Hyppää sisältöön

Suomen kaupunkien keskustat laitettiin järjestykseen – viimeiseksi jäi Kouvola: "Olemme noususuunnassa, tosin hitaasti"

Keskustojen elinvoimalaskennassa Kotka erottui olemalla koronan aikana entistä elinvoimaisempi, myös Lappeenranta menestyi hyvin. Kouvolan keskusta oli raportissa heikoin.

Kouvolan tori, kerostaloja ja Pohjola-talo
Kouvolan keskustan elinvoimaisuus parantui tänä vuonna ensimmäistä kertaa moneen vuoteen. Kuva on Kouvolan torilta 2020. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Riina Rastas,
Mikko Mykkänen

Suomalaisten kaupunkien keskustojen elinvoima on heikentynyt korona-aikana, selviää tuoreesta Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry:n tekemästä raportista.

Valtakunnallisessa tutkimuksessa mitattiin 37 kaupunkikeskustan elinvoimaa. Tutkimuksessa vertailtiin kauppojen, ravintoloiden ja tyhjien liiketilojen määrää asukaslukuihin.

Kaakkois-Suomesta tutkimuksessa olivat mukana Kotka, Lappeenranta ja Kouvola.

Kysyimme näiden kolmen kaupungin kaupunkikeskustayhdistyksien mielipidettä tutkimuksen tuloksista.

Kotka poikkeuksellisen vakaa

Kotkan elinvoimaisuus on pysynyt koronavuosien aikana poikkeuksellisen vakaana.

Kotkan Kauppatien toiminnanjohtaja Samuli Kansan mukaan Kotkassa on tehty työtä elinvoimaisuuden eteen.

– Uutta liiketilaa on synnytetty ja yrittäjät ovat uskaltaneet investoida. Ennen korona-aikaa Kotkassa oli menossa kasvun aikakausi. Teimme rohkeita päätöksiä tulevaisuuden investointien osalta, kertoo Kansa.

Uusi kampus, tapahtuma-areena ja Jumalniemen suuntaan rakennetut kauppatalot. Nämä Kansa nostaa esiin esimerkkinä investoinneista, jotka on tehty ennen korona-aikaa. Kotkan keskustan elinvoimaisuus paranikin ennen koronaa.

Tukkukaupantalo, joka edustaa jugendia.
Kotka oli yksi kahdeksasta kaupungista, joka pystyi parantamaan keskustan elinvoimaisuutta koronavuosien aikana. Kuvassa Tukkukaupantalo viime marraskuussa. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Korona-aika toki rokotti Kotkan elinvoimaisuutta. Kuitenkin lievän heikkenemisen jälkeen Kotkan elinvoimaisuus oli parempi kuin ennen koronavuosia. Vain seitsemän muuta Suomen kaupunkia pystyi samaan.

Kotkan Kauppatien toiminnanjohtaja Samuli Kansa selittää, että Kotka on pitänyt pintansa investointien lisäksi siksi, että se on täydellisen kokoinen pieni kaupunki. Kotkassa on Kansan mielestä kaikki kaupunkilaisten ja matkailijoiden tarvitsema.

– Uskon, että Kotkan yrittäjät uskovat tulevaisuuteen. Ehkä me olemme täällä Kymenlaaksossa riittävän sitkeitä, että ei anneta periksi.

Lappeenranta erottuu ostoskeskuksillaan

Lappeenrannan keskusta on tutkimukseen osallistuneista Kakkois-Suomen kaupungeista elinvoimaisin. Lappeenranta erottuu jopa valtakunnallisesti elinvoimaisena keskustana.

Kauppakeskukset ovat yksi merkittäviä tekijöitä eteläkarjalaisen kaupungin menestykseen.

– Yksi asia, mikä vaikuttaa keskustojen elinvoimaan on, kun rakennetaan kaupungin ulkopuolelle ostoskeskuksia. Täällä sitä ongelmaa ei ole, kertoo Lappeenrannan Kaupunkikeskustan toiminnanjohtaja Johanna Ruotsi.

Kauppakeskus Iso-Kristiina.
Johanna Ruotsin mukaan Ison-Kristiinan kaltaiset kauppakeskukset siirtävät keskustan painopistettä, eivätkä heikennä keskustojen elinvoimaa. Kuva viime marraskuulta. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Lappeenrannassa ostoskeskukset sijaitsevat kaupungin ytimessä. Täten Ison-Kristiinan kaltaiset ostoskeskukset houkuttelevat asiakkaita keskustaan, eivätkä kuihduta niitä.

Lappeenrannassa parantamisen varaa

Kuten muuallakin Suomessa, on Lappeenrannan keskustan elinvoimaisuus kärsinyt korona-aikana. Elinvoimaa on huonontanut ihmisten siirtyminen toimistoista etätöihin ja keskustan liikkeistä verkkokauppoihin.

Korona-ajan vaikutuksesta huolimatta Lappeenranta on menestynyt vertailussa keskiarvoa paremmin. Lappeenrannassa ei kuitenkaan tyydytä vertailun tulokseen.

– Kyllä keskusta voisi olla vielä elinvoimaisempi. Ainahan toivoisi, että tyhjiä liiketiloja olisi vielä vähemmmän, Ruotsi sanoo.

Kouvolan keskustan elinvoimaisuus Suomen heikoin

Kouvolan keskustan elinvoimaisuus on ollut korona-aikana koko Suomen heikoin. Kouvola on ainoa Suomen kaupunki, jonka keskustan elinvoimaisuusluku on alle yhden.

Vertauksen vuoksi, Suomen kaupunkikeskustojen keskiarvo on 2,47. Paras luku on Pietarsaarella, jonka tulos on 6,72.

Kouvolan Ydinkeskusta ry:n toiminnanjohtaja Kati Klaavuniemi arvelee Kouvolan tilanteen johtuvan pitkälti siitä, että kaupungin keskustassa on monia vain arkena toimivia yrityksiä, jotka saavat laskennassa vähemmän pisteitä kuin myös viikonloppuisin auki olevat.

– Keskustassa on aika paljon kampaamoja ja hoitoloita, jotka ovat muuttaneet aukioloaikojaan korona-aikana siten, että lauantaisin ollaan vain sopimuksen mukaan auki. Myös isoja toimistoja on siirtynyt keskustan alueelle.

Kauppakeskus Manskin sisäänkäynnin ulkopuolella. Rakennuksen seinässä on Subwayn ja Instrumentariumin mainoskyltit.
Kati Klaavuniemen mukaan Kouvolan keskusta on vilkkain arkipäivisin. Kuva otettu kauppakeskus Manskin edestä maaliskuussa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Klaavuniemi sanoo, että valtakunnallisesti keskustojen elinvoimaa ovat viime vuosina heikentäneet korona ja ihmisten siirtyminen verkko-ostoksiin. Ne vaikuttavat myös Kouvolassa.

Valoa tunnelin päässä

Kouvola saattaa olla matkalla kohti elinvoimaisempaa keskustaa. Tänä vuonna Kouvolan keskustan elinvoimaisuus on parantunut.

– Olemme noususuunnassa, tosin hitaasti, mutta toivottavasti varmasti. Emme päässeet vielä ykkösen yläpuolelle, mutta kyllä se ehkä ensi vuonna siellä jo on, sanoo Klaavuniemi.

Kouvolan keskusta tulee lähitulevaisuudessakin olemaan ruuhkaisin arkena. Klaavuniemi sanoo, että isoja yrityksiä on tulossa keskustaan lisää.

– Keskustaan on suunnitteilla monenlaisia hankkeita, jotka tuovat lisää työpaikkoja. Kun työssäkäyviä ihmisiä on paljon, kannattaa satsata arkeen.

Suosittelemme sinulle