Hyppää sisältöön

Tampereella 50 000 mehiläisellä on uusi koti puiston penkin alla

Penkillä voi lepuuttaa jalkojaan turvallisin mielin, sillä mehiläiset lentävät pesäänsä korkean putken kautta. Kertyneestä hunajasta valmistetaan insinööreille liikelahjoja.

Ensimmäinen penkki sai asukkaansa Tampereen Eteläpuistossa kesäkuun alussa, varhain aamulla. Video: toimittaja ja kuvaaja Miikka Varila / Yle
Miikka Varila,
Jutta Mattsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen Eteläpuistoon tuotiin torstaiaamuna puistonpenkki, joka vaatii päälleistujalta rohkeutta. Alta löytyy jopa 50 000 mehiläisen pesä.

Mehiläiset tuotiin paikalle torstaina ja pörriäiset pääsivät heti tutustumaan uuteen ympäristöönsä.

Ajatuksena projektissa on tarkkailla, kuinka luonnon monimuotoisuuden puolesta puhuva penkki soveltuu kaupunkiympäristöön.

Penkkikokeilussa ovat mukana A-Insinöörit yhdessä Korpikuusikon Hunajan ja Tampereen kaupungin keskustan kehittämisohjelman kanssa.

Mehiläispesiä on aiemminkin tuotu kaupunkikeskustoihin, mutta yleensä paikat ovat olleet rakennusten katoilla. Korpikuusikon Hunajan Teemu Aittamaa kertoo, että mehiläistenhoito onnistuu penkin avulla katutasolla turvallisesti.

– Kaupunkitarhaus on nouseva trendi. Nykyisellään on paljon mehiläispesiä rakennusten katoilla. Siellä on omat haasteet ja turvallisuusnäkökulmat huomioitava, Aittamaa sanoo.

Mehiläispenkillä vasemmalla istuu maastonvihreisiin vaatteisiin pukeutunut mehiläistarhaaja Teemu Aittamaa, ja oikealla vaaleahiuksinen, sinitakkinen Liisa Jäätvuori.
Pölyttäjäpenkin mehiläisten arvioidaan tuottavan yhteensä parikymmentä kiloa hunajaa, joka kerätään loppukesästä hunajat talteen. Hunajasta valmistetaan insinööreille liikelahjoja. Kuva: Miikka Varila / Yle

Hänen mukaansa ohikulkijoiden ei tarvitse olla peloissaan. Mehiläiset lentävät pesäänsä penkin yläpuolelle nousevasta putkesta, joka on 2,3 metrin korkeudessa.

– Näin me ihmiset ja pölyttäjät voidaan asua sopuisasti rinta rinnan.

Hämeenpuiston lehmukset tarjoavat satoa

Aittamaan mukaan pölyttäjäpenkin sijoituspaikaksi valikoitui Eteläpuisto, koska siellä on riittävästi satoa tarjolla mehiläisille.

– Tässä on oikein rauhallinen puistomiljöö. Hämeenpuiston suunnassa on hirveät määrät kaupunkilehmuksia ja sieltä mehiläiset saa todella paljon ravintoa.

Projektissa mukana olleen A-Insinöörien vastuullisuus- ja laatujohtaja Liisa Jäätvuori kuvailee että pölyttäjäpenkin avulla tuodaan luontoa lähemmäs ihmistä.

– Tässä tosiaan on maailman ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa pölyttäjäpenkki, jota me ollaan lähdetty Tampereella testaamaan. Se edistää kaupunkiluonnon monimuotoisuutta.

Metalliritiläkantinen laatikko, mitä kautta mehiläiset kulkevat ulos pesästä. Sisällä näkyy mehiläisiä.
Teemu Aittamaa vakuuttaa, että pölyttäjäpenkillä voi istua turvallisin mielin. "Kyllä tälle voi ihan takuun antaa, että peppusi on pistoturvattu." Kuva: Miikka Varila / Yle

Jäätvuoren mukaan kaupunkiympäristöjen suunnittelussa on herätty luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen.

– Kyllä se alkaa olemaan läsnä eri hankkeissa pienemmillä tonteilla ja varsinkin puiston suunnittelussa. Halutaan tuoda viher- ja ja kattopihoja sekä rakenteisiin viherseiniä. Näiden merkitys on rakennetun ympäristön suunnittelussa kasvamassa jatkuvasti.

Suosittelemme