Hyppää sisältöön

Kalle Rovanperän sanat kiteyttivät MM-rallien vitsauksen – maailman kokeneimmalta kartturilta ehdotus ongelmaan

Sardinian MM-rallissa ei ajettu enää tosissaan kilpaa päätöspäivänä Power Stagea lukuun ottamatta. Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila kertoo, miten "sunnuntaikurvailusta" päästäisiin eroon.

Kalle Rovanperä vaihtaa rengasta.
Kalle Rovanperän MM-johto kasvoi Sardiniassa viidennestä sijasta huolimatta. Kuva: Getty Images
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaiken Yle Urheilun MM-rallisisällön löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Toyotan Kalle Rovanperän johto rallin MM-sarjassa kasvoi Sardinian osakilpailussa jo 55 pisteeseen. Suomalainen taituroi hankalassa kisassa viidenneksi, ja poimi Power Stagelta jälleen neljä lisäpistettä.

Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila kommentoi Sardinian kisan puheenaiheita.

1. Rovanperällä on mestarin elkeet

Viime vuonna Rovanperän huono jakso alkoi Kroatian MM-rallista, ja lumipallo lähti pyörimään väärään suuntaan. Nyt Rovanperä onnistui voittamaan Kroatiassa, ja sama noste kantoi myös huimaan voittoon Portugalissa.

Sardinian kilpailusta suomalainen ei pidä, joten viides sija höystettynä neljällä Power Stagen lisäpisteellä oli olosuhteet huomioiden erinomainen onnistuminen.

Ero MM-sarjan kärjessä kasvoi jo 55 pisteeseen, kun Thierry Neuville onnistui keräämään kisasta vain viisi pistettä. Myös Toyotan tiimikaveri Elfyn Evansilla oli vaikeuksia, ja hän on suomalaisesta jo 81 pisteen päässä.

Pitkässä sarjassa kukaan ei voita kaikkia kisoja, mutta tarvitaan myös onnistuneita puolustussuorituksia etenkin auramiehen roolissa.

– Kalle sanoi Sardiniassa yhdessä haastattelussa, että hän odottelee muiden tekevän virheitä. Se on hienoa, että tuon ikäisenä pystyy olemaan oikeasti sitä mieltä. En voi lakata sanomasta sitä, että tulos on seurausta kaikesta tekemisestä. Nyt se tulos näyttää mestaruudelta, Anttila hehkuttaa.

55 pisteen kaula viiden kisan jälkeen on todella muhkea.

– Jos vaikkapa Ott Tänak tai Neuville voittaisi molemmat seuraavat kilpailut ja Rovanperä epäonnistuisi ihan täysin, siltikin oltaisiin vasta tasapisteissä, Anttila laskeskelee.

Etenkin Power Stageilla Rovanperä on ollut hurjassa vireessä. Viiden powerin 25 maksimipistepotista hän on kerännyt 23.

– Kallen suoritukset powereilla kertovat hänen tasostaan. Sellaista vetoa, jonka hän Kroatiassa ajoi, hän ei tosin ehkä enää lähtisi kokeilemaan.

2. Toyotalle harvinaisen heikko kisa, Hyundai parantamassa

Toyota oli ollut palkintokorokkeella 25 kertaa peräkkäin, mutta Sardiniassa putki katkesi. Evans ja Esapekka Lappi kolhivat Yariksensa alustaa, ja leikki jäi kesken. Rovanperän lähtöpaikka ja irronnut takasiipi maksoivat niin paljon aikaa, ettei hän ehtinyt enää podiumtaisteluun mukaan.

– Siihen kiinnitti huomiota, että jollain tavalla molemmat johtuivat ajokorkeudesta. Auto ei ole ollut välttämättä riittävän korkealla.

Vaikka Hyundai oli vahva ja voitti ensimmäisen kisansa hybridiaikakaudella, ero valmistajien MM-sarjassa kaventui vain 20 pisteellä. Power Stagelta Toyota keräsi Hyundaita enemmän pisteitä, ja esimerkiksi Rovanperän loisto-otteet powereilla ovat pitkässä juoksussa arvokkaita tiimille.

– Pitäisi tulla kolme tällaista rallia, että Hyundai saisi Toyotan kiinni. Se täytyy sanoa, että kun Portugalin ja Sardinian välissä oli vain kaksi viikkoa, oli kouriintuntuvaa, kuinka paljon Hyundai oli saanut parannettua. Kuinka paljon he pystyvätkään parantamaan, kun on enemmän aikaa?

Eräs Hyundain ongelmista liittyy vetoakseliin, joka oli sekä Tänakin että Neuvillen murheena. Asiaa ei ole välttämättä helppoa ja nopeaa korjata.

– En tiedä, mitä luokitus sanoo, ja miten osaa pystyy parantamaan. Nyt on puhuttu paljon materiaalinhankintaongelmista, enkä tiedä, heijastuuko se sitten osien saatavuuteen.

Anttila näkee positiivisena, että viiden uusilla autoilla ajetun kisan jälkeen kaikki kolme tiimiä ovat pystyneet voittamaan.

– Aina, kun ajetaan sarjaa, jossa yksi dominoi, ei se ole hyvä asia. Totta kai on tosi kivaa olla dominoivassa tiimissä, kuten meillä oli Volkswagenilla Jari-Matin (Latvala) kanssa.

3. Miten "sunnuntaikurvailusta" päästäisiin eroon?

Rallin MM-sarjan yksi vitsauksista on Power Stagen odottelu sunnuntaina, jos sijoituksista ei ajeta kovaa kisaa. Sardiniassa tilanne oli juuri tällainen: kun painetta painaa kaasua ei ole, renkaita säästellään viimeiseen saakka.

Kuvaavaa oli Rovanperän toteamus siitä, että hän koki ajaneensa jopa vähän liian kovaa. Lajille sunnuntaiajelutilanteet eivät ole järin edullisia, ja Anttilalla on tilanteeseen ehdotus.

Kalle Rovanperä i Sardinien-rallyt
Miikka Anttila toivoisi, että kaikki kuljettajat saisivat alleen uudet renkaat ennen Power Stagea, jotta Sardinian kilpailun kaltaiselta köröttelyltä vältyttäisiin. Kuva: Lehtikuva

– Kannattaisi tehdä se niin, että ennen Power Stagea kaikki saisivat uudet renkaat, ja olisi erikseen alue, jossa miehistö voi optimoida auton powerille. Siitä voisi tehdä show'ta ja näyttää, mitä autoille tehdään siirtymällä. Se ei ole välttämättä vain siirtymistä paikasta a paikkaan b, maailman kokenein kartanlukija MM-ralleissa vinkkaa.

MM-sarja jatkuu juhannusviikolla Safari-rallilla Keniassa.

Lue myös:

Ott Tänak jyräsi Sardinian MM-rallin voittoon – Jari-Matti Latvalan Toyotalle surkein tulos vuosikausiin, Kalle Rovanperän johto MM-sarjassa kasvoi

Ott Tänak kruunattiin Sardinian MM-rallin kuninkaaksi, Rovanperä venyi jälleen loistavasti lopussa – kertaa kaikki kisan käänteet

Suosittelemme