Hyppää sisältöön

Bensan hinta voi nousta kolmeen euroon litralta – "Voi olla hankala vuosi sellaiselle kuluttajalle, joka joutuu paljon tankkaamaan"

Öljymaiden yhteistyöjärjestö Opec on päättänyt lisätä öljyntuotantoaan, mutta se ei yksinään riitä korvaamaan venäläisen öljyn tuotanto- ja kulutusvajetta.

Dieselin ja besan hinta kesäkuussa 2022.
Edes Yhdysvaltojen tuotannonlisäys ei välttämättä riittäisi laskemaan öljyn kuluttajahintaa, sanoo Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus. Kuva: Seppo Ahava / Yle
Viivi Koivistoinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Öljyn maailmanmarkkinahintoja seuraavan Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus ei pidä mahdottomana, että bensa maksaa tänä kesänä tai viimeistään syksyllä kolme euroa litralta.

– Olen edelleen skeptinen ja toiveikas, että hinta ei nouse niin korkealle. Sellainen mahdollisuus pitää kuitenkin ottaa huomioon, että hinta voi hyvinkin olla kolme euroa litralta, Lehmus kommentoi Radio Suomen Päivän lähetyksessä maanantaina.

Öljymaiden yhteistyöjärjestö Opec päätti kesäkuun alussa kasvattaa öljyntuotantoa heinä-elokuun aikana 648 000 barrelilla päivässä.

Opecin tuotannonlisäys ei Lehmuksen mukaan riitä kuitenkaan paikkaamaan Venäjän öljyn vähenevää tuottoa ja käyttöä. Lisäys ei myöskään alenna bensan kulutushintaa.

Kuluttajahintojen laskemisen suhteen Lehmus kääntää katseensa Yhdysvaltoihin.

– Jos Yhdysvallat onnistuu kasvattamaan tuotantoa tämän vuoden aikana, voisi se näkyä kuluttajahinnoissa ehkä ensi vuoden loppua kohden tai ensi vuoden puolella. Sen verran merkittävästä öljyntuottajasta on kyse, Lehmus sanoo.

Hän toteaa kuitenkin, että edes Yhdysvaltojen tuotannonlisäys ei välttämättä riitä laskemaan öljyn kuluttajahintaa.

– Voi olla hankala vuosi sellaiselle kuluttajalle, joka joutuu paljon tankkaamaan.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 7.6. kello 23:een saakka.

Lue aiheesta lisää:

Energiajärjestö varoittaa bensapulasta: Suomessa vaikutus voi näkyä hurjina litrahintoina, lentojen kallistumisena tai jopa nopeusrajoitusten alentamisena

Venäläisöljyn tuonti EU:hun vähenee merkittävästi – viisi kysymystä ja vastausta öljyntuonnista

Suosittelemme sinulle