Suomeen on syntynyt uusi junaoperaattori Suomen Lähijunat Oy, joka aikoo aloittaa lähijunaliikennöinnin Varsinais-Suomessa.
Ensimmäinen reitti kulkisi Turusta Uuteenkaupunkiin, mutta myöhemmin myös Naantaliin, Loimaalle ja Saloon. Monella pysähdyspaikalla on valmiina juna-asema, mutta yrityksen mukaan laiturit pitää rakentaa uudelleen. Laitureista huolehtisi Väylävirasto. Liikenne kulkisi aluksi tunnin välein.
Suomen Lähijunat kunnostaa vanhoja VR:n sähkömoottorijunia. Lähijunaliikenne alkaisi vuonna 2024.
Mukana taustaryhmässä ovat muun muassa Onnibussin perustaja Pekka Möttö ja raideliikenneasiantuntija Antero Alku.
– Varsinais-Suomen alueelta lakkautettiin lähiliikenne 1980-luvun loppupuolella. Siitä saakka moni kuntalainen on kaivannut sujuvaa joukkoliikennettä, jota kunnilla ei ole ollut oikeutta tilata, eikä VR ole ollut kiinnostunut sitä tarjoamaan kohtuullisin ehdoin, kommentoi yhtiö tiedotteessaan.
Suomen Lähijunat kertoo tilanneensa sähkömoottorijunien kunnostuksen Suomen Kiskokalusto OY:ltä. Junat ovat VR:ltä käytöstä poistettuja Sm2-junia.
– Suurin kysymys on ollut, mistä saamme junat. Ostamme VR:ltä vanhoja junia, jotka modernisoimme tämän päivän vaatimusten mukaisiksi. Matkustajakokemus on kuin uudessa junassa, Antero Alku kertoo Ylelle.
Uusikaupunki ensin, sitten muut
Väyläviraston Alueellisen junaliikenteen selvitys 79b/2021 osoittaa, että ympäri Suomea ja erityisesti Varsinais-Suomessa on tarvetta sekä halukkuutta järjestää junaliikennettä.
Suomen Lähijunat -yhtiön mukaan lainsäädännölliset mahdollisuudet puuttuvat toistaiseks, mutta asiasta on vireillä lakimuutos. Sen myötä myös kunnilla olisi oikeus tilata raideliikenteen palveluita, kertoo yhtiö tiedotteessaan.
Antero Alku kertoo, että etenkin Uudenkaupungin suuntaan kulkevalle liikenteelle olisi kova kysyntä.
– Radan vaikutusalueella on jo tällä hetkellä asumista ja työpaikkoja niin paljon, että jos muutama prosentti heistä alkaisi käyttää junaa, saisimme kaksivaunuisen junan täyteen. Oletamme, että parissa vuodessa ensimmäinen juna tulee täyteen ja sitten pitää etsiä lisäkalustoa.
Uudenkaupungin liikenteen jälkeen rakennettaisiin lähijunaliikenne joko Saloon tai Loimaalle. Alku sanoo, että on alueen kunnista ja maakuntaliitosta kiinni, missä järjestyksessä edetään.
Lähijunaliikenne olisi tarkoitus yhdistää osaksi seudulla jo valmiiksi toimivaa joukkoliikenneverkostoa.
– Junaan pääsisi samalla hinnalla kuin ussiin. Matkustajalle olisi tärkeää, että hänellä on yksi lippu, jolla hän pääsee haluamaansa paikkaan, Antero Alku sanoo.
Suomen Lähijunat Oy tähtää valtakunnalliseksi operaattoriksi. Yhtiö aikoo tulevina vuosina hankkia uutta kalustoa, koska sen mukaan Suomesta ei löydy riittävästi kapasiteettia kasvavaan käyttöön.
Lue myös