Hyppää sisältöön

Keskustapuolue ei tue Ruotsin hallitusta uhkaavaa epäluottamuslausetta

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf.
Keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf sanoo haluavansa välttää poliittista kiistelyä Ruotsin herkän turvallisuuspoliittisen tilanteen takia. Kuva: Jessica Gow / EPA
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsissa keskustapuolue ei tue ruotsidemokraattien aloitetta epäluottamuslauseesta oikeusministeri Morgan Johanssonille, vaikka yhtyykin kritiikkiin sosiaalidemokraattiministeriä kohtaan. Keskustan puheenjohtajan Annie Lööfin mukaan Ruotsi on nyt niin herkässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa, etteivät poliittinen riitely ja hallituskriisi siihen sovi.

Ruotsidemokraattien torstaina tekemää epäluottamusaloitetta tukevat oppositiosta maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja liberaalit. Neljällä puolueella on yhteensä 174 edustajaa valtiopäivillä, eli yksi liian vähän epäluottamuslauseen läpimenoon, jos kaikki edustajat pysyvät rivissä.

Opposition ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue eivät aio tukea epäluottamuslausetta. Paljon haltijaksi voi nousta vasemmistopuolueesta muutama vuosi sitten eronnut riippumaton kansanedustaja Amineh Kakabaveh. Kurditaustainen Kakabaveh on yksi Turkin silmätikuiksi joutuneista henkilöistä kiistassa Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymisestä.

Kakabaveh on sanonut tukensa hallitukselle riippuvan siitä, pitävätkö sosiaalidemokraatit kiinni hänelle aiemmin antamasta lupauksestaan syventää yhteistyötä kurdipuolue PYD:n kanssa Pohjois-Syyriassa. Turkki niputtaa PYD:n yhteen Euroopassakin terroristijärjestöksi luokitellun kurdien PKK:n kanssa.

Äänestys ensi tiistaina

Pääministeri Magdalena Andersson on varoittanut koko hallituksen eroavan, jos oikeusministeri saa epäluottamuslauseen. Hänen mukaansa opposition toiminta on vastuutonta.

- Se, mitä oppositio nyt tekee, on jotain ennenkuulumatonta. Ollaan valmiita pelaamaan poliittista peliä hyvin herkässä tilanteessa. Ruotsin kansa ansaitsee parempaa, Andersson sanoi perjantaina.

Lööfin mukaan hallituksen täytyy tehdä paljon enemmän ihmisten turvallisuuden parantamiseksi.

- Mutta sitä ei saada aikaan poliittisella pelillä, joka ei ratkaise ongelmia sata päivää ennen vaaleja, Lööf kirjoittaa tiedotteessaan.

Andersson kehui vuolaasti Lööfin vastuun kantamisesta.

- Hän on tehnyt niin useita kertoja tällä vaalikaudella ja osoittaa jälleen, että hän asettaa Ruotsin, ruotsalaiset ja heidän turvallisuutensa ensimmäiselle sijalle, Andersson sanoi.

Hänen mukaansa ei ole silti varmaa, kuinka tiistaina pidettävässä epäluottamuslauseäänestyksessä käy.

Opposition mielestä oikeusministeri Johansson ei ole ollut tehtäviensä tasalla. Ruotsissa on ollut tänä vuonna useita ampumistapauksia, ja pääsiäisenä useissa kaupungeissa mellakoitiin rajusti.

Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit syyskuussa. Tilastokeskus SCB:n tuoreen mielipidekyselyn mukaan sosiaalidemokraatit on ylivoimaisesti suosituin puolue ja vain lisännyt kannatustaan samalla kun lähes kaikkien oppositiopuolueiden kannatus on huvennut.

Lue myös:

Analyysi: Sosiaalidemokraattien myönteinen Nato-kanta päättää Ruotsin 200 vuotta kestäneen sotilaallisen liittoutumattomuuden

Suosittelemme sinulle