Hyppää sisältöön

Puolan elvytysrahat saivat vihreää valoa EU:lta – 35 miljardin paketti on ollut jäissä oikeusvaltioperiaatteisiin liittyvän kiistan takia

EU-komissio on hyväksynyt Puolan elpymissuunnitelman. Suunnitelma on ollut jäissä Puolan ja EU:n välisen oikeusvaltion periaatteisiin liittyvä kiistan takia. 

Puolalaiset tuomarit osoittivat tukijoineen mieltään maanantaina Krakovassa vetoomustuomioistuimen edessä, puolustaakseen tuomari Waldemar Żurekia. Żurek on noussut yhdeksi oikeuslaitoksen itsenäisyyttä puolustavan liikkeen kärkihahmoista. Kuva: Artur Widak / AOP

BRYSSEL Komissio joutui poikkeuksellisesti äänestämään Puolan elpymissuunnitelman hyväksymisestä, talouskomissaari Paolo Gentiloni vahvisti Brysselissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Gentiloni ei kommentoinut äänestyksen yksityiskohtia. Saksalaisen ZDF-kanavan tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) komission johtavat varapuheenjohtajat Margrethe Vestager ja Frans Timmermans äänestivät suunnitelman hyväksymistä vastaan.

Puolan elpymissuunnitelma on osa koronapandemiaan liittyvää elpymispakettia, josta EU-maat päättivät vuonna 2019. Elpymisvälineen kautta EU voi jakaa jäsenmailla 750 miljardia euroa suorina tukina ja lainoina.

Puola on suuri hyötyjä

Puola on yksi elpymisvälineen suurimmista hyötyjistä. Maan osuus (siirryt toiseen palveluun) välineestä on noin 35,4 miljardia euroa, joista 23,9 miljardia euroa maksettaisiin suorina tukina ja 11,5 miljardia euroa lainoina.

Elpymisvaroja käytetään muun muassa vihreän siirtymän ja digitalisaation edistämiseen.

Puolaiset osallistuivat Krakovassa 10. lokakuuta mielenosoitukseen, jossa vaadittiin Puolan pysymistä EU:ssa. Oikeusvaltioon liittyvä kiista on hiertänyt Puolan ja EU:n välejä. Kuva: AOP

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esittelee elpymissuunnitelman huomenna torstaina vieraillessaan Puolassa.

Oikeuslaitoksen asema hiertää välejä EU:hun

Komissio ja EU:n jäsenmaita edustava neuvosto ovat jo hyväksyneet useimpien jäsenmaiden elvytyssuunnitelmat. Puolan ja Unkarin suunnitelmat ovat kuitenkin olleet jäissä niin kutsuttuihin oikeusvaltioperiaatteisiin liittyvien kiistojen takia.

Puolan kohdalla kiista on koskenut maan tuomareita valvovan “kurinpitoelimen” asemaa. Valvontaelimen tuomarit valitaan poliittisin perustein. EU-tuomioistuimen mukaan tuomareita koskevat kurinpitotoimet eivät ole linjassa EU:n lainsäädännön kanssa.

Tuomari Igor Tuleya osallistui Krakovassa tammikuussa mielenosoitukseen hallituksen oikeusjärjestelmään tekemiä muutoksia vastaan. Kuva: Beata Zawrzel / AOP

Lokakuussa EU-tuomioistuin määräsi Puolan maksamaan sakkoja miljoona euroa päivässä oikeusvaltiorikkomusten vuoksi. Viime viikolla Puolan parlamentti päätti hallituspuolueiden äänin lakkauttaa valvontaelimen

Puolan toimia valvotaan myös jatkossa

EU-komission mukaan Puolan elpymissunnitelma huomioi oikeuslaitoksen riippumattomuuteen liittyvät huolet. Ennen ensimmäisiä maksatuksia Puolan on kuitenkin näytettävä, että kurinpitoelimeen ja tuomareiden asemaan liittyvät muutokset on toteutettu käytännössä.

Liput liehuvat Puolan korkeimman oikeuden katolla Varsovassa. Kuva: STR / NurPhoto / AOP

Komissio valvoo myös yleisemmin elpymisvarojen käyttöä. Jokaisen maan on osoitettava, että varat on käytetty EU:n edellyttämällä tavalla.

Puolan elypmissuunnitelma vaatii vielä EU:n neuvoston hyväksynnän.

Lue lisää:

Puola taipui EU:n tahtoon ja lakkautti kiistellyn valvontaelimen – tuomareiden valvontaa aiotaan kuitenkin jatkaa

EU aloittaa kurinpitomenettelyn Unkaria vastaan oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta – Sarvamaa: "Unkarilla on vielä mahdollisuus korjata tilanne"

Analyysi: Nyt alkaa nokkapokka – EU voi rangaista demokratian rikkomisesta, seuraavaksi mitataan komission kantti puuttua Puolan ja Unkarin tukiin

Suosittelemme sinulle