Hyppää sisältöön

EU:n pakotelistalle on lisätty Yandexin toimitusjohtaja ja Butšan julmuuksista epäiltyjä sotilaita

EU:n henkilöpakotteet ovat käytännössä varojen jäädyttämisiä ja matkustuskieltoja. Yandexin toimitusjohtaja on eronnut tehtävästään pakotteiden vuoksi.

Vladimir Putin tapasi Yandexin toimitusjohtajan Arkady Volozhin (oikealla) Yandexin toimistolla Moskovassa syyskuussa 2017. Kuva: Alexey Druzhinyn / EPA

EU:n kuudes pakotepaketti on virallisesti hyväksytty ja pakettiin sisältyvä nimilista uusista pakotteiden kohteista on julkaistu.

Pakotelistalle on nyt lisätty muun muassa venäläisen nettijätin Yandexin toimitusjohtaja Arkadi Volozh, joka on myös yksi yhtiön perustajista.

Perusteluina Volozhin lisäämiselle on esimerkiksi se, että Yandex ollut vastuussa Venäjän valtion narratiivien edistämisestä hakutuloksissaan sekä Venäjän hallitusta kritisoivan sisällön piilottelusta alemmas hakukoneensa tuloksissa.

Yandex tiedotti perjantaina, että Volozh eroaa toimitusjohtajan tehtävästään välittömästi pakotteiden vuoksi.

EU:n henkilöpakotteet ovat käytännössä varojen jäädyttämisiä ja matkustuskieltoja.

"Butšan teurastaja" lisätty listalle

EU:n pakotelistalle on lisätty myös venäläissotilaita, joiden katsotaan olevan vastuussa Ukrainan Butšassa tapahtuneista julmuuksista ja epäillyistä sotarikoksista.

Listalla on esimerkiksi armeijan 64. erillisen moottoroidun kivääriprikaatin komentaja Azatbek Omurbekov, joka johti sotilasyksikkönsä toimintaa Butšassa. EU:n pakotelistan mukaan Omurbekov sai kutsumanimen "Butšan teurastaja".

Kiovan lähellä sijaitsevassa Butšassa löydettiin huhtikuun alussa venäläismiehityksen jäljiltä satojen siviilien ruumiit.

Pakotelistalle on lisätty myös muita Butšassa toimineen prikaatin korkea-arvoisia sotilaita, kuten everstejä ja everstiluutnantteja.

Patriarkka Kirill jäi pois pakotelistalta Unkarin vaatimuksesta

Alkuperäisten kaavailujen mukaan pakotelistalle olisi haluttu lisätä myös Venäjän ortodoksikirkon johtaja, patriarkka Kirill. Patriarkan jättämistä pois pakotelistalta vaati Unkari, joka sai tahtonsa läpi.

EU-maiden suurlähettiläät hyväksyivät kuudennen pakotepaketin torstaina, ja sen sisältö julkaistiin kokonaisuudessaan perjantaina.

Kuudennen pakotepaketin neuvotteluun kului lähes koko toukokuu, sillä Unkari harasi myös pakettiin sisältyvää venäläisöljyn tuontikieltoa vastaan.

Lopulta Unkari sai tuontikieltoon haluamansa poikkeuksen ja maa pystyy jatkamaan venäläisöljyn tuontia Druzhba-öljyputkea pitkin.

* Voit keskustella aiheesta lauantaihin 4. kesäkuuta 2022 kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

EU-johtajat sopuun öljyn osittaisesta tuontikiellosta – pääministeri Marin: "Merkittävä askel eteenpäin sanktioissa"

Päivittyvä artikkeli Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Suosittelemme sinulle