Hyppää sisältöön

Syyttäjä ja kuusi naista valittaa Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikosjutun tuomiosta – käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi helmikuussa kaikki Baltzaria vastaan nostetut syytteet törkeästä ihmiskaupasta ja lukuisista seksuaalirikoksista. Vain yksi uhriksi epäillyistä naisista tyytyy tuomioon.

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona 3. maaliskuuta 2021.
Kirjailija ja kulttuurineuvos Veijo Baltzar Helsingin käräjäoikeudessa maaliskuussa 2021. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuusi kulttuurineuvos Veijo Baltzarin uhreiksi epäiltyä naista ja syyttäjä hakevat hovioikeudelta jatkokäsittelylupaa paljon huomiota herättäneessä rikosjutussa.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi helmikuussa kaikki Baltzaria vastaan nostetut syytteet. Baltzaria syytettiin törkeästä ihmiskaupasta ja lukuisista seksuaalirikoksista.

Syytteet liittyvät teatteritoimintaan, jossa oli mukana useita naisia. Syyttäjän mukaan Baltzarin toiminnassa oli kyse lahkonomaisista olosuhteista taikka pahamaineisesta kultista.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan näyttämättä jäi, että Baltzarin tarkoituksena olisi ollut saattaa hänen luonaan asuneita tai oleskelleita naisia pakkotyöhön, seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi taikka muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin.

Tuomion mukaan näyttämättä jäi myös se, että Baltzarin toiminnassa olisi ollut kyse lahkonomaisista olosuhteista.

Kahta naista syytettiin Baltzarin avustamisessa ihmiskaupassa. Käräjäoikeus hylkäsi myös heidän syytteensä.

Syyttäjä: näyttö arvioitiin väärin

Syyttäjän mukaan käräjäoikeus arvioi esitetyn näytön väärin. Erikoissyyttäjä Mikko Sipilä sanoo, että ei voi avata valitusperusteita tässä vaiheessa enempää.

Syyttäjä katsoi törkeiden ihmiskaupparikosten ja lukuisten seksuaalirikosten tapahtuneen Helsingissä, Kuopiossa, Raaseporissa ja Rautalammilla elokuusta 2004 alkaen aina marraskuuhun 2019 asti.

Syyttäjä vaati käräjäoikeudessa Baltzarille seitsemään suomalaiseen naiseen kohdistuneista rikoksista vähintään 10 vuoden vankeusrangaistusta.

Naiset olivat epäityjen tekojen aikaan 15–36 vuotiaita.

Yksi uhriksi epäillyistä naisista tyytyy käräjäoikeuden tuomioon.

Lue myös aiemmat jutut:

Käräjien yllätyspäätös: Syyttäjä vaatii Veijo Baltzarille vähintään 10 vuotta vankeutta törkeästä ihmiskaupasta ja törkeistä seksuaalirikoksista

Veijo Baltzarin puolustus kiisti syytteet kulttilahkosta – epäillyt ihmiskaupan ja seksuaalirikosten uhrit vaativat korvauksia perjantaina

Kulttuurineuvos Veijo Baltzaria syytetään ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista – uhreina seitsemän naista

Poliisi epäilee kulttuurineuvos Veijo Baltzaria törkeästä ihmiskaupasta ja useista seksuaalirikoksista – valmistunut esitutkinta: seitsemästä uhrista osa alaikäisiä

Ensimmäinen Veijo Baltzarin uhreista astui julkisuuteen – räppäri Mercedes Bentso: "Luulin, että hän näki minussa lahjakkuutta"

Ex-ministerit ihmettelevät, miksi eivät kuulleet Baltzarin toiminnasta – ohjaajan metodeja tutkinut opettaja Ylelle: Siinä oli riskejä

Suosittelemme