Hyppää sisältöön

Olympiakomitean puheenjohtajisto selvisi luottamusäänestyksestä melkein kuivin jaloin – Jan Vapaavuori: "Tämä asia on nyt loppuunkäsitelty"

Olympiakomitean ylimääräinen jäsenkokous puhdisti ilmaa ja neuvoa-antavassa luottamusäänestyksessä Olympiakomitean puheenjohtajisto sai selkeän luottamuksen.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kuvassa.
Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori uskoo, että ylimääräinen kokous puhdisti ilmaa ja oli suomalaiselle liikunnalle ja urheilulle tärkeä. Kuva: Lehtikuva
Heikki Ali-Hokka,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Olympiakomitean jäsenistö kokoontui maanantaina Helsinkiin vuosikokoukseen sekä ylimääräiseen jäsenkokoukseen. Ylimääräistä kokousta oli vaatinut 16 lajiliittoa. Kokouksessa käytiin kriittistä, rehellistä ja avointa keskustelua muun muassa Olympiakomitean puheenjohtajiston toiminnasta ja Olympiakomitean tilaamasta puolueettomasta tutkimuksesta Mika Lehtimäen tapauksessa.

Lehtimäki sai jatkopestin huippu-urheiluyksikön johtajaksi, vaikka oli saanut varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä. Tästä puheenjohtajisto ei ollut kertonut muille hallituksen jäsenille.

Kokouksessa pidettiin myös neuvoa-antava luottamusäänestys puheenjohtajistolle. Äänestys pidettiin suljettuna lippuäänestyksenä ja siinä annettiin 72 ääntä luottamuksen puolesta, 22 vastaan ja 7 äänesti tyhjää.

Puheenjohtaja Jan Vapaavuoren mielestä äänestystulos oli hyvin selkeä, eikä hän koe, että hänen asemansa horjuu.

– Tämä luottamuslauseäänestys oli niin selvä, ja se tehtiin vielä suljettuna lippuäänestyksenä, ettei kenenkään tarvinnut miettiä sitä, etteikö voisi ihan aitoa, omaa mielipidettään ilmaista. Tulos oli niin selkeä, että minusta tämä asia on nyt loppuunkäsitelty ja nyt mennään eteenpäin, Vapaavuori sanoi.

Kritiikkiäkin antaneet tyytyväisiä tulokseen

Sulkapalloliitto teki aikoinaan ehdotuksen ylimääräisestä kokouksesta. Liittohallituksen puheenjohtaja Tytti Saarisen mukaan ylimääräinen kokous kannatti pitää.

– Kokouksessakin todettiin, että usein muutos tarvitsee kriisiä. Ehkä siinä on nyt oltu, mutta yleensä siitä kuitenkin noustaan ylös, Saarinen sanoi.

– Keskustelu kokouksessa oli tosi hyvää, rakentavaa ja monipuolista. Olen tosi tyytyväinen, että asiat on katsottu läpi. Nyt on faktat, joiden pohjalta voidaan tehdä päätöksiä. Koen, että ilman on täytynyt puhdistua. Ainakin olemme perillä siitä, miten asiat ovat menneet, emmekä ole spekulaation varassa.

Olympiakomitean puheenjohtaja puhumassa jäsenistölle.
16 lajiliittoa vaati ylimääräistä kokousta. Sulkapalloliiton ja Urheiluliiton puheenjohtajien mielestä kokous ajoi asiansa. Kuva: Lehtikuva

Myös Urheiluliitto oli yksi niistä 16:sta liitosta, joka vaati ylimääräistä kokousta. Puheenjohtaja Sami Itanin mukaan illan keskustelu puhdisti ilmaa, sillä asioita on vatvottu viime aikoina paljon. Hän ei pitänyt luottamusäänestystä näpäytyksenä puheenjohtajistolle, vaan se oli hänen mielestään järjestödemokratiaa ja avointa kulttuuria.

– Olen hirveän tyytyväinen, että tämä neuvoa-antava äänestys järjestettiin ja että enemmistö kannatti sitä. Mielestäni on järjestödemokratian ja kaikkien kannalta hyvä, että menemme nyt yhdessä eteenpäin. Enemmistö on sitä mieltä ja kaikki varmaan kunnioittavat sitä nyt ja jatkossa, Itani kommentoi.

Saarisen mielestä äänestystulos kertoi myös siitä, että puheenjohtajistoa kohtaan on osittain epäluottamusta. Avoimuudella ja keskustelulla luottamusta voidaan kuitenkin palauttaa.

– Enemmistön luottamus on takana ja se on varmasti hyvä lopputulema.

Vapaavuori lupasi: kaikki toimenpidesuositukset toteutetaan

Jan Vapaavuori kehui myös kokouksen rakentavaa keskustelua, vaikka sen myötä kuuli kritiikkiäkin. Kokouksessa käytiin läpi Olympiakomitean tilaamaa ulkopuolista selvitystä hallinnon toiminnasta.

Vapaavuori kertoi jäsenistölle, että selvityksessä olleet toimenpidesuositukset olivat relevantteja ja kaikki toteutetaan.

– Kyllä se on lupaus, Vapaavuori vakuutti.

– Meillä on uusi, tomera, juristin koulutuksen saanut toimitusjohtaja, joka aloittaa huomenna tehtävässään. Lisäksi nämä toimenpidesuositukset ovat selkeästi yksilöityjä, eikä niitä ole suurilta osin edes vaikea toteuttaa. Ne vain pannaan täytäntöön ja ryhdytään toimimaan toisin.

Lue myös:

Ulkopuolinen selvitys: Olympiakomitea rikkoi omia sääntöjään ja vastuullisuusperiaatteitaan Mika Lehtimäen jatkovalinnan yhteydessä

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori joutui keskustelussa ahtaalle – "Urheilussakin luottamus on ansaittava, ei sitä voi itse ilmoittaa"

Suosittelemme sinulle