Hyppää sisältöön

Aikainen vaihto osoitti, että Rasmus Schüller on Huuhkajille korvaamaton pelaaja – asiantuntija kertoo, miksi: "Kuin liima"

Yle Urheilun asiantuntijan Miika Nuutisen mukaan Suomen hyökkäyspelistä nähtiin lupaavia merkkejä karvaasti päättyneessä ottelussa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

Rasmus Schüller Huuhkajien ottelussa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.
Kuva: Lehtikuva
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen seuraava ottelu on jo tiistaina, kun Olympiastadionille vieraaksi saapuu Montenegro. Suora lähetys alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa klo 18.15.

Huuhkajien kiireinen kesäkuu alkoi karvaalla tavalla. Bosnia-Hertsegovina tuli Olympiastadionin aurinkoisessa illassa tasoihin viime hetkillä.

– Tulosta pitää aina kunnioittaa, mutta eihän Suomi tänään hirveässä helteessä Bosnian kanssa ollut. Heillä ei loppukirissä montaa laadukasta paikkaa ollut. Tosi karvas loppu senkin takia, että maali ei millään tavalla roikkunut ilmassa, Yle Urheilun asiantuntija Miika Nuutinen sanoo.

Tasoitusmaaliin johtaneessa tilanteessa toppari Robert Ivanovia työnnettiin selästä, mutta skotlantilaistuomari Nicholas Walsh ei nähnyt rikettä. Päävalmentaja Markku Kanerva jossitteli tilanteella ottelun jälkeen.

Katso video Bosnia-Hertsegovinan 1–1-tasoitusmaalista alta:

Paremmalla viimeistelyllä Olympiastadionin yli 20 000-päisen yleisön ei olisi tarvinnut lopussa enää jännittää. Suomi hyökkäsi aktiivisesti ensimmäisellä jaksolla ja loi tukun hyviä maalipaikkoja. Vielä toisen jakson alussa Teemu Pukki pääsi avopaikkaan, mutta laukoi ohi.

Nuutinen näki Huuhkajien hyökkäyspelissä lupaavia merkkejä jatkoa ajatellen. Ottelun aloittaneen kolmikon Robin LodGlen KamaraUrho Nissilä yhteistoiminta oli kentällä onnistunutta.

– Suomi ylimiehitti varsinkin vasemmalla yhden alueen kentästä. Kamara nousi vähän ylemmäs, ja Lod ja Nissilä pelasivat lähellä toisiaan. Suomi pystyi etenemään kombinaatioiden kautta yhtä kaistaa pitkin.

Hyvä esimerkki Nuutisen havainnosta oli Lodin lopulta paitsiona hylätty maali ensimmäisellä jaksolla.

– Bosnian blokkia vastaan Suomi pystyi käyttämään monipuolisia keinoja etenemiseen, Nuutinen näkee.

Robin Lodin maali Bosniaa vastaan hylättiin paitsiona. Kuva: 1-62714279

Syvältä pelin avaamisessa Huuhkajilla oli ajoittain vaikeuksia. Osasyynä tähän oli Bosnian pelaaminen, joka ei ollut odotetunlaista.

– Bosnia vähän yllätti tänään siinä, miten he tulivat peliin. Odotin itse, että he olisivat olleet alempana puolustamassa. He tulivat vartiointiin perustuvalla prässisysteemillä, ja Suomen oli vaikea löytää vapaata pelaajaa sitä vastaan, Nuutinen sanoo.

Schüller osoitti arvonsa

Kesäkuun maaotteluikkunassa pelataan tiiviiseen tahtiin neljä Kansojen liigan ottelua, joten viheriöllä nähtiin vaihtoja odotetusti pian toisen puoliajan alkamisen jälkeen. Vaihdoilla oli vaikutuksensa peliin. Huuhkajien kannalta pelin kuvaa muutti varsinkin Rasmus Schüllerin siirtyminen keskikentän pohjalta vaihtopenkin puolelle tunnin pelin jälkeen.

– Schüller on tuossa joukkueessa kuin liima, joka tuo ala- ja yläkerran yhteen. Puolustuspelin kannalta hänen roolinsa on varmaan kaikkein tärkein, Nuutinen kuvailee.

Schüller paistattelee harvoin otsikoissa, mutta on äärimmäisen tärkeässä roolissa sekä Huuhkajissa että seurajoukkueessaan ruotsalaisessa Djurgårdenissa. Aikainen vaihto lauantaina osoitti espoolaisen merkityksen Huuhkajien pelissä. Thomas Lam ei kyennyt Schüllerin tasolle.

– Schüller pystyy voittamaan kaksinkamppailuita, riistämään palloja ja tasapainottamaan Suomea siellä missä tarvitsee. Hän puolustaa isojakin alueita ja on Suomelle korvaamaton pelaaja.

Nuutinen huomauttaa, että Lam joutui kentälle vaikeaan paikkaan puolustamaan johtoasemaa. Suoraa korvaajaa Schüllerille ei tällä hetkellä maajoukkueessa vaikuta olevan.

– Ei ole yksinkertainen asia tulla kaiken keskelle puolustamaan johtoasemaa. Huuhkajien pelaamisessa keskikentän linja joutuu tekemään todella paljon töitä puolustaessa, ja siinä Schüller on aina keskeisessä roolissa tukemassa paineistavaa pelaajaa ja suojaamassa linjaa, Nuutinen avaa.

Schüller lienee jälleen avauksessa, kun Huuhkajien pelit Kansojen liigassa jatkuvat jo tiistaina Olympiastadionilla. Vastassa on Montenegro. Ottelu alkaa kello 19 ja sitä voi seurata suorana lähetyksenä TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

Jalkapallon superkesä Ylen kanavilla – katso, milloin Huuhkajat ja Helmarit pelaavat

Huuhkajille karvas 1–1-tasapeli – viime hetken takaisku jäi mietityttämään Markku Kanervaa: "Olisi sen voinut viheltääkin"

Huuhkajien johto suli lisäajalla, Hradecky harmitteli "lopun nukahdusta" – näin Kansojen liigan avausottelu eteni

Suosittelemme