Hyppää sisältöön

Näissä asioissa uudistuneiden Huuhkajien pitää parantaa – asiantuntijan mukaan Glen Kamaran rooli on korvaamaton: "Suomi pelaa paremmin"

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue aloittaa jahdin kohti Saksan EM-kisoja lauantaina, kun se kohtaa Kansojen liigassa Bosnia-Hertsegovinan. Ottelua voi seurata Ylen kanavilla kello 18.00 alkaen.

Glen Kamara osoittaa sormella.
Keskikenttäpelaaja Glen Kamaralalla on merkittävä rooli Huuhkajien hyökkäyksissä. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Riku Salminen,
Sami Laine,
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Huuhkajat kohtaa Bosnia ja Hertsegovinan tänään Helsingin Olympiastadionilla. Lähetys on katsottavissa Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.00 alkaen. Itse ottelu käynnistyy kello 19.00.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on viime kesän EM-kisojen jälkeen ollut muutosten äärellä. Päävalmentaja Markku Kanerva johdatti Huuhkajat historiallisesti ensimmäistä kertaa EM-lopputurnaukseen, mutta nyt on uuden ajan aika. Huuhkajat kääntää katseensa kohti Saksassa kesällä 2024 pelattavia EM-kisoja lauantaina Kansojen liigasta, kun Suomi kohtaa Olympiastadionilla Bosnia-Hertsegovinan.

Lue myös: Kevin De Bruyne tyrmäsi kilpailun, josta Huuhkajien pelaajat ovat innoissaan – tästä kiistellyssä Kansojen liigassa on kyse

Kokeneista pelaajista Tim Sparv, Paulus Arajuuri ja Joona Toivio jättivät marraskuussa päättyneiden MM-karsintojen jälkeen hyvästit maajoukkueelle. Yle Urheilun asiantuntija Miika Nuutinen käy läpi, missä Huuhkajat loisti matkalla kohti EM-kisoja ja perkaa, mitä pelissä pitää uuden projektin myötä kehittyä.

Mistä korvaaja Arajuurelle?

Huuhkajien pelin suurimmat vahvuudet ovat liittyneet maalintekotilanteiden estämiseen, erikoistilanteiden puolustamiseen ja nopeisiin vastahyökkäyksiin Teemu Pukin johdolla.

– Nämä ovat hyvin tyypilliset pienemmän jalkapallomaan vahvuudet. Huuhkajia vastaan on lauottu enemmän kuin keskiverto Euroopan maata, mutta toisaalta laukausten laatu on ollut selvästi heikompi. Tämä kertoo siitä, että Huuhkajien puolustus on onnistunut pitämään vastustajan poissa vaarallisilta maalipaikoilta, Nuutinen avaa.

Nuutisen mukaan päävalmentaja Markku Kanerva onkin keskittynyt pelisysteemissään paljon puolustuksen tasapainoon ja boksin puolustamiseen.

– Vastustaja on viimeistellyt selvästi alle maaliodottamansa Huuhkajia vastaan. Suomi on ollut erittäin hyvä maalinestopelaamisessa eli torjunnoissa, blokeissa sekä maalivahdin ja puolustajan yhteispelissä.

Karvaan tappion jälkeen etenkin kahdella miehellä olivat tunteet pinnassa. Syy ei ollut tappio, vaan huiman matkan päättyminen Huuhkajissa, Joona Toivio (vas.) ja Paulus Arajuuri ilmoittivat maajoukkueuran päättymisestä ja kiittivät yleisöä ottelun jälkeen.
Marraskuussa päättyneet MM-karsinnat jäivät Paulus Arajuuren ja Joona Toivion viimeisiksi A-maajoukkueessa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Puolustuksen erikoistilanteissa Suomi on ollut jopa Euroopan kärkitasoa: vain joka neljäs vastustajan erikoistilanne on johtanut laukaukseen. Yksittäisistä pelaajista suuri merkitys on ollut Paulus Arajuurella, joka on voittanut ilmassa kaksinkamppailuistaan 70–80 prosenttia.

– Suomi on onnistunut erikoistilanteissa scouttauksen, toimivan rakenteen ja erikoisosaamisen ansiosta. Paulus Arajuuri voitti ison osan kaksinkamppailuistaan ilmassa. Kysymys kuuluukin, kuinka Huuhkajat pystyy pitämään vahvuuksistaan kiinni myös nyt, kun Arajuuri ei enää ole kentällä, Nuutinen toteaa.

Lue myös: Huuhkajien myllätty puolustus etsii uusia sankareita, joista yksi voi olla Miro Tenho - muutos tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia

Arajuuri ja Joona Toivio muodostivat vuosien ajan ikonisen toppariparin, mutta marraskuussa päättyneiden MM-karsintojen huipennusta lähestyttäessä heidän roolinsa pieneni. Daniel O'Shaughnessy vakiinnutti paikkansa jo konkareiden rinnalla, ja viimeisissä karsintapeleissä vastuunkantajiksi nousivat Toivion ja Arajuuren sijaan Leo Väisänen ja Robert Ivanov.

Teemu Pukki med bollen i match mot Ukraina.
Teemu Pukki on viimeistellyt Huuhkajille 34 osumaa. Kuva: Tomi Hänninen

Hyökkäyspelissä Huuhkajien vahvuus on ollut nopeissa hyökkäyksissä.

– Suurin osa Huuhkajien maalintekotilanteista syntyy nopeiden hyökkäyksien jälkeen. Huuhkajien hyökkäyksissä ensimmäiseksi tulee varmasti mieleen Teemu Pukki juoksemassa isoihin tiloihin. Varsinkin Pukin ja Robin Lodin yhteys on ollut tärkeä osa maalintekotilanteiden luomisessa, Nuutinen avaa.

Monipuolisempia hyökkäyksiä

Päävalmentaja Markku Kanerva aloitti muutosprosessinsa jo viime keväänä alkaneissa MM-karsinnoissa, jotka päättyivät EM-kisojen jälkeen marraskuussa. Pelaajiston vaihtumisen myötä myös peliä on luonnollista viedä uuteen suuntaan.

Nuutisen mukaan Suomella on pelissään vielä kehitettävää monella osa-alueella.

– Suomen pitää ennen kaikkea pystyä kehittämään puolustuspelaamista aktiivisempaan suuntaan. Sen lisäksi hyökkäyspelaamisesta pitää pystyä tekemään monipuolisempaa ja tehokkaampaa. Hyökkäyksen erikoistilanteista on saatava enemmän irti kuin tähän asti, Nuutinen luettelee.

Kuvassa grafiikkaa siitä, miten eri Euroopan maat ovat edenneet vastustajan maalialueelle.
Kuva: Statsbomb

Suomi on prässännyt huomattavasti enemmän omalla kenttäpuoliskolla kuin vastustajan kenttäpuoliskolla. Huuhkajat eteneekin syvälle vastustajan alueelle keskimääräistä Euroopan maata harvemmin.

– Hyökkäyspelaamiseen tarvitsee löytää muitakin aseita kuin nopeat hyökkäykset Pukin johdolla. Tärkeää on, että Suomen uusi pelaavampi alakerta Ivanovin ja Väisäsen johdolla pystyy tuomaan pelin hitaammin ylös, vastustamaan vastustajan prässiä, Nuutinen linjaa.

Kuvassa grafiikkaa siitä, millä alueilla Suomi prässäsi.
Kuva: StatsBomb

Nuutinen haluaa nähdä enemmän maalintekotilanteita hitaista hyökkäyksistä.

Glen Kamaran rooli tässä on korvaamaton. Kun Kamara määrittelee Suomen hyökkäämisen rytmin ja vastaa etenemisestä, Suomi pelaa paremmin.

Myös hyökkäyspään erikoistilanteista on hyödyttävä nykyistä enemmän.

– Kuten kaikilla pienillä jalkapallomailla, myös Suomella erikoistilanteet ovat suuressa arvossa. Hyökkäyksen erikoistilanteissa Suomella riittää kehitettävää. Vain noin 26 prosenttia Huuhkajien erikoistilanteista johtaa laukaukseen.

Suomen A-maajoukkueen ottelut 2018-2022.
Kuva: Aleksi Hyvönen / Yle

Suomen jalkapallomaajoukkueiden kesän ottelut ja naisten EM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Katso Huuhkajien otteluohjelma täältä.

Lue myös:

Lukas Hradecky sai kunnianosoituksen, joka teki hänet ylpeäksi – tuore kapteeni kertoo, mikä erottaa Huuhkajat muista maajoukkueista

Huuhkajien vastustajan uskomaton hulabaloo – fanit vaativat valmentajaksi pokeriin keskittynyttä legendaa, maalivahti haukkui pomot rikollisryhmäksi

Kevin De Bruyne tyrmäsi kilpailun, josta Huuhkajien pelaajat ovat innoissaan – tästä kiistellyssä Kansojen liigassa on kyse

Teemu Pukki teki Norwichissa kaikkensa, mutta välimallin joukkueen putoaminen varmistui jo hyvissä ajoin – "Varmasti yksi uran vaikeimmista kausista"

Huuhkajissa vuosi sitten debytoinut Jasin Assehnoun pohtii, edustaako jatkossa Suomea vai Marokkoa – "Hän haluaa vähän miettiä kesän yli"

Suomalaishyökkääjä Joel Pohjanpalo pelaa hurjaa kautta Turkissa – paljastaa, että maan suurseurat ovat kiinnostuneet: "Näyttää hyvältä"

Suosittelemme