Hyppää sisältöön

Oikeusasiamies pitää passin saamisongelmia osin hälyttävinä

Eduskunnan oikeusasiamies pyytää poliisilta selvitystä tilanteesta syksyksi.

Pasilan poliisitalon edustalle on muodostunut jono.
Jonottajat huomioivat turvavälit maaliskuun alussa Pasilan poliisitalolla Helsingissä. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Anna Näveri

Eduskunnan oikeusasiamiehen (siirryt toiseen palveluun) mukaan julkinen valta on epäonnistunut ainakin osittain passien ja henkilökorttien viivytyksettömässä ja asianmukaisessa käsittelyssä vuosina 2021 ja 2022.

Oikeusasiamies Pasi Jääskeläinen pitää useimpien poliisilaitosten osalta ajanvaraustilannetta hälyttävänä. Ruuhkat voivat vaarantaa kansalaisten perusoikeudet. Viiveet voivat esimerkiksi estää tai hidastaa liikkumisvapautta.

Oikeusasiamies on saanut alkuvuodesta kymmeniä kanteluita passien ja henkilökorttihakemusten saamisen viiveistä. Ruuhkat vaihtelevat eri puolilla maata, mutta toisaalta lupia voi myös hakea oman asuinpaikkansa ulkupuolelta.

Oikeusasiamies on selvittänyt viime ja tämän vuoden aikana ruuhkia lupakäsittelyssä ja viimeksi huhtikuun alussa viiveet sekä ajanvarauksessa että jonotusajoissa asemilla olivat pääsääntöisesti liian pitkiä.

Huhtikuun selvityksessä viideltä pääpoliisiasemalta ei löytynyt yhtään aikoja lainkaan passi- ja henkilökorttiasioille. Muilta pääpoliisiasemilta löytyi aikoja mutta ne olivat jopa parin kuukauden päässä. Myös pienemmillä asemilla aikoja ei ollut saatavissa normaalissa ajassa eli noin kolmessa viikossa. Ainostaan Lapin poliisilaitoksen alueelta löytyi useita poliisiasemia, missä vapaita aikoja löytyi vielä saman kuun aikana.

Oikeusasiamiehen mukaan poliisi on pyrkinyt vähentämään ruuhkia monin tavoin, muun muassa asemille palkataan lisärahalla väliaikaisesti kymmeniä uusia lupakäsittelijöitä.

Ruuhkat ja viiveet ovat oikeusasiamiehen mukaan johtuneet pitkälti koronapandemiasta ja Ukrainan sodasta. Näitä on ollut vaikea ennakoida. Poliisi käyttää työtehtäviä resurssoidessaan mallia, joka ei reagoi hyvin yllättävissä tilanteissa, kuten nyt siinä, että ihmiset ovat hakeneet tänä vuonna enemmän passeja.

Selvitysten (siirryt toiseen palveluun) mukaan poliisi on vähentänyt sähköistäessään palveluita muun muassa lupakäsittelyn työntekijöitä noin neljänneksellä reilun kymmenen vuoden aikana ja siirtänyt niitä erilaisiin häytystehtäviin ja rikosten torjuntaan.

Oikeusasiamies Jääskeläinen pyytää Poliisihallitusta kertomaan lokakuun loppuun mennessä passiruuhkan purkamiseksi tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksista ja lupa-aikojen saatavuudesta.

Lue myös:

Passinhaun ajanvaraukset ruuhkautuneet erityisesti Helsingin seudulla – kesää kohden jonot voivat venyä koko maassa

Suosittelemme sinulle