Hyppää sisältöön

Z-kirjain häviää Lappeenrannan paikallisbusseista: "Saamme sillä keskustelun loppumaan"

Lappeenrannan katukuvassa muutamien bussilinjojen tunnuksena oleva Z-kirjain poistuu. Syynä on mielleyhtymä Venäjän sotavoimiin.

Pinkki linja-auto, jonka linjakyltissä lukee 1Z Keskusta.
Z-kirjain paikallisliikenteen bussissa on aiheuttanut pahennusta. Kuva: Petri Kivimäki / Yle
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenranta poistaa muutamalla linja-auton paikallisliikenteen linjoilla tunnuksena olevan Z-kirjaimen.

Kirjain on kertonut, että kyseinen linja ajaa tavallisuudesta poikkeavaa reittiä. Esimerkiksi linja 1 kulkee yliopistolta Lappeenrannan keskustaan ja jatkaa siitä matkaa vielä toiselle puolelle kaupunkia Kiiskinmäkeen.

Noin puolet 1-linjan vuoroista ei kuitenkaan jatka enää keskustasta matkaa eteen päin. Silloin niiden tunnus on ollut 1Z.

Samanlaisia Z-kirjaimella merkittyjä vuoroja on parilla muullakin linjalla.

Aiheuttaa hämmennystä

Z-kirjain on viime kuukausina saanut ylleen kielteistä merkitystä, sillä se on myös Venäjän sotajoukkojen ja sotapolitiikan kannattajien tunnus. Kun Venäjä helmikuussa hyökkäsi Ukrainaan, alkoi sotakuvissa näkyä muun muassa venäläisiä panssarivaunuja, joiden kyljessä on valkoinen Z-kirjain.

Juuri Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut sen, että Z-kirjain häviää Lappeenrannan paikallisliikenteen tunnuksista.

– Meille on tullut palautetta siitä, että Z-kirjain näkyy katukuvassa. Olemme päätyneet vaihtamaan Z-kirjaimen X-kirjaimeksi, kertoo Lappeenrannan kaupungin joukkoliikennepäällikkö Terhi Koski.

Kosken mukaan palautteita on vain muutama, mutta nekin on otettu vakavasti.

– Päätös ei ollut vaikea. Sinänsä aika pienestä ja helposti toteutettavasta muutoksesta on kyse. Muutamme vain kirjainta, joka merkitsee keskustaan menevän vuoron ja saamme sillä tavalla keskustelun loppumaan.

LInja-auto, jonka etuosassa lukee 1Z Keskusta.
1Z-vuoro kulkee Lappeenrannassa yliopistolta keskustaan. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Z-kirjaimen korvaa syksystä lähtien X-kirjain. Kesän aikataulut ovat jo painossa, joten Z säilyy Lappeenrannan joukkoliikenteessä vielä kesän ajan.

Koskella ei ole tietoa, miksi aikoinaan on päädytty nimenomaan Z-kirjaimella merkitsemään muutamia poikkeusreittejä.

Uusi X-kirjain valikoitui Lappeenrannan kaupungin joukkoliikennepäällikkö Terhi Kosken mukaan lähinnä sattumanvaraisesti.

– Totesimme, että siitä ei huonoja mielleyhtymiä ainakaan toivottavasti tule. X-kirjain on käytössä myös muissa kaupungeissa, sanoo Koski.

Linja-auton peräosa, jossa näkyy ylhäällä tunnus 1Z.
Z-kirjain poistuu vasta syksyllä uusien aikataulujen myötä. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

VR:llä säilyy Z

VR:n yksi lähijunalinjoista on nimeltään Z. Linja kulkee Helsingistä Lahteen ja Kouvolaan.

VR:n viestinnän mukaan yhtiö ei ole aikeissa muuttaa linjan nimeä.

Lue lisää:

Kempeleessä on käytetty z:aa nimiperinteessä 30 vuotta – tavasta ei luovuta, vaikka kirjaimeen liittyy nyt myös uusia, synkkiä merkityksiä

Suosittelemme