Hyppää sisältöön

Woltin ja Doordashin yrityskauppa sai viimeisen sinetin – Suomeen lupailluista verotuloista merkittävä osa jäänee saamatta

Woltin ja Doordashin yrityskauppa on toteutunut. Suomi odotti miljardiluokan kaupasta jopa 600 miljoonan euron veropottia, mutta Doordashin laskeva kurssi on muuttanut tilannetta.

Woltin ruokalähetti viemässä ruokaa asikkaalle.
Suomalainen Wolt ja yhdysvaltalainen Doordash ilmoittivat miljardiluokan yrityskaupasta vuoden 2021 marraskuussa. Woltin lähetit ovat tuttu näky suomalaisessa katukuvassa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Marica Paukkeri
Avaa Yle-sovelluksessa

Verkkokauppayhtiö Doordashin ja suomalaisen teknologiayhtiö Woltin välinen yrityskauppa on toteutunut. Marraskuussa 2021 julkistettu kauppa saatiin päätökseen kauppaehtojen toteutumisen ja viranomaisten hyväksynnän saamisen jälkeen. Wolt jatkaa liiketoimintaansa nykyisellä nimellään ja tuotteillaan, ja yrityksen aineeton omaisuus, tuotekehitys ja kotipaikka sekä yhteisöverovelvollisuus säilyvät Suomessa.

Woltin pääkonttori säilyy kaupan vahvistuttua Helsingissä, ja siitä tulee samalla Doordashin kansainvälisen liiketoiminnan keskus.

Woltin kauppahinta kutistui alle kolmeen miljardiin euroon, kun kaupan julkistushetkellä Doordashin osakekurssin arvolla mitattuna Woltin laskennallinen arvo oli lähes seitsemän miljardia euroa. Yrityskauppa tehdään osakevaihtona eli Woltin omistajat saavat maksun ostajayhtiö Doordashin osakkeina. Kun yrityskaupasta kerrottiin vuoden 2021 marraskuussa, New Yorkin pörssissä noteeratun Doordashin osake maksoi 206 dollaria.

Tänään eli ensimmäisenä päivänä kesäkuuta osakkeen arvo oli iltapäivällä Suomen aikaa noin 77 dollaria eli noin 72 euroa.

Woltin tämänhetkinen arvio kaupan tuomista verotuloista Suomelle on 400 miljoonaa euroa, mikä on noin 200 miljoonaa vähemmän kuin yritys esitti alkuperäisissä arvioissaan.

Yrityksen tuoreesta arviosta noin neljännes eli sata miljoonaa koostuu veroista, jotka tilitetään verottajalle heti kauppaa seuraavan vuoden aikana. Kyseiset verot perustuvat Doordashin kurssiin kaupan vahvistushetkellä.

Kurssikehitys vaikuttaa verotuloihin

Yrityksen tuoreimmatkin arviot verotulojen määrästä ovat vain suuntaa-antavia, eli ne voivat vielä muuttua sekä ylös- että alaspäin. Merkittävä määrä verotuloja tulee maksuun sitä mukaa, kun työntekijöiden Woltin optioiden tilalle saamat arvopaperit muuntuvat myyntikelpoisiksi Doordashin osakkeiksi. Arvopapereista maksetaan ansiotuloveroa, jota maksetaan sitä mukaa, kun arvopaperit muuntuvat osakkeiksi.

Maksettujen verojen summa muuttuu siis suhteessa Doordashin kurssikehitykseen. Jos kurssi nousee, veroja tulee maksuun enemmän, mutta jos kurssi laskee, veroja tulee maksettavaksi vähemmän.

Woltin työntekijöilleen jakamat osakeoptiot verotetaan ansiotuloina. Verot optioista maksetaan vasta silloin, kun niillä merkitään osakkeita. Optioista maksettavien verojen määrä siis riippuu niin ikään Doordashin kurssikehityksestä. Osa optioista realisoituu vasta vuosien kuluessa.

Wolt perustettiin vuonna 2014. Nykyään yritys toimii 23 maassa, ja sillä on yli 6 000 työntekijää. Doordash on New yorkin pörssiin listattu teknologiayritys, joka on perustettu vuonna 2013.

Lue lisää:

Woltin yrityskaupan piti olla historian toiseksi suurin – nyt kauppahinnasta on haihtunut puolet, ja samalla putoavat juhlitut verotulot

Analyysi: Woltin perustajat eivät itse laittaneet penniäkään firmaansa ja rikastuivat satumaisesti – yhtiön oli tarkoituskin tehdä tappiota

Woltin ihmeellinen tarina: Näin pienen porukan idea oli lähellä päättyä konkurssiin rahojen loputtua, mutta sitten tapahtui käänne ja he kaikki rikastuivat

Suosittelemme sinulle