Hyppää sisältöön

Mopoilijat keräsivät 400 nimeä saadakseen oman pärtsäilypaikan, sillä kaupungissa heitä ei siedetä: "Eihän 15-vuotiaana uskalla sanoa aikuiselle mitään"

Mopoilussa viehättää kavereiden tapaaminen, uusiin ihmisiin tutustuminen, vauhti ja rassaaminen. Jussi Venäläinen ja Mikko Yrkki ovat keränneet kannattajanimiä nuorten mopoilijoiden ja autoilijoiden kokoontumispaikan perustamiseksi Kotkaan.

Mopoilijoille ja autoharrastajille etsitään kokoontumispaikkaa Kotkassa
Mopoilijoille ja autoharrastajille etsitään kokoontumispaikkaa Kotkassa
Riina Rastas,
Maija Tuunila

Pärinää ja pauketta.

Kevytmoottoripyörät on parkkeerattu halliin Kotkan Jylpyllä. Sporttisten kaksipyöräisten omistajat, 18-vuotiaat Jussi Venäläinen ja Mikko Yrkki,saivat pyörät halliin pari viikkoa sitten. Sitä ennen heillä oli tila mopoille kerrostalon alakerrassa.

– Siellä asui lähinnä ikäihmisiä. He eivät pitäneet siitä, että kuului mopojen ääniä. Mitään ei saanut myöskään hakata. Koita sitten irrottaa jumissa ollutta osaa, kun et saa lyödä yhtään vasaraniskua, Venäläinen tokaisee.

Nyt Venäläisellä ja Yrkillä on sopiva paikka, missä laittaa pyöriä ja viettää aikaa. Monilta muilta nuorilta oma tapaamispaikka puuttuu silti edelleen.Siksi kaksikko on ajanut aktiivisesti nuorille mopoilijoille ja autoilijoille suunnatun kohtaamispaikan perustamista Kotkaan.

Venäläinen ja Yrkki ovat esimerkiksi keränneet kannattajanimiä kohtaamispaikan perustamista varten.

– Olen käynyt paikoissa, missä nuoriso pyörii, ja kysynyt autoilijoilta ja mopoporukoilta, että haluatteko tukea tätä, Yrkki kertoo.

Hakusessa harvaan asuttu alue

Kotkan torilla järjestettiin toukokuun lopussa tilaisuus, jossa kerättiin kannattajanimiä tapaamispaikan perustamista varten. Nimiä oli keräämässä joukko vapaaehtoisia nuoria.

Varsinaisena tarkoituksena ei kuitenkaan ole ollut kerätä tiettyä määrää nimiä, vaan herättää huomiota.

Viime viikolla kasassa oli silti noin 400 nimeä.

Kotkassa on aikaisemmin ollut mopojen tapaamispaikka. Jumalniemessä sijaitsevan rakennus- ja sisustustarvikeliike RTV:n alueella ollut kohtaamispaikka jouduttiin kuitenkin sulkemaan roskaamisen vuoksi.

– Siellä oli tölkkejä, tupakantumppeja, mäkkäripusseja ja sen kaltaista, Venäläinen kuvaa paikalta löytyneitä roskia.

Nuorten mopoilijoiden tapaamispaikkaa on ajanut myös perussuomalaisten kuntavaltuutettu Henri Herranen.Herrasen viime syksynä tekemässä valtuustoaloitteessa ehdotettiin uudeksi tapaamispaikaksi Hietasen sataman kenttää. Ehdotus ei kuitenkaan mennyt läpi, sillä kaupunki katsoi satama-alueen rekkaliikenteen vaarantavan turvallisuutta.

Nyt hakusessa on joku muu paikka, joka olisi kaukana asutuksesta, esimerkiksi teollisuusalueella. Yrkki kertoo, mitä muita ominaisuuksia tapaamispaikalla on oltava.

– Pitää olla asvalttialue, roskikset ja selkeät säännöt.

Mopoharrastuksessa viehättävät tutut ja rassaus

Kokoontumispaikassa mopoilijat ja autoilijat juttelevat kavereidensa kanssa ja tutustuvat uusiin ihmisiin. Sallittua tapaamispaikkaa toivotaan, jotta nuoret voisivat viettää aikaa isossa porukassa. Pienemmällä kaveriporukalla tapaaminen ei heidän mielestään aja samaa asiaa.

– Paikalle saattaa tulla ihmisiä vaikka Kouvolasta. Moni haluaa nähdä kavereita. On tärkeää, että kaikki pääsevät olemaan kimpassa yhdessä, Yrkki toteaa.

Kuvassa 18-vuotiaat mopolijat Mikko Yrkki ja Jussi Venäläinen vuokraamassaan hallissa Kotkassa.
Kuva: Maija Tuunila / Yle

Mopoharrastus voi olla ajelun ja "parkittamisen" lisäksi muutakin. Venäläinen ja Yrkki tykkäävät myös laittaa menopelejään. Mopojen ja kevytmoottoripyörien rassausta oppii niin kavereilta kuin somestakin.

– Sitä voi myös itse opetella. Purkaa vain ja katsoo, miten osat siellä ovat. Toivon mukaan ne muistaa laittaa samalla tavalla takaisin, Venäläinen sanoo.

Kaikki eivät mopoilua kuitenkaan arvosta. Molemmilla miehillä on kokemusta aikuisista, jotka ovat närkästyneet harrastuksesta. Yrkki kertoo tapauksesta, jossa häneen kohdistettiin verbaalisen aggression lisäksi fyysistä väkivaltaa.

– Kerran meinasin saada lenkkeilijän sauvasta. Ajoin mopoille sallitulla jalkakäytävällä hiljaista vauhtia, mutta lenkkeilijän mielestä se oli häiritsevää ja en kuulunut tielle. Pakenin paikalta, sillä eihän 15-vuotiaana uskalla sanoa aikuiselle mitään. Ne olivat jännittäviä tilanteita.

Mopoilijoita kannattaa lähestyä asiallisesti

Jos mopoilijoiden edestakaisin pärtsäily ärsyttää, nuoria voi lähestyä asiasta. Venäläisen mukaan se kannattaa tehdä asiallisesti.

– Jos tulee aukomaan päätään, mopoilijat ampuvat takaisin samalla mitalla. Pään aukominen vasta villitseekin nuoria. Kun tulee sanomaan asiallisesti, se toimii hyvin, Venäläinen toteaa.

Venäläinen ja Yrkki opiskelevat sekä käyvät töissä. Nyt heillä on kesäloma opinnoista, joten harrastamiselle jää enemmän aikaa. Miehet viettävät hallissaan aikaa päivittäin.

Vaikka miehet ovat tyytyväisiä hallin sijaintiin, ja opiskelijabudjetille sopivaan vuokraan, he toivovat nuorille mopoilijoille ja autoilijoille sopivaa kokoontumispaikkaa.

Ja jos tapaamispaikka perustetaan Kotkaan, jo autot omistavat miehet aikovat käydä siellä kaksipyöräisillä.

– Mopoilu on se juttu. On erilainen fiilis, kun lähtee kaksipyöräisellä ajamaan, varsinkin jos on mukava sää. Se on ihan erilaista kuin autoilu, Yrkki toteaa.

Lue lisää:

Kotkassa kerätään nimiä uuden mopoharrastajien kokoontumispaikan perustamiseksi – Hietasen kenttä ei kaupungin mielestä ole turvallinen

Nuorten mopotallille löytyi paikka Vuoksenniskalta – tavoitteena saada auki hyvissä ajoin ennen kevättä

30 nuorta kokoontui siivoamaan parkkipaikkaa Kotkassa – saavat palkinnoksi viettää aikaa alueella

Suosittelemme sinulle