Hyppää sisältöön

Manta sai osumia oluttölkeistä ja vaatteiden napeista, kun kultajuhlijat kiipeilivät sen päällä – tällaiset vauriot historialliseen patsaaseen tuli

Vauriot ovat asiantuntijan mukaan merkki siitä, että patsaaseen ei pitäisi kohdistua enää yhtään ylimääräistä rasitusta.

Ihmiset kiipeilivät Havis Amanda patsaan päälle leijonien voitettua MM-kultaa 2022.
Suomen maailmanmestaruuden varmistuttua ihmiset kokoontuivat jälleen Mantan patsaalle juhlimaan. Patsaan suojaksi laitetut vaneriaidat kaadettiin ja osa kiekkofaneista kiipesi tanssimaan hauraan patsaan päälle. Kuva: Jouko Kallio
Ari Tuhkanen

Jääkiekon kultahuuman keskipisteeksi Helsingissä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä joutuneesta Havis Amandan patsaasta on löytynyt vaurioita.

Asia selvisi tänään keskiviikkona, kun Helsingin taidemuseon julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova tutki veistoksen silmämääräisesti henkilönostimen avulla päästä varpaisiin.

Eniten juhlijat olivat aiheuttaneet vahinkoa Mantan jalkojen juuressa olevalle tasolle, joka on valmistettu useasta osasta. Jo aiemmin hieman murtuneet ja repeytyneet saumat olivat loitontuneet toisistaan lisää, kertoo vuonna 2019 patsaan viimeksi tarkastanut Semenova Ylelle.

Havis Amanda
Taidemuseon konservaattori Polina Semenova havaitsi Mantan jalkojen juuressa olevan useista osista koostuvan alustan liitoksissa repeämiä. Kuva: Polina Semenova / Helsingin taidemuseo

– Osien liitosväli on kasvanut ja ulkoreunassa on repeämiä. Ne ovat syntyneet tasolle nousemisen yhteydessä, arvelee Semenova.

Lisäksi Mantasta löytyi useasta kohdasta uusia naarmuja. Niitä löytyi reisistä ja kämmenenkokoinen alue pakaroiden yläpuolelta alaselästä.

– Ne ovat aiheutuneet ihmisten kiipeilystä, esimerkiksi vaatteissa olevista napeista tai kädessä olleista oluttölkeistä, Semenova sanoo.

Havis Amanda
Kultajuhlissa Mantaan oli tullut naarmuja alaselkään ja reisiin. Kuva: Polina Semenova / Helsingin taidemuseo

Ennakkoon taidemuseossa pelättiin, että vahinkoja on saattanut syntyä patsaan kaulaan tai ranteisiin, sillä ne ovat sen heikoimpia kohtia. Juhlinnan tuoksinnassa kyseiset osat olisivat voineet vääntyä, murtua, jopa katketa. Pronssivalun paksuus on vain neljä millimetriä. Näissä osissa patsasta ei kuitenkaan Semenovan mukaan havaittu vaurioita.

Kysymykseen siitä, voiko patsaan vahingot korjata on Semenovan mukaan liian aikaista vastata. Joka tapauksessa se vaatii moniammatillista yhteistyötä, koska rakenne ja vaurio ovat epätyypillisiä.

– Tämä on selvä merkki siitä, että peruskorjauksen aika lähestyy kovaa vauhtia ja siitä, että patsaaseen ei pitäisi enää kohdistua yhtään ylimääräistä rasitusta, Semenova sanoo painokkaasti.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 2.6.2022 kello 23 saakka.

Lue lisää:

Ravintola Kappeli oli juuri remontoitu, sitten yli 100 ihmistä kiipesi kiekkohuumassa sen katolle – nyt ravintoloitsija harkitsee rikosilmoitusta

Manta joutui taas juhlakaluksi, ja nyt Helsingin taidemuseo tutkii vauriot – eniten pelätään patsaan kaulan ja ranteiden murtumista

Mantan suojaus petti, ja joku putosi ravintola Kappelin katolta, mutta Leijonia juhlittiin hyväntuulisesti – "Kaikki olivat samalla puolella"

Suosittelemme sinulle