosta, jos pääsee kisoihin rankingin kautta.

Hurskeen ennätys 12,78 on vuodelta 2019.

Reetta Hurske kuvassa
Reetta Hurske oli hallikaudella ennätyskunnossa. Nähdäänkö ennätys myös ulkoradoilla kesällä? Kuva: imago images/Beautiful Sports/All Over Press

Seuraavan kerran Hurske kisaa Tampereen GP:ssä keskiviikkona 1. kesäkuuta.

Hurske uskoo, että kauden parhaasta ajasta on otettavissa pois sadasosia – jo pelkästä lähdöstä. Hurske on tunnettu kovana lähtijänä.

– Nyt keväällä pari ensimmäistä aitaväliä ei ole tullut niin kovaa kuin aiemmin.

Sen sijaan loppuveto kulkee.

– Viimeinen 40 metriä kulkee paremmin. Voimatasoni ovat nousseet ja jaksan ylläpitää tekniikkaa paremmin loppuun asti. Tuntuu, että saumat ovat mihin vain.

Hurske ei ole huolissaan, vaikka alkukaudella lähtökiihdytys ei ole ollut niin tikissä kuin aiempina vuosina.

Katso video alapuolelta.

Hursketta on valmentanut pitkään Marjukka Suihko. Hurske oli hetken aikaa Antti Haapakosken valmennettavana, mutta aituri vaihtoi takaisin Suihkoon viime vuonna.

Hurske kertoo, miksi Haapakosken pesti jäi lyhytaikaiseksi.

– Hallikautena 2021 olin ehjä ja terve, eikä juoksu kulkenut. En saanut tehoja irti.

Hurskeen supervuosi oli 2019. Myös silloin hallikausi oli mainio, ja Hurske juoksi EM-halleissa neljänneksi.

Urheilija sanoo ottaneensa kolmen vuoden takaisen kesän harjoittelusta mallia.

– Onneksi Marjukka halusi edelleen jatkaa valmentamistani. Vuonna 2019 oli hyvä hallikausi ja hyvä kesäkausi. Palasimme sen vuoden treeniohjelmaan.

Lue myös:

Nooralotta Nezirillä on piinaava jalkavamma, joka pahimmillaan estää kävelemisen – kertoo tuskastaan: "Täytyy myöntää, että tilanne ei ole hyvä"

Korkeushyppääjä Ella Junnila ja muut urheilijat törmäävät usein epäkohtiin tai epäasialliseen käytökseen – uusi nettisivu rohkaisee kertomaan niistä

Senni Salminen tunsi helpotusta, kun sanoi pään pettäneen Tokion olympialaisissa – "Toivon, että olen mentaalisesti parempi urheilija kuin vuosi sitten"

Suosittelemme sinulle