Hyppää sisältöön

Pääministeri Marinin vierailu Bilderberg-tapaamisessa antaa tilaisuuden korkeatasoisiin kohtaamisiin

Suomen uskotaan olevan erityisen kiinnostava Nato-hakemuksen aktivoiman ulko- ja turvallisuuspolitiikan takia.

Sanna Marin pääministerin johtaman talousneuvoston talouspoliittisessa konferenssissa Helsingissä tänään. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vierailee Washingtonissa 2.–4. kesäkuuta. Matkan tarkoitus on osallistuminen Bilderberg-ryhmän tapaamiseen, valtioneuvoston kanslia tiedottaa.

Bilderberg-tapaaminen on järjestetty liki säännöllisesti vuodesta 1954. Valtioneuvoston kanslian tiedotteessa kuvaillaan, että kokouksen tarkoitus on epävirallinen ja luottamuksellinen ajatustenvaihto johtavien eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten poliitikkojen, toimittajien, tutkijoiden, yrityselämän edustajien ja asiantuntijoiden kesken.

Ylen tavoittaman diplomaattilähteen mukaan Marinin vierailu keskittyy Bilderberg-tapaamiseen ja siellä oleviin keskusteluihin ja tapaamisiin. Matkan ohjelmaan ei ainakaan tällä hetkellä ole tiettävästi viritteillä mitään muuta yksittäistä suurta tapaamista. Jo pelkän kokouksen puitteissa tullee merkittäviä tapaamisia.

Toistaiseksi ei ole tiedossa onko Suomen Washingtonin-suurlähetystö järjestämässä jotain kokouksen lisäksi. Lähetystön yhteydet ja suhteet ovat kuitenkin tunnetusti hyvät. Amerikkalaispoliitikkojen tapaamisille kokouksen ajankohtaan osuva perjantai on hankala. Esimerkiksi kongressin jäsenet ovat yleensä aina perjantaisin omissa vaalipiireissään.

Nato kertoi eilen, että puolustusliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg on työvierailulla Washingtonissa tiistaista perjantaihin. Stoltenbergin ohjelmassa ovat muun muassa tapaamiset Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin ja puolustusministeri Lloyd Austinin kanssa.

Suomella ja Marinilla erityistä kiinnostavuutta

Pandemia on lykännyt Bilderberg-tapaamisia parina vuotena. Se ja nykyinen maailmantilanne nostanevat tapaamisen kiinnostavuutta niin, että osallistujalistan voi odottaa olevan erittäin korkeatasoinen.

Suomea ja pääministeri Sanna Marinia kohtaan on nyt erityistä mielenkiintoa. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on tällä hetkellä maailmassa aktiivisinta. Nato-hakemuksen lisäksi kiinnostusta nostattavat Suomen profiloituminen Eurooppa-neuvostossa, Suomen pandemian kansainvälisesti katsottuna hyvä hoito ja Marinin viimeaikaiset vierailut Kiovassa ja Japanissa, retriitti Saksan liittohallituksen kanssa ja Marinin tapaaminen Intian pääministerin Narendra Modin kanssa.

Niinistö Washingtonissa pari viikkoa sitten

Presidentti Sauli Niinistö teki työvierailun Yhdysvaltoihin pari viikkoa sitten. Hän tapasi Washingtonissa presidentti Joe Bidenin yhdessä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa 19. toukokuuta.

Edellisen kerran Niinistö tapasi Bidenin Washingtonissa 4. maaliskuuta Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili Washingtonissa viime viikolla. Haavisto tapasi muun muassa Blinkenin. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kävi Yhdysvalloissa maaliskuussa.

Juttua päivitetty kello 21.41 lähteytyksen osalta.

Suosittelemme sinulle