Hyppää sisältöön

"Oi, miten uskomatonta!" – Katso videolta, kuinka lyhtypolku valaisi kuningattaren tietä uudelle vallan vuosikymmenelle

Brittimedia suitsutti kuninkaallisen perheen harvinaista yhteisesiintymistä. Kuningatar Elisabet II juhlistaa tällä viikolla 70:tä vuottaan vallassa.

Huikea valoshow siivitti kuningatar Elisabetin tietä uudelle vuosikymmenelle
Huikea valoshow siivitti kuningatar Elisabetin tietä uudelle vuosikymmenelle

Aurinkoinen sää, vihdoin hellittävä koronapandemia ja neljän päivän vapaa. Kesäisen juhlan ainekset.

Britanniassa monet noudattivatkin hovin kehotusta piknikeistä ja ulkoilmatapahtumista. Kotipuutarhat, puistot ja parvekkeet täyttyivät lipuista ja siniseen, punaiseen ja valkoiseen sonnustautuneista juhlijoista.

Etukäteen brittimediassa spekuloitiin 96-vuotiaan kuningattaren jaksamista pitkän juhlapäivän tilaisuuksiin. Kuningatar Elisabet II tuli kuitenkin Buckinghamin palatsin parvekkeelle pariin otteeseen vilkuttamaan runsaslukuiselle yleisölle. Juhlaparaatin otti vastaan hänen poikansa Walesin prinssi Charles.

Kuningatar lähetti matkaan myös Lontoota ja muita Britannian paikkakuntia valaisseen lyhtypolun. Soihdut ja juhlavalot syttyivät myös monissa brittiläisen kansainyhteisön maissa.

Onnittelutulva maailmalta

Kuningattaren pitkä valtakausi loppuu aikanaan ja Britanniassa valmistaudutaan vääjäämättömään aikakauden vaihtumiseen. Hän sai onnitteluja valtiojohtajilta ympäri maailman.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi jakavansa "brittien kuningatarta kohtaan tunteman kunnioituksen ja rakkauden". Kuningatar on vieraillut useimmiten ulkomailla Ranskassa, hän on tehnyt sinne viisi valtiovierailua ja useita muita vierailuja.

"Yhden naisen show"

Britannian lehtien etusivun aihetta ei tänä aamuna ollut vaikea arvata.

The Sun-lehti otsikoi pääjuttunsa "Yhden naisen show"-otsikolla.

Kuningattaren omistautumista synnyinmaalleen kiiteltiin lukuisissa artikkeleissa. Myös kuninkaallisen perheen harvinainen yhteinen tapaaminen sai palstatilaa. Kuninkaallisista tehtävistä luopuneet prinssi Harry ja herttuatar Meghan seurasivat juhlallisuuksia kameroiden ulottumattomissa.

Prinssi Andrew koronassa

Brittihoville kiusallista julkisuutta yhteyksillään seksirikoksista tuomittuun ja vankilassa kuolleeseen liikemieheen Jeffrey Epsteiniin tuonut prinssi Andrew oli myös poissa eilisestä virallisesta seremoniasta. Hän on Buckinghamin palatsin tiedotteen mukaan saanut koronatartunnan eikä osallistu tämän päivän tilaisuuksiiin, kuten juhlajumalanpalvelukseen Pyhän Paavalin katedraalissa.

Brittien enemmistö kannattaa edelleen monarkiaa. Sen vastaista kampanjaa vetävä Tasavalta-ryhmä muistutti tienvarsikylteissä tavoitteestaan: "Olkoon Elisabet viimeinen".

Lue myös:

12 kuvaa kuningatar Elisabetin ensimmäisestä juhlapäivästä – protestoija pääsi paraatiin, pikkukuninkaalliset varastivat huomion

Arkea maailmalta: Maa, jossa mopo karkasi – Boris Johnsonin koronajuhlat menivät överiksi jopa pubissa viihtyvän suomalaisen näkökulmasta

Suosittelemme sinulle