Hyppää sisältöön

Kumppanuusmaatalous poistaa välikädet ja vähentää viljelijän riskejä: "Tässä ei olla niin riippuvaisia polttoaineen hinnasta"

Kumppanuusmaataloudessa tuotannon riskit jaetaan tuottajan ja kuluttajan harteille. Toiminta on Suomessa melko harvinaista. Viljelijän mukaan menetelmällä voidaan turvata lähiruuan tuotanto.

Mies kävelee kohti kasvihuonetta. Nurmikko loistaa alkukesän vihreyttä.
Niipalan tilalla on vihannesmaata noin hehtaarin verran. Maasta riittää syötävää 150:lle sato-osuusasiakkaalle. Kuva: Elina Rantalainen / Yle
Elina Rantalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kasvimaa on vielä melkein musta, mutta sen reunalla olevat kyltit lataavat odotuksia tulevan kauden sadosta: pinaattia, purjoa, mukulaselleriä, kurpitsaa ja niin edelleen.

Niipalan tilalla Hollolassa viljellään vihanneksia kumppanuusmaatalouden periaattein. Se tarkoittaa sitä, että kuluttajat ovat ostaneet osuutensa tulevasta sadosta etukäteen.

– Olemme jo myyneet noin sata sato-osuutta, mutte olemme varautuneet noin 150:een, kertoo tilan isäntä Mikko Niipala.

Kumppanuusmaataloustiloja on Suomessa vain kourallinen

Kumppanuusmaatalous on Suomessa melko harvinaista. Toteutustapoja on erilaisia, mutta perusidea on, että tuottajan ja kuluttajan välissä ei ole välikäsiä ja että tuotannon riskit jakautuvat molempien harteille. Niipalan tilalla vihannesviljely ei olisi mahdollista ilman kumppanuusmaataloutta.

– Tärkeintä tässä on, että meidän ei satokauden kiireessä tarvitse etsiä ostajia vihanneksille, eikä meidän tarvitse kantaa hävikkiriskiä.

Puutarhuri ja apulainen levittävät hallansuojaharsoa kurpitsaviljelmälle.
Kesäkuussa avomaalla kasvavat kurpitsat tarvitsevat vielä suojaa kylmyyttä vastaan. Harsoja levittämässä ovat puutarhurit Hanna Heimonen ja Teea Mäkinen. Kuva: Elina Rantalainen / Yle

Niipalan tilalla kumppanuusmaataloutta harjoitetaan tuottajalähtöisesti. Toinen tapa on kuluttajalähtöisyys, jolloin kuluttajat muodostavat osuuskunnan, jonka voimin vuokraavat viljelysmaata ja palkkaavat ehkä työvoimaa sitä hoitamaan. Esimerkkejä tämäntyyppisestä toiminnasta löytyy muun muassa Oulun seudulta ja Helsingistä.

Kumppanuusmaataloutta harjoittavia maatalousyrityksiä tai -yhteisöjä löytyy Suomesta kaikenkaikkiaan noin parikymmentä.

Tuottajalähtöinen toiminta on harvinaisempaa, vaikka kumppanuusmaatalous voisi olla yksi ratkaisu maataloustuottajien kannattavuusongelmiin.

– Tässä mallissa ei olla niin riippuvaisia siitä, mitä tapahtuu polttoaineiden tai lannoitteiden hinnoille. Toiminta pyörii melko omavaraisesti, Niipala kertoo.

Pelkkä vihannesviljely ei elätä

Niipalan tilalla vihannesviljely ei ole ainoa tulonlähde. Tilalla on muun muassa pieni leipomo, kesäkahvila ja vuokratiloja juhliin ja muihin tapahtumiin. Juuri nyt tilalle rakennetaan kanalaa, ja tulevaisuudessa sato-osuuksiin kuuluu ehkä myös kananmunia.

Mikko Niipala ei pidä itseään maanviljelijänä, vaan enemmänkin alustantarjoajana. Tavoitteena on, että tilasta muodostuisi useampien yrittäjien yhteisö. Esimerkiksi tulevaa kanalaa voisi pyörittää itsenäinen yrittäjä, jos sellainen sattuisi löytymään.

– Tilan toiminta on hyvin monimuotoista ja pyritään rakentamaan siitä vielä monimuotoisempaa, hän toteaa.

Mikko Niipalalla on sylissään kasa vasta kitkettyjä rikkaruohoja. Taustalla roikkuu kasvihuonekurkuille tarkoitettuja tukinaruja.
Mikko Niipala kertoo, ettei itse juuri puutu varsinaiseen viljelytoimintaan, vaan sen hoitaa tilalle palkattu puutarhuri. Nähdessään kitkemättömiä rikkaruohoja Niipalan on kuitenkin vaikea olla tarttumatta toimeen. Kuva: Elina Rantalainen / Yle

Kumppanuusmaatalouden periaatteilla toimivan vihannesviljelyn taustalla on myös ideologiaa.

– Ekologisuus, luonnon monimuotoisuus ja ymmärryksen lisääminen siitä, mistä ruoka tulee, Niipala luettelee.

Niipalan tilalla kumppanuusmaataloudella varmistetaan lisäksi, että myös viljelijän oma perhe saa nauttia monipuolisesta vihannessadosta.

– Tämä on hyvin konkreettinen keino turvata, että meillä on paikallista ja monimuotoista tuotantoa. Haluan yksinkertaisesti varmistua siitä, että meillä on monipuolista ruokaa myös jatkossa.

Kumppanuusmaatalous on Suomessa yhä harvinaista, vaikka siitä on hyviä kokemuksia muualta maailmasta. Toimintamallin ideana on jakaa ruoantuotannon riskejä kuluttajan ja tuottajan kesken esimerkiksi niin, että kuluttajat ostavat osuutensa viljelijän tulevasta sadosta jo ennakkoon, jolloin hävikkiä ei pääse syntymään. Niipalan tilalla Hollolassa harjoitetaan kumppanuusmaataloutta nyt kolmatta kesää.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 8.6.2022 klo 23:een

Suosittelemme