Hyppää sisältöön

Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama epävarmuus ei viivästytä Suomen seuraavan suuren areenan rakentamista, sanoo Garden Helsinki

Hankkeen vetäjissä huolta aiheuttavat kuitenkin rakentamiskustannusten raju nousu.

Helsinki Garden havainnekuva
Töölön urheilupuistoon sijoittuvassa Garden Helsingissä on myös asuntoja. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan tuo epävarmuutta myös Helsingin uuden areenan toteutumiseen. Garden Helsinki-hanke kuitenkin etenee toistaiseksi hyvin, kertoo kokonaisuuden vetäjä Timo Everi.

– Se on uhkakuva kaiken päällä, mutta tällä hetkellä se ei ole vielä meille konkretisoitunut niin, että oltaisiin enemmän pulassa kuin kukaan muukaan, hän sanoo.

Venäjän aggressiivisuus on tuonut sijoittamiseen ja rakentamiseen liittyvät riskit keskusteluihin, mutta yksikään sijoittaja ei ole vallitsevan maailman tilanteen vuoksi Everin mukaan vetäytynyt 800 miljoonan euron Garden Helsinki -hankkeesta ja vuokralaisneuvottelutkin ovat sujuneet erinomaisesti.

Onko mahdollista, että Venäjän aiheuttama kriisi Euroopassa kuitenkin viivästyttää hallin valmistumista?

– Se riippuu siitä, mikä on kriisin pituus ja lopputulema. Tällä hetkellä se ei meitä viivästytä, mutta päivät eivät ole veljiä keskenään, Everi toteaa.

Jääkiekon MM-kisojen päänäyttämönä toimineen Tampereen uuden areenan onnistuminen rohkaisee helsinkiläisiä hallin rakentajia. Everi sanoo, että Tampereen areenan menestys on suuri ilo.

– Minulle ei ole mikään uutinen, että Tampereen Nokia-areena on lähtenyt erinomaisesti käyntiin. Tämänkaltaista tämä toiminta on. Meidän fiilistämme hankkeen puolella se on vain kasvattanut ja vahvistanut, Everi kertoo.

havainnekuva garden helsinki
Garden Helsingistä tulee jääkiekkojoukkue HIFK:n kotihalli. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Garden Helsinki valmistelee tonttikauppoja kaupungin kanssa

Garden Helsingille tuovat haastetta erityisesti rajusti kohonneet rakentamiskustannukset. Everin mukaan kustannustaso on noussut puolentoista vuoden sisällä enemmän kuin 20 vuoteen yhteensä. Laadusta areenan suunnittelussa ei ole kuitenkaan toistaiseksi ryhdytty tinkimään, hän sanoo.

– Katsotaan eteenpäin vuosi kaksi. Onhan sekin mahdollista, että asia vähän tasaantuisi, Everi pohtii.

Kustannusten laskua rakentaminen ei jää kuitenkaan Everin mukaan odottamaan pidemmäksi aikaa.

– Kun hanke on sen kaltainen, että ensin kaivetaan ja sitten vasta rakennetaan niin voimme odottaa kaivuuajan ja toivoa, että maailma maltillistuisi, sanoo Everi.

Vanhan jäähallin ja Olympiastadionin viereen sijoittuvan areenan rakentamisen aloittamisen ajankohta on yhä auki. Seuraava tärkeä askel hankkeessa on tonttikauppa, jota on hierottu kaupungin kanssa jo pitkään.

– Olemme valmistelleet kaupungin virkamiesten kanssa tonttikauppaa koko kevään. Se on menossa kaupungilla normaalin prosessin mukaiseen päätöksen tekoon jollain aikavälillä, kertoo Everi.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 3.6.2022 kello 23 saakka.

Lue lisää:

Museovirastolle rukkaset: Olympiastadionin kylkeen saa rakentaa uuden jättiareenan – tulossa jäähalli, työpaikkoja ja asumista

Museovirasto valitti Helsingin jättiareenasta hallinto-oikeuteen – Projektinjohtaja: 700 miljoonan hallihankkeen suunnittelutyöt alkavat silti heti

Suosittelemme