Hyppää sisältöön

Norpilla pesintä sujunut tänä keväänä hyvin – pesäkuolleisuus laskentojen perusteella vähäistä

Viime talvi oli runsasluminen ja suotuisa norpan pesinnälle, minkä ansiosta poikaskuolleisuus näyttää jääneen alhaiseksi.

Saimaannorppa on erittäin uhanalainen laji. Kaikkiaan erittäin uhanalaisia saimaannorppia arvioidaan elävän Saimaan vesissä noin 430 yksilöä. Arkistokuva. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle
Juho Liukkonen

Norppien tämän kevään pesintä on sujunut hyvin. Metsähallituksen johtamissa saimaannorppien pesätarkistuksissa löydettiin 85 kuuttia. Kokonaissyntyvyydeksi arvioidaan 92 poikasta.

Metsähallituksesta muistutetaan, että luvut täsmentyvät vielä syksymmällä kanta-arvion teon yhteydessä.

Tänä vuonna tietoon on tullut kolme kuollutta kuuttia. Määrää luonnehditaan vähäiseksi.

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Miina Auttila arvioi, että ensi talvena kuutteja voi syntyä enemmänkin, koska naaraat ovat hyvässä kunnossa.

– Silloin kun ovat olleet heikommassa kunnossa, ne pitää synnytyksessä välivuotta.

Kuolleiden kuuttien kuolinsyitä selvitetään myöhemmin syksyllä. Selvitettävänä on esimerkiksi tapaus, jossa kuutissa oli myös istukka kiinni. Auttilan mukaan vastaavaa tapausta ei ole ennen tiedossa.

– On mahdollista, että istukka on irronnut ja kuutti on kuollut sen vuoksi. Tai sitten on käynyt siten, että kuutti on kuollut kohtuun ja emo on synnyttänyt sekä istukan että sen kuolleen kuutin yhdellä kertaa.

Keinopesät eivät vielä norpille kelvanneet

Talvella apukinoksia päästiin asentamaan jo varhain, koska Saimaa jäätyi varhain. Kinokset tarjosivat suojaa ainakin 15:lle niihin syntyneelle kuutille.

Apukinosten lisäksi norppien pesintää on tuettu asentamalla luontoon keinopesiä.

Keinopesät ovat käytännössä kokonaan kelluvia rakenteita, joita asennetaan luontoon. Tänä vuonna luontoon niitä asennettiin 10 kappaletta. Pesiä on kehitetty aina vuodesta 2016 asti.

Käytössä on ollut tähän mennessä noin kymmenkunta erilaista mallia. Pesiä on pyritty kehittämään siten, että ne olisi kevyempiä ja helpompia asentaa.

Uusin malli ei kuitenkaan saanut tällä kertaa norpan hyväksyntää.

– Tälle vuodelle kehitetty malli on helppo kasata ja helppo kuljettaa, mutta se ei sitten kelvannut norpalle. Ainakaan tänä ensimmäisenä vuonna niihin ei yhtään norppaa mennyt sisälle.

– Norppa ei välttämättä ole niinkään nirso, kun olosuhteet on heikommat, mutta kyllä tässä on pakko varmasti ottaa vielä askeleita taaksepäin ja kokonaisuutta miettiä uusiksi, Auttila myöntää.

Lue myös:

Uhanalaisia saimaannorppia nyt ennätysmäärä – norppamatkailulle halutaan eettiset ohjeet

Verkkokalastuskielto Saimaan norppa-alueilla alkaa perjantaina

Suosittelemme sinulle