Hyppää sisältöön

Vegeä vai perinteistä? Urheiluseurojen otteluissa kisaeväät voi yhä useammin nauttia myös kasvisversiona

Vaikka perinteinen ottelumakkara pitää edelleen pintansa, voi kisaeväät nauttia entistä useammin myös vegaanisena tai kasvisversiona.

Antti Niemistö, Tampere United ry puheenjohtaja
Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö kertoo, että joukkueen otteluissa lihansyöjät tuntuvat usein kokeilevan myös kasvisvaihtoehtoa. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Pasi Punkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime päivinä on eri somekanavissa ihmetelty, miten vähän jääkiekon MM-kisoissa Tampereen areenalla myytiin vege- ja kasvisruokia. Ainoistaan kasvisproteiinia sisältävien annosten osuus kisojen aikana myydyistä ruoka-annoksista oli alle prosentin luokkaa.

Lihattomien vaihtoehtojen kysyntä on kuitenkin kasvussa. Esimerkiksi jalkapallon kakkosessa pelaava Tampere United on ottanut vegaaniset ja kasvisruoat pelitapahtumiin perinteisen lihamakkaran rinnalle. Tämä tehtiin yleisön toivomuksesta.

– Eräs aktiivisesti peleissä käyvä sanoi ostavansa heti viisi vegemakkaraa, jos niitä vain on tarjolla, muistelee Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö.

Soittokierros Tampereen jalkapalloseuroihin kertoo, että myös Ilves ja Tampereen Pallo-Veikot tarjoavat vegeruokaa peleissään. TPV:llä asia on tullut ajankohtaiseksi myös faniporukan toivomuksesta. Ilveksen otteluissa puolestaan kasvislihapiirakat päätyivät tarjolle, kun yksi peleissä ruokaa myyvistä pop up -kauppiaista otti niitä valikoimaansa.

Kiekon puolella Hakametsässä Mestistä pelaavalla KooVeella ei ole vielä vegeä tarjolla, vaan höyrymakkaralinjalla mennään. Joukkueesta kuitenkin kerrotaan, että asia on ensi kaudelle vakavassa harkinnassa.

Alusta asti urbaanimpaa meininkiä

Tampere United mielletään nuorten kaupunkilaisten seuraksi, eikä Antti Niemistö lähde tätä kiistämään. Tämä myös saa aikaan sen, että vegetuotteet löytävät ottelujen aikana ostajansa.

Esimerkiksi tulevan sunnuntain otteluun joukkue on tilannut perinteistä lihamakkaraa 250 kappaletta ja vegemakkaroita 50 kappaletta.

– Ja tämä on se määrä, mikä siellä normaalisti menee, Niemistö toteaa.

Ett tiotal korvar ligger på en grill.
Makkara kuuluu lihapiirakan ohella monen urheiluotteluissa kävijän vakioeväisiin. Kuvituskuva. Kuva: Yle/Juho Teir

Tampere Unitedin kannattajakunta poikkeaa esimerkiksi perinteisemmän, perheisiin panostavan Ilveksen kannattajakunnasta. Kun joukkuetta lähdettiin vuonna 2012 kuutostasolta nostamaan ylöspäin, on toiminta miellyttänyt myös hieman underground-tyyppisiä kannattajia.

– Meillä on katsomossa aika paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät muuten hirveästi seuraa urheilua, mutta tykkäävät meidän meiningistä, pohtii Antti Niemistö.

Unitedin katsomossa ei katsota kulmat kurtussa, jos lihamakkaran on vaihtanut vegemakkaraan. Oheisviihteeseen ja myös ruokailuun halutaan Unitedissa panostaa liigan tyyliin, vaikka kakkosessa vielä pelataankin.

– Me ollaan Tampereen alueella ehkä siitä poikkeuksellinen seura, että puolet edustusjoukkueen budjetista tulee ottelupäiviin liittyvistä tuloista. Eli meidän täytyy oikeasti panostaa tarjontaan, jotta ihmiset tulevat otteluihin. Lisäksi on oltava niitä palveluita, mihin rahaa voi käyttää.

Perinteisesti kasvisruokailija joutuu ottelutapahtumissa pettymään, kun tarjolla ei ole mitään tai tarjottava on huonoa. Niemistö kääntää ajatuksen toisin päin.

– Pidetään vegetuotteita aktiivisesti esillä ja myös kerrotaan niistä, niin yleisö ei tule maha täynnä matsiin.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 4.6. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Oikaisu: MM-kisoissa myytiin satoja vegeannoksia – osuus alle prosentin kaikista ruoka-annoksista

Näin valtavia määriä olutta, hampurilaisia ja viiniä myytiin Tampereen areenalla MM-kisoissa: vegetuotteiden osuus alle prosentin

Suosittelemme sinulle