Hyppää sisältöön

Antti Kurvinen alkoi viimeisinä työpäivinään ajaa kahta opetusministeriön osastoa yhteen – virkamiehet ihmettelevät

Opetusministeriössä herättää ihmetystä hanke yhdistää kulttuuri- ja taideosasto sekä nuoriso- ja liikuntaosasto. Edellinen tiede- ja kulttuuriministeri, keskustan Antti Kurvinen esitteli suunnitelman osastojen yhdistämisestä vain muutama päivä ennen siirtymistään maa- ja metsätalousministeriksi.

Antti Kurvisen (kesk.) kerrottiin maaliskuun lopussa siirtyvän maa- ja metsätalousministeriksi tiede- ja kulttuuriministerin paikalta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Opetusministeriön virkamiehille suunnitelma kulttuuri- ja liikuntaosastojen yhdistämisestä tuli täytenä yllätyksenä. Ylen tavoittamat, nimettöminä esiintyvät virkamiehet kertovat, että tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) ilmoitti hankkeesta läksiäistilaisuudeksi luullussa etäkokouksessa viimeisellä työviikollaan huhtikuun lopulla.

Kulttuuri- ja liikuntaosastot oli erotettu toisistaan vuonna 2014 silloisen kulttuuri- ja urheiluministerin Paavo Arhinmäen (vas.) aloitteesta.

– Yhden osaston jakaminen kahdeksi oli toivottu ja se otettiin vastaan laajasti tyytyväisenä. Tämä yhdistäminen on yllättävä eikä nähdäkseni kenenkään etu, ei kulttuurin ja taiteen eikä liikunnan ja nuorisotoimen. Osastosta tulee valtavan iso, eikä sen ylijohtaja pysty keskittymään kunnolla kaikkiin osa-alueisiin, Arhinmäki kommentoi.

Eräs Ylen haastattelemista virkamiehistä luonnehtii, että organisaatiouudistusta ei olisi kaivattu koronan ja Ukrainan sodan tuoman lisätaakan päälle.

– Näyttää omaperäiseltä ratkaisulta, että ministeri tekee tällaisen ratkaisun ja jättää tavallaan savuavat rauniot. Näyttää siltä, että ei ole seuraajallekaan kovin korrektia tuollainen toiminta, liikuntasosiologian emeritusprofessori Hannu Itkonen sanoo.

Antti Kurvisen seuraaja Petri Honkonen (kesk.) ajaa kuitenkin hanketta eteenpäin. Maa- ja metsätalousministeriksi siirtynyt Kurvinen ei suostunut Ylen haastateltavaksi.

– Katsotaan se, saataisiinko parempia synergiahyötyjä siitä, että osastot olisivat yhdessä. Tämä liittyy myös osittain siihen mahdollisuuteen nyt, kun Veikkauksen rahoituskokonaisuus tulee muuttumaan, että ei ole erillisiä veikkausrahamomentteja. Päästään tarkastelemaan, ovatko meidän rahoitusperusteemme ja tietyt prosessit riittävän yhdenmukaiset, asiaa kommentoi opetusministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Veikkauksen rahapelituotot siirretään jatkossa ilman korvamerkintää valtion budjettiin. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alusta.

Opetusministeriön virkamiehiä huolettaa, miten käy rahanjaossa eli jääkö liikunta kulttuurin jalkoihin. Kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston budjetti on 600 miljoonaa euroa, nuoriso- ja liikuntaosaston 150 miljoonaa, kun siitä vähennetään opintotukirahat.

Julkisuudessa on esitetty myös arvioita, että osastot yhdistämällä pedattaisiin ylijohtajan paikkaa Kurvisen valtiosihteerille Tuomo Puumalalle.

Professori Itkonen ei puhu nimistä, mutta häntä huolettaa, miten käy luottamuksen.

– Näyttää väistämättä siltä, että siinä on politikoinnin makua siinä mielessä, että tuollaiset ratkaisut ovat omiaan purkamaan luottamusta. Olen sosiologian läksyni lukenut, että jos tehdään sisällöllisesti pitkäjänteistä toimintaa ja viedään isoja hankkeita eteenpäin niin luottamus on keskeinen tekijä, Itkonen sanoo.

Entä mitä hankkeesta tuumii liikuntaväki?

– Tämä yhteiskunta tarvitsee tässä ajassa enemmän liikuntaa ja kulttuuria ja jos tämä organisaatiouudistus sitä jouduttaa, niin mikäs siinä, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoo.

Lue myös:

Maatalousministeri Kurvinen uhkaa kauppoja lakimuutoksella, mikäli tuottajille ei makseta tarpeeksi

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori: Veikkausvoittojen siirto valtion budjettiin on erinomainen asia

Antti Kurvinen teki päätöksen Pekingin olympiamatkasta itse ja käytti siinä vain "urheiluharkintaa" – hallitus ei keskustellut asiasta

Suosittelemme sinulle