Hyppää sisältöön

Ympäristöministeriö perusti Utsjoen Tenonlaaksoon uuden maisemanhoitoalueen

Aloitteen maisemanhoitoalueen perustamisesta teki Karigasniemen kyläyhdistys ry. Uusi maisemanhoitoalue on kuudes koko Suomessa.

Dalvadas kuuluu Tenonlaakson uuteen maisemanhoitoalueeseen.
Dalvadas kuuluu Tenonlaakson uuteen maisemanhoitoalueeseen. Kuva: Marjut Kokko
Mia Sivula
Avaa Yle-sovelluksessa

Utsjoen Tenonlaaksoon on perustettu maisemanhoitoalue. Se on Suomen kuudes maisemanhoitoalue ja saamelaisten kotiseutualueen ensimmäinen.

Ympäristöministeriö vastasi maisemanhoitoalueen perustamisesta. Päätöksen taustalla on pyrkimys säilyttää ja hoitaa Tenonlaakson alueen luonto- ja kulttuurimaiseman kauneutta, historiallisia ominaispiirteitä ja niihin liittyviä arvoja. Maisemanhoitoalue perustettiin luonnonsuojelulain nojalla.

Kaikkiaan alue on 6 208 hehtaarin suuruinen. Siihen kuuluu Tenon jokivarren kyliä ja maisemia noin 40 kilometrin matkalta Piesjoelta Nuvvukseen. Alueesta yli puolet on 638:n maanomistajan yksityisomistuksessa. Valtio omistaa alueesta 2 340 hehtaaria.

Kuudesta valtakunnallisesta maisemanhoitoalueesta kolme sijaitsee nyt Lapissa: Utsjoella, Simossa ja Pelkosenniemellä. Muut kolme ovat Skärlandetin maisemanhoitoalue Raaseporissa, Hyypänjoen maisemanhoitoalue Kauhajoella sekä Naapurinvaaran maisemanhoitoalue Sotkamossa.

Aloitteen Tenonlaakson maisemanhoitoalueen perustamisesta teki Karigasniemen kyläyhdistys ry. Utsjoen kunta on tukenut hanketta.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme