Hyppää sisältöön

Hiihtäjälegenda Siiri "Äitee" Rantasen urasta tehtiin dokumenttielokuva – ohjaaja: "Siiri edustaa suomalaista sisua"

Elokuva nostaa esille Rantasen roolin tasa-arvon puolustajana. Naisten hiihdon arvostus on edennyt jättiloikin Rantasen ajoista nykypäivään.

Siiri Rantanen ja dokumenttiohjaaja Jani Wallenius poseeraavat kameralle elokuvateatterissa. Taustalla näkyy yleisöä.
Jani Walleniuksen Äitee - Sisulla voittoon -dokumentin ensi-iltaa vietettiin Lahdessa Kino Iiriksessä 1.6.2022. Kuva: Janne Nykänen / Yle
Taavi Salmivaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Hiihdon olympiavoittaja Siiri "Äitee" Rantasesta on valmistunut dokumenttielokuva. Äitee on voittanut kolme olympiamitalia, joista yksi on kultainen viestimitali. Lisäksi hänellä on viisi himmeämpää MM-mitalia.

Jani Walleniuksen ohjaamassa Äitee – Sisulla voittoon -dokumentissa nähdään arkistomateriaalia Rantasen uran varrelta ja kuullaan Äiteen tuntevien ihmisten tarinoita.

– Siiri edustaa suomalaista sisua. Äiteestä ei oltu tehty elokuvaa, joten tämä oli helppo valinta, Wallenius kertoo.

Elokuvantekijä onnistui kaivamaan uutta tietoa kansallissankarista. Elokuva tuo esiin, kuinka Rantanen taisteli naisten tasa-arvon puolesta hiihtoladulla ja sen ulkopuolella.

Olympiavoittaja Sami Jauhojärvi on dokumentin kertojaääni. Hän tunnistaa dokumentissa kuvatun ajan, jolloin naishiihdon arvostus oli olematonta.

– Onhan se hurja tarina, kun verrataan nykyaikaa aikaan, josta Siiri Rantanen on lähtenyt raivaamaan polkua.

Rantanen tunnistaa itsensä elokuvasta.

– Elokuva on ihan kuin minä. Mutta en minä niin hyvä ole, kuin elokuvassa kehuttiin. Olen tuonut paljon kunniaa ja mainetta Suomelle. On meillä muitakin tyttöjä, mutta minä olen kulkenut etunenässä.

Dokumentin kuvaukset kestivät pari vuotta. Dokumenttielokuva on pidempi kuin kaksi vuotta sitten valmistunut tv-versio.

– Se oli iso urakka. Aluksi piti kuvata vain muutama päivä ja katsoa se video. Siitä se levähti kahden vuoden projektiksi, muistelee Wallenius.

Voit keskustella aiheesta 4.6. kello 23:een saakka.

Suosittelemme