Hyppää sisältöön

Raha on monen ylioppilaan ja ammattiin valmistuvan toivelahja – saajan makuun sopiva kierrätystavarakin käy lahjaksi

Lähipäivinä juhlitaan ammattiin valmistuvia ja tuoreita ylioppilaita. Etikettiasiantuntija korostaa, että kukin voi antaa lahjan oman varallisuutensa mukaan.

Kuvassa anonyymien ylioppilasjuhlien lahjoja ja valmistumiskortteja pöydällä.
Ylioppilaalle tai ammattiin valmistuvalle annettavan lahjan valinnassa olisi tärkeää huomioida saajan omat toiveet. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Elisa Kallunki
Avaa Yle-sovelluksessa

Mikä sopii lahjaksi ylioppilaalle tai ammattiin valmistuvalle? Mitä ei ainakaan kannata antaa?

Ennen kaikkea on tärkeää huomioida lahjan saajan toiveet, painottaa etikettiasiantuntija, toimittaja ja tietokirjailija Mirva Saukkola.

Hyvin moni nuori toivoo rahaa tai lahjakorttia.

– Elämme aikaa, jolloin ihmisillä on usein vähän liikaa tavaraa. Halutaan mieluummin satsata elämyksiin, on se sitten unelmien matka tai ihan kesäfestarit.

Raha tai lahjakortti sopii Saukkolan mukaan ylioppilaan tai ammattiin valmistuvan nuoren lahjaksi oikein hyvin. Rahaa löytyy tänä vuonna hänen omastakin onnittelukuorestaan.

Rahalahjan voi antaa seteleinä kirjekuoressa, mutta aivan hyvin myös vaikkapa mobiilimaksusovelluksella, Saukkola ajattelee. Silloin kortti olisi kuitenkin lahjassa erityisen tärkeä. Kortissa voi kertoa, että on laittanut lahjan saajan tilille rahaa ja toivoo tämän saavan sillä itselleen mieluisan elämyksen tai jotakin muuta tärkeää.

Ei turhaa tavaraa

Tavaralahjat toimivat, kunhan lahjan antaja tuntee saajan toiveet ja maun.

Turhaa tavaraa ei kannata antaa, Mirva Saukkola korostaa. Vaikka lahja olisi hieno ja arvokas, tavara voi mennä hukkaan, jos se ei kerta kaikkiaan sovi lahjan saajan käyttöön.

– On nuorellekin tylsä tilanne, jos tietää mummin tai kummin satsanneen rahaansa johonkin hankintaan, josta ei itse välitä yhtään.

Toiveita voi kuulostella etukäteen lahjan saajalta itseltään tai hänen läheisiltään.

Jos nuori on esimerkiksi muuttamassa omaan kotiin, voi olla järkevää hankkia sinne tarvittavia tavaroita. Lahjaksi voi antaa myös henkistä pääomaa, kuten jonkin viisaita ajatuksia tai elämyksellisyyttä tarjoavan kirjan.

Ilahduttavia voivat olla Saukkolan mielestä myös vaikkapa taidelahjat, mutta silloin lahjan saajan maun tunteminen on tärkeää. Modernista taiteesta pitävän ihmisen olisi kiusallista saada seinänsä koristeeksi vaikkapa täysin omasta tyylistä poikkeava kukkataulu.

Mietitty kierrätyslahjakin ilahduttaa

Kierrätyslahja voisi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun lahjan ostamiseen ei ole liiemmälti rahaa.

Mirva Saukkola arvioi, että ekologisuus, ilmasto ja kierrätystalous ovat monille nuorille niin tärkeitä asioita, että ajatuksella hankittu kierrätyslahja voi olla hyvinkin mieluinen.

– Nuorelle sukupolvelle voi olla jopa plussaa, ettei maapalloa haluta kuormittaa heidän lahjansa takia, vaan mieluummin käytetään viitseliäisyyttä.

Jos lahjan saaja pitää vaikkapa suomalaisesta designista ja toivoo sitä edustavia tavaroita, ostopaikka voi Saukkolan mukaan olla yhtä hyvin kirpputori kuin brändiliike.

yleiskuva
Lähipäivinä juhlitaan monien nuorten lakkiaisia ja valmistujaisia. Ylioppilaita Helsingissä kesäkuussa 2021. Kuva: Mikko Koski / Yle

Lahjaksi muiden auttamista?

Entä kävisikö lahjaksi se, että ylioppilaan tai ammattiin valmistuvan nuoren nimissä autetaan muita? Voisiko lahjaksi antaa rahalahjoituksen hyväntekeväisyysjärjestölle, esimerkiksi ukrainalaisten lasten hyväksi?

Saukkola pitää hyväntekeväisyyslahjoitusta hyvien tapojen mukaisena lahjana. Tällaisen lahjan kohdalla hän kuitenkin antaisi nuoren itse päättää lahjoituskohteen.

– Henkilökohtainen näkemykseni on, että on arvokasta antaa omaa valinnanvapautta ihmiselle, joka on ehkä juuri itsenäistymässä, Mirva Saukkola sanoo.

Lahjan ei pidä ylittää antajan budjettia

Moni pohtii, minkä suuruinen rahasumma on oikea tai miten arvokas lahja on ammattiin valmistuvalle tai ylioppilaalle sopiva.

Yleisesti pätevää summaa on Mirva Saukkolan mukaan mahdotonta antaa. Se toki vaikuttaa, kuinka läheisiä lahjan antaja ja saaja ovat.

– Jos puhutaan isovanhemmista tai kummeista, niin aika monihan haluaa satsata vähän enemmän kuin silloin, jos on kyseessä vaikka työkaverin lapsi.

Lahjan on kuitenkin sovittava antajan budjettiin. Hyväpalkkaiselle, säännöllisessä työssä käyvälle ihmiselle isokin summa voi olla ok, kun taas toisen ihmisen kohdalla muutaman kympin lahja kaataisi koko viikon ruokabudjetin.

– Kenenkään ei pidä joutua ongelmiin rahatilanteessaan vain sen vuoksi, että hänelle läheinen nuori on pääsemässä ylioppilaaksi tai valmistumassa ammattiin, Mirva Saukkola sanoo.

Täysin tyhjin käsin Saukkola ei kuitenkaan ylioppilaan tai ammattiin valmistuvan nuoren juhliin menisi. Silloin kierrätyslahja tai esimerkiksi lupaus jostakin yhteisestä tekemisestä voisi olla mahdollinen lahja.

Korttiin muutakin kuin "Onnea!"

Mirva Saukkola painottaa, että lahjan yhteydessä olisi tärkeää kertoa nuorelle jokin tärkeä viesti tai ajatus. Onnittelukortissa voi esimerkiksi kertoa olevansa iloinen nuoren saavutuksesta. Jos vaikkapa kummivanhemmille tulee mieleen jokin elämänohje, sekin on oikein paikallaan.

– Minusta on tärkeää, ettei korttiin vain sutaistaisi "onnea, terveisin kummitäti", vaan että siinä olisi jokin viesti, Mirva Saukkola sanoo.

Ajatuksella kirjoitettu kortti on konkreettinen muisto myös silloin, jos lahja on rahaa. Vaikka rahan käyttökohde olisi aineeton elämys, kortti säilyy.

Suosittelemme