Hyppää sisältöön

Lukas Hradecky sai kunnianosoituksen, joka teki hänet ylpeäksi – tuore kapteeni kertoo, mikä erottaa Huuhkajat muista maajoukkueista

Huuhkajien kapteeninnauha siirtyi Tim Sparvilta Lukas Hradeckylle. Maalivahti haluaa pitää kiinni viime vuosina joukkueeseen kehittyneestä voittamisen kulttuurista.

Tim Sparv ja Lukas Hradecky astuivat kentälle jalkapallon EM-kisoissa Kööpenhaminassa kesällä 2021.
Lukas Hradecky seuraa Tim Sparvina Huuhkajien kapteenina. Kuva: Tomi Hänninen
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Huuhkajat kohtaa Bosnia ja Hertsegovinan tänään Helsingin Olympiastadionilla. Lähetys on katsottavissa Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.00 alkaen. Itse ottelu käynnistyy kello 19.00.

Huuhkajien kannattajakatsomossa Pohjoiskaarteessa on jo useamman vuoden ajan laulettu Miljoonasade-yhtyeen klassikkokappaletta Marraskuu. Kannattajien versiossa lauletaan Huuhkajien voittamisen kulttuurista.

Liekö kappale soinut Kansojen liigan avausottelun aattona Huuhkajien tuoreen kapteenin Lukas Hradeckyn päässä, kun hän saapuu Kalastajatorpan hotellin aulaan haastatteluun. Maajoukkueuransa syksyyn päättäneiden Tim Sparvin, Paulus Arajuuren ja Joona Toivion perintö perustuu maalivahdin mielestä nimittäin juuri laulun sanomaan.

– Tänne on kehittynyt kovempi voittamisen kulttuuri. Emme kumartele enää ketään, ja olemme jotenkin onnistuneet hivuttamaan kaikki tärkeät voitot. Olemme toki myös hävinneet tärkeitä pelejä, mutta tuloksellinen kehitys on ollut silmiinpistävää, Hradecky sanoo.

Suomi on tehnyt kiistatta tulosta etenkin kotikentällä. Syksystä 2018 lähtien Huuhkajat on kotona hävinnyt vain neljä kilpailullista kotiottelua, joista kaksi Ranskaa ja Italiaa vastaan. Toisaalta syksyn 2020 häviö Walesille ja viime lokakuun tappio Ukrainalle kostautuivat sarjataulukoissa pahemman kerran.

Voittamisen kulttuuri on käsite, jonka tarkka määrittely on liki mahdotonta. Mutta miten se ymmärretään Huuhkajien joukkueen sisällä?

– Eniten se on toisen puolesta uhrautumista. Uskon, että moneen muuhun maajoukkueeseen verrattuna ilmapiiri on täällä ihan mahtava. Pelaamme Suomi-paidan ja muiden pelaajien puolesta ennen kuin pelaamme oman nimen tai omien intressien puolesta, Hradecky pohtii.

– Pelaamme aina joukkueelle. Se on seikka, mikä on saanut meistä paremman joukkueen kuin mitä paperilla ehkä olemme.

Suomen maalivahti Lukas Hradecky sekä maajoukkueuransa lopettamisesta ilmoittaneet Paulus Arajuuri (oik.) ja Joona Toivio huudattivat Olympiastadionin yleisöä Ranska-ottelun jälkeen.
Joona Toivio, Lukas Hradecky ja Paulus Arajuuri huudattivat Pohjoiskaarretta viime syksynä. Vain yksi heistä jatkaa yhä maajoukkueuraansa. Kuva: Tomi Hänninen

Kapteenina toimiminen ei ole Hradeckylle uutta, sillä hän on kapteeni myös seurajoukkueessaan Leverkusenissa. Maajoukkueessa maalivahti on tarvittaessa tuurannut Sparvia kipparina.

– Jo ensimmäisillä kerroilla kapteenin rooli on tuntunut valtavan isolta kunnianosoitukselta. Se on tuonut ylpeydentunnetta koko perheelle, Runosmäelle ja Turulle, että saatiin taas turkulainen kapteeni, Hradecky virnistää.

Uusi luku Huuhkajien liidossa alkaa lauantaina Kansojen liigasta tuttuakin tutumpaa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Samassa lohkossa pelaavat lisäksi Montenegro ja Romania.

Kesäkuun neljä ottelua näyttävät, mille korkeudelle liito yltää ennen syyskuun ratkaisupelejä. Parhaassa tapauksessa Huuhkajilla voi lohkovoittajana olla plakkarissa paikka EM-jatkokarsinnoissa ennen varsinaisten karsintojen alkua.

Lue lisää: Kevin De Bruyne tyrmäsi kilpailun, josta Huuhkajien pelaajat ovat innoissaan – tästä kiistellyssä Kansojen liigassa on kyse

Neljän ottelun rupeama antaa osviittaa myös siitä, mihin Huuhkajien peli on kehittymässä. Maaliskuun harjoitusottelut Islantia ja Slovakiaa vastaan jättivät valjun kuvan.

– Pelissä on vielä parannettavaa. Peli on aika ajoin ollut hidasta. Olemme edelleen vaihdelleet taktista systeemiä, että pelaammeko kolmen vai neljän linjalla. Etsimme siinä vieläkin itseämme. Pelissämme on hyviä piirteitä, mutta tarvitsemme parempia ja kokonaisvaltaisempia 90-minuuttisia, Hradecky miettii.

Lukas Hradecky torjui pallolla Huuhkajien harjoituksissa 3.6.2022
Lukas Hradecky torjuntatöissä Huuhkajien viimeistelyharjoituksissa perjantaina. Kuva: Lehtikuva

Edellisen kerran Huuhkajat kohtasi Bosnian viime marraskuussa vieraskentällä ja pelasi yhden historiansa parhaista otteluista, vaikka joutui vajaalle jo ensimmäisellä jaksolla.

Siinäkin ottelussa avausmaalin merkitys oli suuri. Huuhkajat ei ole hävinnyt kilpailullista ottelua yli kahteen ja puoleen vuoteen tehtyään avausmaalin. Kapteeni Hradeckylla onkin viesti valmiina kentän toiseen päähän Teemu Pukille ja Joel Pohjanpalolle.

– Terveiset Teemulle ja "Jollelle", että hoitakaa ensimmäinen maali, niin ihan hyvä siitä tulee.

Suomen jalkapallomaajoukkueiden kesän ottelut ja naisten EM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Katso Huuhkajien otteluohjelma täältä.

Lue myös:

Näissä asioissa uudistuneiden Huuhkajien pitää parantaa – asiantuntijan mukaan Glen Kamaran rooli on korvaamaton: "Suomi pelaa paremmin"

Huuhkajien vastustajan uskomaton hulabaloo – fanit vaativat valmentajaksi pokeriin keskittynyttä legendaa, maalivahti haukkui pomot rikollisryhmäksi

Joel Pohjanpalo taisteli Turkissa maalipörssin voitosta, sitten peliaika väheni – seura antoi tylyn vastauksen: "Ei siinä voinut lähteä kitisemään"

Kevin De Bruyne tyrmäsi kilpailun, josta Huuhkajien pelaajat ovat innoissaan – tästä kiistellyssä Kansojen liigassa on kyse

Huuhkajien myllätty puolustus etsii uusia sankareita, joista yksi voi olla Miro Tenho – muutos tarjoaa myös uudenlaisia mahdollisuuksia

Teemu Pukki teki Norwichissa kaikkensa, mutta välimallin joukkueen putoaminen varmistui jo hyvissä ajoin – "Varmasti yksi uran vaikeimmista kausista"

Lukas Hradecky päätyi Suomeen sattuman oikusta – pahamaineisena pidetty turkulaislähiö tarjosi kasvualustan maailman huipulle

Suosittelemme