Hyppää sisältöön

Kurtturuusua on tuotu kaakon jätehuollon vastaanottopisteisiin tasaisesti – hävitysurakkaa joudutaan jatkamaan

Etelä-Karjalan jätehuollon viestintäpäällikkö Mari Ilvonen kehottaa ihmisiä toteuttamaan jatkossakin suunnitelmaansa kurtturuusun hävittämiseksi, sillä hän ei usko urakan olevan vielä ohi.

työkone repii kurtturuusupensaita tien viereltä
Kurtturuusu on työläs hävitettävä, joten sitä on yhä jäljellä kaakkoissuomalaisissa puutarhoissa ja mailla. Kuvituskuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Tanja Hannus,
Heini Rautoma

Kurtturuusua ei saa kasvattaa kesäkuun alusta alkaen.

Kurtturuusua on tuotu Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson jätehuollon vastaanottopisteisiin tasaisesti.

Kymenlaakson Jätteen kenttäpäällikkö Janne Karhu sanoo, että kurtturuusua tuodaan jätesäkeissä Kymenlaakson jäteasemille viikottain.

– Ihmiset ovat nyt selvästikin tietoisia siitä, että jotain pitää tehdä. On hieno asia, että tehdään oma osa vieraslajien vastaisessa kamppailussa.

Myös Etelä-Karjalan jätehuollon viestintäpäällikkö Mari Ilvonen kertoo, että yksittäisiä isoja kuormia on tullut viikoittain Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen ja muihin miehitetyille Hyödyksi-asemille. Tarkkoja määriä on vaikea arvioida.

Kurtturuusun kasvatuskielto astui voimaan kesäkuun alussa.

Viime hetken ryysistä Kaakon jätehuollossa kurtturuusun hävittämisen määräpäivä ei aiheuttanut.

Kurtturuusu päätyy poltettavaksi

Kurtturuusua otetaan vastaan jatkossakin jäteasemille, jotka toimittavat sen poltettavaksi jätevoimalassa. Kurtturuusuja ei saa toimittaa tavallisten puutarhajätteiden vastaanottopaikkoihin, sillä se saattaa levitä edelleen käsittelyn eri vaiheissa.

– Henkilökohtaisesti en usko, että kurtturuusu tai muutkaan vieraslajikasvit olisi saatu kokonaan hävitettyä. Kannattaa tehdä hävittämissuunnitelma ja tietenkin toteuttaa sitä, Ilvonen kehottaa.

Kiinteistöjä ja maan omistajia on patisteltu kitkemistalkoisiin jo pitkään, sillä sitkeä vieralaji ei lähde helpolla ja se on hankala hävittää.

Kurtturuusu eli rosa rugosa on kansallisesti haitallinen vieraslaji, jonka ei haluta valtaavan kotoperäisten lajien elinympäristöjä.

Kurtturuusun tunnistaa (siirryt toiseen palveluun) helpoiten siitä, että siinä on erittäin kurttuinen lehti, kukassa on viisi vaaleanpunaista tai valkoista terälehteä, varren piikit ovat suoria, vaihtelevan kokoisia ja karvaisia, ja niitä on tiheästi alhaalta ylös.

Esimerkiksi Etelä-Karjalan jätehuollossa kurtturuusun hävittäminen laskutetaan samalla tavalla kuin muutkin kotitalouksien maksulliset jätteet eli tilavuuden mukaan. Henkilöauton peräkärryllinen maksaa Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa 15 euroa ja muilla miehitetyillä Hyödyksi-asemilla 25 euroa.

Isot kuormat eli kuorma-autokuormalliset tai traktorin peräkärrykuormat hinnoitellaan painon mukaan, 176,58 euroa / tonni ilman maa-aineksia, ja jos maa-aineksia on mukana niin hinta on 310,00 euroa / tonni. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.

Kymenlaaksossa kurtturuusujen tuominen jäteasemalle laskutetaan energiajätteen hintojen mukaisesti.

Lue lisää:

Haitallinen vieraslaji kurtturuusu pitää poistaa pihoilta – kasvattaminen on kiellettyä kesäkuun alusta lähtien

Suosittelemme sinulle