Hyppää sisältöön

Somevaikuttaja Joona Hellman, 26, rekrysi itselleen jo toisen harjoittelijan – moni kollega pohtii nyt tekisikö samoin

Videontekijöiden etua ajavan Videovaikuttajat ry:n puheenjohtaja uskoo, että trendi harjoittelijoiden rekryämiseen on kasvamassa.

Somevaikuttaja Joona Hellman, 26, kerää videoilleen eri alustoilla parhaimmillaan satojatuhansia katselukertoja. Kuva ja video: Johanna Manu / Yle
Niilo Helminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Salon tori näyttää tyhjältä viikon alussa. Liikehdintää alkaa kuitenkin näkyä, kun Guccin laseihin sonnustautunut sosiaalisen median vaikuttaja Joona Hellman, 26, saapuu haastatteluun.

Innokkaita paikallisia faneja alkaa pian kerääntyä torin laidalle ottamaan yhteiskuvia Hellmanin kanssa.

Hellmanin mukana paikalla on 18-vuotias Stadin ammattiopiston media-alan opiskelija Sara Heinä. Hän on toiminut Hellmanin apuna viimeisen puolitoista kuukautta suorittaen samalla opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua.

Heinä on Hellmanin toinen harjoittelija.

– Alun perin ideanani oli ottaa työntekijä. Ensimmäinen työharjoittelijani löysi tästä inspiraation, että voisi tulla minulle työharjoitteluun. Koska hän oli vielä koulussa, hän ehkä ajatteli, ettei halua hakea vielä työntekijäksi, Hellman muistelee vuoden takaista päätöstään.

Toimittaja Niilo Helminen tapasi Salossa somevaikuttaja Joona Hellmanin harjoittelijana toimivan 18-vuotiaan Sara Heinän ja selvitti, millainen kokemus harjoittelujakso on ollut.

Ensimmäinen hakemus johti rekryyn

Joona Hellman sanoo, että ensimmäinen hänelle sähköpostiin kilahtanut hakemus harjoittelijaksi johti heti rekryyn. Hakemukset harjoittelijaksi ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun hän viime vuonna teki kanavalleen videon otsikolla “Mulle tuli työharjoittelija kuukaudeksi”.

– Ihmisethän eivät tiedä, että jollekin on tarve ennen kuin sen sanoo ääneen. Kun kerroin, että voisin tarvita työhön apua, on hakemuksia myös tullut enemmän.

Sara Heinä on harjoittelujaksonsa aikana päässyt tekemään paljon assistentille tyypillisiä hommia. Perustyötehtäviin on kuulunut esimerkiksi lainavaatteiden hakeminen ja pakettien vieminen eri toimistoilta. Heinä on päässyt myös edustamaan tilanteissa, joihin Hellman itse ei ole päässyt.

Kiinnostusta harjoittelijoiden hyödyntämiseen on

Joona Hellman sanoo huomanneensa, että vaikuttajakentällä on lisääntyvää kiinnostusta harjoittelijoiden ottamiseksi työn tekemisen avuksi. Harjoittelijoita oltaisiin valmiita pestaamaan, jos sopivia henkilöitä osuisi kohdalle.

– Muistan itsekin jännittäneeni ensimmäisen työharjoittelijan ottamista, koska aikaisemmin minulla ei ollut ollut ventovierasta apuna. Ensimmäinen työharjoittelukokeilu meni kuitenkin niin hyvin. Pitkästä aikaa tuntui, etten ole yksin työni kanssa. Siksi myös kynnys ottaa Sara harjoitteluun oli paljon pienempi.

Kaksi nuorta katsoo kamerasta kuvaamaansa materiaalia
Media-alan opiskelija Sara Heinä, 18, toimii somevaikuttaja Joona Hellmanin, 26, apuna harjoittelussaan. Kuva: Johanna Manu / Yle

Esimerkiksi Youtube- ja Tiktok-vaikuttajista koostuvan Suomen videovaikuttajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Petteri Mikkonen uskoo, että harjoittelijoiden hyödyntäminen osana tubettajan työtä on kasvava suuntaus.

– Virallista dataa ei ole, mutta yhteydenottoja tulee enenevissä määrin. Vielä määrä harjoittelijoiden ottamisessa ei ole räjähtänyt käsiin, mutta kiinnostusta on kummastakin suunnasta, Mikkonen sanoo.

Mikkonen näkee, että harjoittelujakso tubettajalla voi antaa hyvää kuvaa alasta. Tubettajan leivissä toimiminen voi valmentaa esimerkiksi yrittäjämalliseen toimintaan tai työskentelyyn freelancerina.

– Harjoittelusuhteen aikana pääsee varmasti myös hyvään suhteeseen vaikuttajan kanssa sekä oppimaan, miten somekenttä toimii. Se kuitenkin on oma maailmansa verrattuna perinteiseen mediaan.

Tubettaminen ei ole enää pelkkää “yleistä räiskintää”

Sana tubettaja on muuttanut merkitystään siitä, mitä se oli vielä kymmenen vuotta sitten. Nykyisin moni tubettaja on yrittäjä ja operoi useammalla kuin yhdellä alustalla.

Esimerkiksi Hellmanilla on runsas seuraajamäärä paitsi Youtubessa myös Tiktokissa ja Instagramissa. Tubettaja-sanaa hän ei enää itsestään käytä ja sanoo, etteivät sisällöntekijät yleisestikään juuri tituuleeraa itseään kyseisellä termillä.

– Itse tykkään nimittää itseäni enemmän sosiaalisen median vaikuttajaksi tai mediapersoonaksi. En halua lukittaa itseäni vain yhteen alustaan. Media ja ihmiset yleensä puhuvat, että “tuolla on toi tubettaja”. Ajattelen niissä tilanteissa, että mulla on myös nimi, olen myös nimeltäni Joona, Hellman sanoo.

Petteri Mikkonen muistuttaa, että Youtube on ammatillistunut viimeisten vuosien aikana paljon. Alusta nähdään varteenotettavana paikkana luoda sisältöä ja tehdä töitä.

– Olen itse tehnyt Youtubea vuodesta 2016 ja siinäkin ajassa olen nähnyt suunnan, johon ollaan menossa. Kyllä sitä tehdään tavoitteellisesti, eikä se ole vain yleistä räiskintää sinne tänne.

Mikkonen uskoo, että Youtuben ammatillistuminen ja videoiden tekemisen bisnespuoli linkittyy siihen, että harjoittelijoita on mahdollista ottaa työn tueksi.

– Uskon, että aikaisemmin resursseja ei ollut. Nykyisin esimerkiksi editointia ulkoistetaan paljon. Maailmalla sitä on tehty jo paljon, mutta nyt myös Suomessa. Luulen, ettei sen aikaisemmin ajateltu olevan edes mahdollista.

Kaikki lähtee hyvästä sisällöstä

Joona Hellman on suosittu kasvo somessa ja tämä näkyy myös Salon torilla. Nuorilla on paljon asiaa ja kysymyksiä vaikuttajatähdelle, jonka työ selvästi kiinnostaa.

Hellmanille työ vaikuttajana ei aina ole ollut täysin selvä valinta.

– Yläasteella en tiennyt, että Youtubea voisi tehdä työksi. Olin haaveillut ylipäätään esiintymisestä ja miettinyt, olisiko se näyttelemistä tai esimerkiksi juontamista. Armeijan jälkeen selkeytyi ajatus, että Youtubessa voisin tehdä tätä kaikkea.

Nuori ottaa kuvaa puhelimella toisesta henkilöstä puistossa.
Sara Heinä on päässyt harjoitteluun työhön, josta moni on kiinnostunut. Kuva: Johanna Manu / Yle

Petteri Mikkonen sanoo, ettei somen tekemistä kannata ajatella automaattisesti mahdollisen uran kautta, vaikka tubettaminen ja sosiaalinen media voivat olla nykyisin väylä myös rahan takomiseen.

– Ensisijaisesti kannattaa lähteä tekemään hyvää sisältöä ja tuottaa jotain arvoa ihmiselle, joka sisältöä katsoo. Tekninen osaaminen tulee matkan varrella, Mikkonen sanoo.

Hellman haluaa antaa nuorille someurasta haaveileville kannustavan viestin.

– Voi vain ainoastaan olla yksi sinä, joten tee sitä juttua, jonka koet omaksi vahvuudeksi. Näytä se kaikissa muodoissa ja anna palaa!

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 2.6. kello 23.

Lue nämäkin:

Ennen Marika Lamminmäki häpesi melkein kaikkea, nyt hän tekee meikkivideoita Instagramiin – kannustus kumoaa ilkeät kommentit "sata–nolla"

Someammattilainen Tomas Grekov rakastaa juustosarvia eikä juo alkoholia – eniten raittius erotti porukasta opiskeluaikoina

Suosittelemme