Hyppää sisältöön

Britannia juhlistaa kuningatarta, tänään mukana myös Harry ja Meghan

Eilen julkisuudesta poissa pysytelleet prinssi Harry ja herttuatar Meghan nähtiin tänään kirkkoväen joukossa. Yle näytti juhlaväen saapumisen kirkkoon. Sopimuksellisista syistä BBC ei tarjoa itse jumalanpalvelusta välitettäväksi verkossa.

Kuninkaalliset saapuivat juhlajumalanpalvelukseen Pyhän Paavalin katedraaliin
Kuninkaalliset saapuivat juhlajumalanpalvelukseen Pyhän Paavalin katedraaliin
Erja Tuomaala,
Marika Kataja

Kuningatar Elisabet II jatkaa tänään 70 vuotta kestäneen valtakautensa virallisen juhlan toista päivää. Kuningatar itse on kuitenkin kirkosta poissa terveyssyistä ja hänen tilallaan seremonioissa edustaa prinssi Charles.

Juhlajumalanpalvelus pidettiin ltapäivällä Suomen aikaa, mutta palveluksen osanottajia saapui St. Paulin katedraaliin jo klo 11 aikaan.

Vieraat saapuivat katedraaliin rakennuksen läntisestä ja eteläisestä sisäänkäynnistä.

Kirkkoon saapuivat myös odotetut vieraat, prinssi Harry ja hänen vaimonsa Meghan, jotka luopuivat kuninkaallisista velvollisuuksistaan ja muuttivat Yhdysvaltoihin kaksi vuotta sitten. Kuningattaren platinajuhla on heidän ensimmäinen virallinen esiintymisensä sitten 2020.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan.
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan saapuivat juhlajumalanpalvelukseen kesäkuun 3. päivä Lontoossa. Kuva: Neil Hall / EPA

Harry ja Megan vastaanotettiin lämpimin suosionosoituksin yleisöstä. Kirkkoon saapuivat myös muut kuninkaallisen perheen jäsenet, esimerkiksi prinssi William ja Catherine sekä prinssi Charles ja Camilla. Myös heitä tervehdittiin ilolla.

Kuningattaren toinen poika, seksiskandaalin ryvettämä prinssi Andrew ei osallistu jumalanpalvelukseen koronavirustartunnan vuoksi.

Kuningatar seuraa televisiosta

Kuningatar itse jätti terveydentilansa vuoksi jumalanpalveluksen väliin. 96-vuotiaan monarkin kerrotaan rasittuneen hieman eilisestä ohjelmasta ja kokeneen ajoittain liikunnallista hankaluutta. Asiasta kirjoitti muun muassa The Guardian-lehti (siirryt toiseen palveluun). Kuningatar seuraa jumalanpalvelusta televisiostaan kotonaan Buckinghamin palatsissa.

Kirkossa oli myös sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijöitä, joita kiitettiin työstä koronaviruspandemian aikana. Lisäksi palvelukseen oli kutsuttu satoja muitakin juhlavieraita, esimerkiksi poliitikkoja, diplomaatteja, hyväntekeväisyysjärjestöjen edustajia ja armeijan henkilökuntaa. Britannian pääministeri Boris Johnson kohtasi yleisön buuaukset kirkkoon saapuessaan.

Saarnan jumalanpalveluksessa pitiYorkin arkkipiispa Stephen Cottrell, sillä Canterburyn arkkipiispa Justin Welby on sairastunut koronaan.

Jumalanpalveluksessa luettavat Raamatun otteet, rukoukset ja virret oli valittu niin, että ne kuvastaisivat kuningattaren "elämän mittaista omistautumista" työlleen.

Jumalanpalveluksen lopuksi kumahtelee St. Paulin katedraalin ja koko Britannian suurin kirkonkello, 16,5-tonninen "Great Paul", jota soitetaan erittäin harvoin.

Lue myös:

12 kuvaa kuningatar Elisabetin ensimmäisestä juhlapäivästä – protestoija pääsi paraatiin, pikkukuninkaalliset varastivat huomion

Britannia juhlistaa kuningatarta, tänään mukana myös Harry ja Meghan

Suosittelemme sinulle