Oppositio tivasi jälleen vastauksia hallituksen ministereiltä eduskunnan kyselytunnilla. Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset kysyy ensimmäisenä katujengirikollisuudesta.
– Suomi on tässä Ruotsin tiellä. Tietyistä maista tulevien maahanmuuttajien kotouttaminen on epäonnistunut. Mitä hallitus tekee asialle? Olli Immonen (ps.) haluaa tietää.
Immonen vaatii, että rikolliset maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat pitää karkottaa Suomesta. Leena Meri (ps.) vaatii lisäksi rikoksista tuomituille maahantulokieltoa.
Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan jengirikollisuuteen liittyy kaksi huolestuttavaa piirrettä, alle 15-vuotiaiden väkivaltarikollisuus ja katujengit.
– Poliisi on seurannut tätä rikollisuutta jo pitkään, ja onneksi olemme saaneet nyt keskeisiä tekijöitä tuomiollekin. Tehostettua seurantaa jatketaan pääkaupunkiseudulla.
KD haluaa turvata poliisin rahat pitkäjänteisesti
Sisäministeri Mikkonen ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) muistuttavat, että poliisin määrärahoja on tällä hallituskaudella korotettu ja poliisien määrää nostettu.
Myös sitä varten, että poliisilla on resursseja puuttua uudenlaiseen rikollisuuteen.
Päivi Räsästä (kd.) tämä ei tyydytä. Räsänen vaatii, että poliisin rahoitus pitää turvata pitkäjänteisesti, ettei aina tarvita uutta lisäbudjettia. Räsäsen mukaan alirahoituksen takia poliisissa harkitaan jälleen yt-neuvotteluja.
Mikkonen korostaa myös ennaltaehkäisevää toimintaa, jolla pystytään puuttumaan nuorten pahoinvointiin jo etukäteen.
– Tätä mallia pitää saada levitettyä vielä laajemmalle. Siitä on saatu hyviä kokemuksia.
Ville Tavio (ps.) kertoo, että turvapaikanhakija voi saada Suomen kansalaisuuden jo neljän vuoden jälkeen. Tavio haluaa, että aika nostetaan kymmeneen vuoteen.
Ministeri Mikkonen sanoo, että törkeisiin rikoksiin syyllistyneelle ei myönnetä kansalaisuutta, samoin rikoksiin syyllistynyt turvapaikanhakija tai ulkomaalainen voidaan lain mukaan jo nyt karkottaa maasta.
Kokoomus vaatii hoitotakuuseen terapiatakuuta
Sari Multala (kok.) on huolissaan nuorten mielenterveyspalveluista, koska ne ovat ruuhkautuneet pahoin koronapandemian aikana.
Esimerkiksi opiskelijat joutuvat jonottamaan apua nyt kuukausia, kun hoitoaikoja ei ole.
– Tilanne on kestämätön. Miksi hallituksen hoitotakuuesitys (siirryt toiseen palveluun) ei sisällä terapiatakuuta, vaikka lupasitte lisätä apua mielenterveysongelmiin? Miksi petitte lupauksenne? Multala tivaa.
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) muistuttaa, että hallitus on antanut lisää rahaa YTHS:lle opiskelijoiden terveyspalveluihin.
Lindén sanoo (siirryt toiseen palveluun), että terapiatakuu-kansalaisaloite ei ollut realistisella pohjalla, koska nykyisillä koulutusmäärillä ei pystytä neljässä viikossa tarjoamaan psykoterapiaa kaikille tarvitseville.
Lindén korostaa perustason interventioita tai lyhytterapiaa mielenterveysongelmiin, esimerkiksi sairaanhoitajia, yleislääkäreitä ja psykologeja on lisäkoulutettu tarjoamaan tällaista nopeaa apua matalalla kynnyksellä.
– Tällaista apua pystytään antamaan hoitotakuun puitteissa seitsemässä päivässä, Lindén kertoo.
Kristillisdemokraatit on huolestunut korkeasta inflaatiosta ja kansalaisten elinkustannusten noususta.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ollut vastaamassa opposition kysymyksiin, koska hän osallistuu Bilderberg-ryhmän tapaamiseen Washingtonissa. Varapääministeri Annika Saarikko (kesk.) oli paikalla.
Katso tästä koko kyselytunti:
Lue lisää:
Maatalousministeri Kurvinen uhkaa kauppoja lakimuutoksella, mikäli tuottajille ei makseta tarpeeksi