Hyppää sisältöön

Herätys: Lääkepatentin päättyminen tuo miljoonasäästöt | Yritysten ilmiantokanavat yleistyvät | Kiina alkoi purkaa koronarajoituksiaan

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Työntekijä Orionin laboratoriossa Mankkaalla Espoossa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Syöpälääkkeen hinta romahti

Huhtikuussa syöpälääke lenalidomidin hinnassa tapahtui kummia, kun sen hinta romahti jopa 98 prosenttia. Kelan tutkijat arvioivat, että tämän yksittäisen lääkkeen siirtyminen viitehintajärjestelmään voi tuoda Suomelle jopa 40 miljoonan euron säästöt.

Lääkekustannusten arvioidaan kuitenkin isossa kuvassa jatkavan kasvuaan. Säästöjä haetaan etenkin biologisten kopiolääkkeiden eli biosimilaarien laajemmasta käytöstä.

Ilmiantokanava käytössä jo kymmenissä yrityksissä

Kaikkiin yli 50 työntekijän yrityksiin on tulossa pakollinen ilmiantokanava. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

EU-direktiiviin perustuva pakollinen ilmiantokanava on tulossa kaikkiin yrityksiin, joissa on vähintään 50 työntekijää. Asiasta on valmisteilla laki, joka annetaan eduskunnalle vasta syksyllä. Monissa yrityksissä ilmiantokanava on otettu jo käyttöön vapaaehtoisesti.

Koronakuri höllenee Kiinassa

Kiinan paikallishallinnot joutuvat maksamaan rutiinitestauksen isot kulut budjeteistaan ja sairasvakuutusrahoistaan. Kuva: EPA-EFE

Kiinassa miljoonakaupunkien asukkaiden on miltei pakko käydä korontestissä muutaman päivän välein. Tämä herättää paikallisissa närää, mutta osa myös kannattaa testejä. Suurkaupungeissa havaitaan nyt vain kourallinen tartuntoja päivittäin. Ankaria sulkutiloja on vasta viime aikoina alettu purkaa.

Perjantain sää on sateinen monin paikoin

Kuva: Yle

Sää on tänään yleisesti pilvinen, ja sadetta tai sadekuuroja tulee varsinkin maan keski- ja pohjoisosassa. Länsi-Lapissa myös ukkostaa. Etelässä pilvipeite repeilee ja aurinkokin pääsee paistamaan, mutta sade- ja ukkoskuurot ovat vielä mahdollisia.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Suosittelemme sinulle