Hyppää sisältöön

Kevin De Bruyne tyrmäsi kilpailun, josta Huuhkajien pelaajat ovat innoissaan – tästä kiistellyssä Kansojen liigassa on kyse

Lauantaina alkava jalkapallon Kansojen liiga tarjoaa Huuhkajille toisen väylän kahden vuoden kuluttua Saksassa pelattavaan EM-lopputurnaukseen. Kaikkialla Kansojen liigan konseptista ei pidetä.

Kevin De Bruyne jalkapallon EM-kisoissa 2021 Jere Urosen ja Rasmus Schüllerin pihdeissä.
Kansojen liigaa arvostellut Kevin De Bruyne Jere Urosen ja Rasmus Schüllerin pihdeissä viime kesän EM-kisoissa. Kuva: Getty Images
Jussi Vainikka

Suomen jalkapallomaajoukkueiden kesän ottelut ja naisten EM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Katso Huuhkajien otteluohjelma täältä.

Vaikka jalkapallon seuraaviin miesten EM-kisoihin on aikaa vielä kaksi vuotta, Huuhkajien taival kohti Saksaa alkaa jo tulevana lauantaina. Kolmatta kertaa pelattavassa Kansojen liigassa on jälleen porkkanana väylä EM-kisoihin.

Suomi pelaa B-liigan lohkossa 3 Bosnia-Hertsegovinan, Romanian ja Montenegron kanssa. Lohkon voittaja nousee Kansojen liigan korkeimpaan A-liigaan ja saa paikan EM-kisojen jatkokarsintaan.

Yksinkertaistettuna Kansojen liigan lohkon voittamalla Huuhkajat voi jo nyt parantaa mahdollisuuksiaan päästä Saksan kisoihin. Varsinaiset EM-karsinnat alkavat keväällä 2023.

Kansojen liigassa menestyneille jaetaan yhteensä 12 jatkokarsintapaikkaa. Sellaisen saa jokainen A-, B- ja C-liigan lohkovoittaja.

Jos mikä tahansa lohkovoittaja selviää kisoihin suoraan EM-karsintojen kautta, paikka jatkokarsinnassa siirtyy saman liigan seuraavaksi parhaiten sijoittuneelle maalle.

Esimerkiksi Suomi nappasi vuoden 2018 Kansojen liigasta C-liigan lohkovoittajana jatkokarsintapaikan, mutta ei tarvinnut sitä, koska kisapaikka varmistui suoraan varsinaisessa EM-karsinnassa.

D-liigan joukkueille ei edellisistä EM-karsinnoista poiketen ole enää varmaa paikkaa jatkokarsinnassa. A-liigan lohkovoittajat pelaavat kesäkuussa 2023 Kansojen liigan finaaliturnauksen. Hallitseva mestari on Ranska.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa perusti Kansojen liigan vuodeksi 2018 tarkoituksena vähentää merkityksettömiä harjoitusotteluita. Samalla maajoukkueiden ottelumäärät ovat nousseet koronan aiheuttamien siirtojen siivittämänä. Kesäkuussa suurin osa maajoukkueista Suomi mukaan lukien pelaa ensimmäistä kertaa neljä ottelua samassa ikkunassa.

Maaotteluiden lisääntynyt määrä on herättänyt närää useissa maailman huipuissa. Liverpoolin päävalmentaja Jürgen Klopp kuvasi Kansojen liigaa hiljattain (siirryt toiseen palveluun) "jalkapallomaailman naurettavimpana ideana". Viimeisimpänä suunsa avasi Belgian keskikentän tähti Kevin De Bruyne, joka olisi pitkän kauden jälkeen kaipaillut jo lomalle.

– Kansojen liiga ei mielestäni ole tärkeä. Nämä ovat vain glorifioituja harjoitusotteluita. En odota näiden pelien pelaamista, De Bruyne sanoi ja huomautti, että pelaajilla on vuodessa vain kolme viikkoa lomaa.

De Bruyne pelasi Manchester Cityssä päättyneellä kaudella kaikkiaan 45 ottelua ja vajaat 3 400 minuuttia.

Huuhkajissa ajatusmaailma on päinvastainen. Pelaajat odottavat innolla panoksellisia pelejä kotiyleisön edessä. Keskikenttäpelaaja Ilmari Niskanen sanoo Yle Urheilulle ymmärtävänsä, muttei allekirjoittavansa De Bruynen näkökulmaa.

– Tavallaan ymmärrän sen, että huippupelaajat pelaavat hirmuisen määrän pelejä vuoden aikana. Ei minulla henkilökohtaisesti ole mikään kiire lomailla. Ihan mahtavaa olla maajoukkueen mukana ja saada panoksellisia pelejä. Meille joukkueena tämä on loistava sauma saada paikka EM-jatkokarsintoihin ja totta kai nousta myös A-liigaan, Niskanen sanoo.

Ilmari Niskanen Suomen jalkapallomaajoukkueen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 1.6.2022.
Ilmari Niskanen odottaa innolla kotiyleisön eteen palaamista yli seitsemän kuukauden tauon jälkeen. Kuva: Lehtikuva

Niskanen pelasi Skotlannissa Dundeen paidassa 37 ottelussa vajaat 2 500 minuuttia. Kyproksella Pafosin paidassa Onni Valakarille kertyi 28 ottelua ja noin 2 000 peliminuuttia. Hän on Niskasen kanssa samoilla linjoilla.

– Ainahan pelaajat haluavat pelata. Meillä on sataprosenttinen latautuminen, vaikka joillakin on pitkät kaudet takana. Suomen maajoukkueen edustaminen on aina kunnia-asia, Valakari toteaa.

De Bruynella ja Belgian maajoukkueella EM-kisaporkkana ei ole samanlainen kuin Huuhkajilla, sillä maa selviää kisoihin mitä todennäköisimmin suoraan EM-karsinnoista. Suomelle varma jatkokarsintapaikka jo ennen varsinaisten EM-karsintojen alkua olisi hieno saavutus. Kesäkuussa Huuhkajat kohtaa kahdesti Bosnia-Hertsegovinan ja kerran Montenegron sekä Romanian.

– Lohko on etukäteen tosi tasainen ja ehdottomasti sellainen, että lohkovoittajan paikka on mahdollista ottaa hyvällä onnistumisella. Meillä on hirmuinen lataus näihin peleihin, Niskanen vakuuttaa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat kohtaa Bosnia ja Hertsegovinan lauantaina 4. kesäkuuta Helsingin Olympiastadionilla. Lähetys on katsottavissa Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.00 alkaen. Itse ottelu käynnistyy kello 19.00.

Lue myös:

Teemu Pukki teki Norwichissa kaikkensa, mutta välimallin joukkueen putoaminen varmistui jo hyvissä ajoin – "Varmasti yksi uran vaikeimmista kausista"

Kun Nikolai Alho teki sopimuksen Kreikkaan, Tim Sparvilta tuli salamana pitkä viesti – "Jos tarviit joskus jeesiä, niin tässä on muutama tyyppi"

Suosittelemme sinulle