Hyppää sisältöön

Suurvallat kilpailevat vaikutusvallasta Tyynenmeren piskuisissa saarivaltioissa – nyt aluetta koluaa Kiina, viikko sitten Biden vieraili Aasiassa

Kiinan ulkoministeri kiertää kahdeksan Tyynenmeren saarivaltiota runsaassa viikossa. Lähes samaa reittiä perässä seuraa Yhdysvaltojen tukema Australian ulkoministeri.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi tapasi keskiviikkona 1. kesäkuuta Vanuatun saarivaltion johtoa maan pääkaupungissa Port Vilassa. Kuva: Ginny Stein / AFP
Pirkko Pöntinen

Kiinan ulkoministeri Wang Yi kiertää parhaillaan huimaa vauhtia Tyynenmeren saarivaltiosta toiseen seurassaan parinkymmenen virkamiehen valtuuskunta ja salkussa tukku talouden ja turvallisuuden yhteistyötarjouksia.

Kiertomatka alkoi ilman suurta julkisuutta viime viikon torstaina ja päättyy loppuviikosta. (siirryt toiseen palveluun)

Matkan aikana Kiinan ulkoministeriö on hallinnut julkisuutta niin, että paikallisten toimittajien lehdistölupiakin on peruttu (siirryt toiseen palveluun) eikä kysymyksiä kiinalaisille ole saanut esittää.

Tähän mennessä ulkoministeri Wang on käynyt jo Salomoninsaarilla, Kiribatissa, Samoalla, Fidžillä, Tongalla ja Vanuatussa. Vielä ovat jäljellä pikavisiitit Papua-Uudessa-Guineassa ja Itä-Timorissa.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi käy runsaan viikon aikana joka päivä eri saarivaltiossa Tyynenmeren alueella. Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Syyt Kiinan ulkoministerin tiiviiseen matkaan ovat ajankohtaistuneet, kun Yhdysvallat on jälleen selvästi sanonut keskittyvänsä torjumaan Kiinan kasvavaa asemaa Tyynenmeren alueella.

Presidentti Joe Bidenin äskeinen Aasian kiertomatka ja lausahdukset Taiwanin sotilaallisesta puolustamisesta ovat tehneet Kiinalle selväksi sen, että Yhdysvallat keskittää voimaansa säilyttääkseen oman ja pienienkin liittolaistensa vapaan liikkumisen Tyynenmeren sotilaallisesti tärkeillä merialueilla.

Kiina on jo vuosikausia yrittänyt venyttää merialueitaan rakentamalla Etelä-Kiinan meren korallisaarille erilaisia tukikohtia ja muun muassa lentokenttiä.

Kiinan tarjousta turvallisuusyhteistyöstä epäillään

Tyynenmeren matkalle lähtiessään ja sen aikana Kiinan ulkoministeriö on rauhoitellut saarivaltioiden johtoa ja vakuuttanut, että Kiina ei ole liikkeellä laajentaakseen sotilaallista voimaansa.

Mutta tästä on kyse, sillä matkan aikana Kiina on esitellyt videokokouksessa saarivaltioille 5-vuotisen sopimusluonnoksen, (siirryt toiseen palveluun) jossa kaupan lisäksi ehdotetaan turvallisuusalan yhteistyötä.

– Eräät alueen valtiot ovat esittäneet luonnoksesta ja Kiinan motiiveista kysymyksiä. Niistä keskustellaan niin kauan että yhteisymmärrys löytyy, muotoili Kiinan Fidžin-suurlähettiläs Qian Bo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ulkoministeri Wang puolestaan sanoi lyhyesti, että tekeehän Kiina menestyvää yhteistyötä kehittyvien maiden kanssa myös Afrikassa, Aasiassa ja Karibialla.

Maaliskuun lopussa Salomoninsaaret allekirjoitti yhteistyösopimuksen Kiinan kanssa. Sen perusteella Kiina voi lähettää saarille poliiseja ja armeijan henkilökuntaa. Laajemman, julkisuuteen vuoden dokumentin perusteella suunnitteilla olisi laajempaakin turvallisuusyhteistyötä.

Kiinan mukaan kyse on normaalista valtioiden välisestä yhteistyöstä.

Ulkoministeri Wangin Tyynenmeren kiertueella Kiina on solminut kahdenkeskisiä sopimuksia muun muassa rakennushankkeista, maataloudesta, kalastuksesta ja terveydenhoidon avustamisesta. (siirryt toiseen palveluun)

Kaava on tuttu Kiinan toimintatavasta muualla maailmassa. Kun yhteistyö arkielämää ja liiketoimintaa helpottavissa kysymyksissä on saatu alkuun, on seuraava siirto yleensä ollut eteneminen turvallisuuskysymyksiin.

Australian uusi ulkoministeri Penny Wong on parhaillaan kiertomatkalla Samoan ja Tongan saarilla. Kuva: Sam Mooy / EPA

Australian uusi ulkoministeri kiertää liki samaa reittiä

Vasta kymmenisen päivää virassa toiminut Australian uusi ulkoministeri Penny Wong seuraa Kiinan vanavedessä.

Wong kävi hänkin jo Fidžin saarilla ja lähti keskiviikkona Tongalle ja jo toistamiseen Samoaan, joilta kiinalainen virkaveli on jo ehtinyt poistua.

Wong vie Australian ja Yhdysvaltojen pienille liittolaisvaltioille viestiä siitä, kuinka tärkeää niiden olisi pysyä Australian ja lännen rinnalla.

Toisin kuin kiinalaiset, ovat australialaiset kertoneet kaikki tapaamisensa jo ennakkoon.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 2. kesäkuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Piskuinen Salomonsaaret ja suuri Kiina lähentyvät, eivätkä Tyynenmeren valtiot pidä siitä

Yhdysvaltain ulko- ja puolustusministerien Aasian-vierailu antaa vihiä Bidenin hallinnon ulkopolitiikasta: "Tulemme torjumaan Kiinan painostusyritykset ja hyökkäykset"

Suosittelemme sinulle